Dodik i njegova SNSD se i dalje -rugaju- građanima i Srpske i BiH: Akcize manje -kad na vrbi rodi grožđe- (Foto)

Dodik i njegova SNSD se i dalje -rugaju- građanima i Srpske i BiH: Akcize manje -kad na vrbi rodi grožđe- (Foto)

Cijene goriva nikad više, priča o ukidanju akciza na naftne derivate nikad dalja. Mogućnost ukidanja akciza na gorivo u BiH očito je dalje nego ikad od realizacije. Radovan Višković, predsjednik Vlade Srpske, danas je izjavio da su Vlada RS i Narodna skupština uradili svoj dio posla po ovom pitanju i da je sada sve na Parlamentarnoj skupštini BiH.

Podsjećamo, 18.marta, upravo je Višković izjavio da od NSRS očekuje da na posebnoj sjednici prihvati inicijativu Vlade za ukidanjem akciza na mjesec dana, pa da delegati na Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, mogu da usvoje prijedlog NSRS. Višković je izjavio da bi ta inicijativa trebala biti provedena u djelo od 1.aprila i da nije u pitanju “prvoaprilska šala”.

“Time bi BiH od 1. aprila imala ukinute akciza na naftu i naftne derivate. To bi značilo da će tada cijene nafte i benzina biti oko dvije KM”, izjavio je tada Višković.

Narodna skupština je, ruku na srce, prihvatila inicijativu Vlade Republike Srpske i na tome je stalo, odnosno Dom naroda BiH je 24. marta odbio da hitno razmatra izmjene Zakona o akcizama BiH kojim bi se one ukinule na period od šest mjeseci, dok je Predstavnički dom ranije usvojio te izmjene.

Međutim, upravo su delegati iz redova SNSD-a u Domu naroda BiH bili ti koji su odbacili izmjenu zakona po skraćenom postupku. Time je ovaj prijedlog otišao na Kolegijum doma naroda na usaglašavanje i od tada ga niko nije spomenuo.

Protiv izmjena zakona o akcizama i o PDV je i Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH u kojem sjede tri ministra finansija. Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, je, čak i prije Viškovića, 6.februara najavio sastanak povodom kontrole regularnosti rasta cijena goriva na najvišem nivou za polovinu februara. Kasnije je ipak promijenio priču i nakon toga je protiv izmjene zakona koji se tiče akciza. Svoj stav pravdao je tvrdnjom da se prvo treba obezbjediti dovoljno goriva na BH tržištu jer ukoliko gorivo pojeftini u odnosu na susjedne Hrvatsku i Srbiju, moglo bi doći do nestašice goriva.

Foto: GERILA/Milorad Dodik

Za razliku od vlasti u Srpskoj, odnosno BiH, vlasti u regionu odavno su reagovale na postojeću krizu i udar na kućni budžet svojih građana.

Tako je, na primjer, u prvim sedmicama krize Vlada Hrvatske izdvojila čak skoro 640 miliona evra za ublažavanje rasta cijena.

Hrvatska Vlada je predstavila 4,8 milijardi kuna (637,6 milijuna evra) vrijedan paket mjera za ublažavanje rasta cijena energenata, čime će se limitirati rast cijena električne energije na 9,6 posto te plina na najviše do 20 posto, javlja Hina. Najavljeno je smanjenje stope PDV-a na hranu – sa 13 na pet posto na svježe meso i ribu, jaja, voće, povrće, jestiva ulja i masti, dječju hranu.  Sva smanjenja PDV-a su trajna, dok su smanjenja PDV-a na plin  sa 25 na 5% ograničena na godinu dana. Vodilo se računa i o socijalno ugroženim osobama pa se iznos vaučera za ovu kategoriju stanovništva povećala s 200 na 400 kuna, a penzioneri ćedobiti jednokratnu pomoć. Ranije je slične mjere uvela Crna Gora, a Srbija već mjesecima pomaže svoje građane jednokratnim uplatama za razne slojeve društva.

Cijena dizela u Srpskoj danas je oko 3 KM i 19 feninga. Trenutno su, čini se, na enormne cijene goriva zaboravili svi.

Apsurdno, čini se da su to zaboravili i sami građani Srpske.

Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter