Dodik iznad institucija koje je potpuno privatizovao demonstrira da je Srpska njegovo privatno imanje (Video)

Dodik iznad institucija koje je potpuno privatizovao demonstrira da je Srpska njegovo privatno imanje (Video)

Opasnost je tamo gdje je moć iznad pravde i zakona. Od kada je na funkciji člana Predsjedništva BiH Milorad Dodik više puta je mimo svojih nadležnosti obećavao pomoć i projekte za lokalne zajednice u Republici Srpskoj. Isto je činio i kao predsjednik SNSD-a. Da li je Dodik sebe postavio ispred svih republičkih institucija, premijera i predsjednika Republike Sprske, pa i Narodne skupštine?

Nakon katastofalnog zemljotresa 22. aprila, Milorad Dodik je u svojstvu člana Predsjedništva BiH obećao pola miliona maraka za opštinu Ljubinje. Ta pomoć, uz obećanu institucionalnu, svakako je dobrodošla.

Ali postavlja se pitanje – da li će 500.000 KM Dodik dati iz budžeta Predsjedništva ili iz budžeta Republike Srpske? Ukoliko je obećani novac sa republičkog nivoa, zašto Dodik dijeli nešto što nije u njegovoj nadležnosti?

- Mene ne iznenađuje to što je on ustao ujutru i rekao: „Evo 500 hiljada!“, kao što Palma dijeli po Srbiji. To nema veze sa funkcionisanjem države. To je jedan klasičan uzurpator koji je uzurpirao vlast, rekao je poslanik u Klubu SDS-a u NS Republike Srpske Nebojša Vukanović.

Funkciju člana Predsjedništva Milorad Dodik konstantno koristi za donošenje odluka koje ni u kom slučaju nisu njegova ovlašćenja. Narodna skupština Republike Srpske 14. aprila ove godine usvojila je odluku kojom je opština Laktaši zvanično postala grad. Uz brojna obrazloženja zbog čega su Laktaši to zaslužili, ključnu ulogu odigrao je upravo Dodik, koji je to prvi najavio.

"Upućena je sva dokumentacija prema Ministarstvu uprave koje će u narednim sedmicama", rekao je u februaru načelnik Laktaša Miroslav Bojić. 

Tada se uključio Dodik i rekao: "To je pitanje za nas, ne za njega. U naredna tri mjeseca".

Da se poigrava sa Narodnom skupštinom, Dodik je pokazao i u slučaju Zakona o fiskalizaciji Republike Srpske. Iako je tim zakonom predviđeno da nijedna privredna djelatnost nije oslobođena fiskalizacije, član Predsjedništva BiH ponovo se ukazao i poručio da će advokatska djelatnost biti oslobođena ovog nameta.

Pored najvišeg zakonodavnog tijela, Dodik se, nešto kasnije, sada kao predsjednik SNSD-a, upleo i u rad Vlade Republike Srpske.

"Dakle, povećanje penzija od 1.7.2022, zatim povećanje plata od 1.8. od 10% za sve u javnom sektoru. Da se do kraja godine za industriju, a to je realni sektor povećaju davanja, tj pomoć, od 40 miliona KM. Isto tako tražimo da se za socijalni sektor davanja povećaju za 10%. Kao i za boračku populaciju na bazi prava koja borci danas imaju, tražimo da se od 1.5. (maj) povećaju davanja borcima za 10%", izjavio je Dodik nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a 21. marta 2022. godine.

Da li je ovo nipodaštavanje republičkih institucija i uzurpiranje ingerencija izvršne vlasti?

-Opasnost je tamo gdje je moć iznad zakona, ali oni uvijek nađu modus da to sprovedu kroz institucije, ističe profesor na UNIBL Duško Vejnović.

- Dosta toga što se tiče odluka, ali i same Vlade čini se da kreće iz SNSD-a, pa i vladajuće koalicije, mogu tako reći, pa tek onda ono operativno što treba usvojiti, primijeniti i preduzeti preuzima Vlada. Smatram da to nije dobro. Institucije su jedno, a političke stranke su drugo, kaže novinar Ljiljana Smiljanić.

U ime Vlade i predsjednika Republike Srpske, Dodik je obećavao i posjećujući lokalne zajednice u Srpskoj.

- Kompletan projekat odbrane Prijedora od visokih voda košta 15 miliona KM. U ovom trenutku ja kažem, 15 miliona Prijedor dobija za tu vrstu priče, rekao je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon zvanične posjete Prijedoru 21. aprila 2021. godine.

Van svojih nadležnosti, Dodik je istupao i tokom pandemije virusa korona. Obećao je jednokratnu pomoć od 1.000 KM za zdravstvene radnike. Prvi je najavio i uvođenje policijskog časa, ali i pooštravanje, pa ublažavanje epidemijskih mjera. Mnoge odluke su tada bile neustavne, ili na ivici zakona.

- Dodik se ponaša kao Luj XIV sa onim „Država to sam ja!“ On je istovremeno i ministar svih resora, predsjednik Vlade, član Predsjedništva BiH, direktor Elektroprivrede, on odlučuje o svemu. On jednostavno smatra da je Republika Srpska njegova prćija. Što narod prikupi kroz poreze nekoliko milijardi maraka, on raspoređuje, toliko ćemo "Prointeru", toliko drugim dvorskim firmama, ovo ćemo dati sirotinji. Ako ga neko naljuti, kao nekad borci, on kaže: „Ako budete protestovali, oduzeću vam sve“, kaže poslanik u Klubu SDS-a Nebojša Vukanović.

Dok god su pojedinac ili politička partija budu iznad institucija i zakona, pravna država biće ograničena, kažu naši sagovornici. Dok se Dodik bude ponašao prema institucijama Republike Srpske kao da su njegov uslužni servis, a Republika Srpska njegovo privatno imanje, građani će trpiti posljedice.

 

Video: BN TV/youtube.com
Izvor: rtvbn.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter