Dodik najavio bojkot opštih izbora u BiH

Dodik najavio bojkot opštih izbora u BiH

SNSD će početi aktivnosti da bojkotuje i onemogući izbore u Republici Srpskoj 2022. Ovo nisu fer i zakoniti izbvori, nećemo da učestvujemo u takvim izvorima – rekao je Dodik.

On je ovo rekao nakon sastanka sa odnedavo ključnim ljudima SNSD-a u Doboju Obrenom Petrovićem i Borisom Jerinićem, nakon što je CIK BiH poništio izbore na  većini biračkih mjesta u tom gradu, zbog utvrđenjih nepravilnosti i kršenja izbornog zakona.

Milorad Dodik je rekao da je odluka CIK, kojom su poništeni izbori u Doboju i Srebrenici, priprema za opšte izbore u kojma oni žele da mešetare.

Dodik tvrdi da je CIK danas poništila izbore samo na srpskim biračkim mjestima, ali nije u većinski bošnjačkim, odnosno tamo gdje su pobijedili bošnjački kandidati.

– Radi se o sramnoj koaliciji Šarovića i Borenovića i njihovoj izdaji – rekao je Dodik u Doboju.

Dodik tvrdi da je sve u funkciji bošnjačke politike u Sarajevu „koja ovde želi da kreira odnose“.

– Građani Doboja i Srebrenice nisu imali isti tretman kao ostali. Dakle, SDS, PDP, Šarović, Borenović i njihovi vajni stručnjaci koji se hvale bez dokaza, su odlučili da naprave dogovor sa Bošnjacima. Šarović i Borenović su problematizovali izbore u Doboiju, a Bošnjaci u Srebrenici. Mi ćemo se žaliti Sudu BiH, mada je to besmisleno. Ni po čemu se ne razlikuje od one koju smo učili 500 godina pod Turcima – kadija te tuži, kadija ti sudi.

U ovim okolnostima, SNSD će početi aktivnosti da bojkotuje i onemogući izbore u Republici Srpskoj 2022. Ovo nisu fer i zakoniti izbvori, nećemo da učestvujemo u takvim izvorima – rekao je Dodik. Poručio je da će SNSD i Boris Jerinić pobijediti i na ponovljenim izvorima u Doboju.

– Gospođa koja se predstavlja kao da predstavlja srpski narod, udata je za Bošnjaka u Sarajevu. Neko će reći kakve to ima veze. Ma nemojte? – rekao je Dodik.

Za članove CIK, Dodik je rekao da su bili politički angažovani, iako je to zakonom zabranjeno.

– U Srebrenici su poništili srpska biračka mjesta, a potvrdili Bošnjačka. Znate kakva morate da bude fukara od Srbina, da to uradite. To je dokaz političkog poltronstva i ništa drugo – rekao je Dodik.

Dodik je komentarisao i tvrdnje CIK da je izlaznost u pojedinim mjestima u Doboju bila ogromna i da se glasalo na manje od minuta, po glasaču.

– Je li to zabranjeno? Gdje to piše da je zabranjeno? Takođe, igra se Liga šampiona i lokalna vlast te zemlje kaže da nema publike. I nema je. A CIK danas kaže da su se morale poštovati izborna pravila, bez obira na epidemiološke stvari. To su sve agumenti koji su izvučeni ko zna odakle. Apsolutna mizerija su srpski predstavnici tamo. Za Bošnjake zamo da su tamo ostavili onog svog člana, koji kao voštana figura tamo stoji godinama i naređuje šta CIK da radi – kaže Dodik.

Izvor: Srpskainfo