Dodik govori i planira u ime -zgaženih- institucija Srpske a sve zbog oktobarskih -biti ili ne biti- izbora

Dodik govori i planira u ime -zgaženih- institucija Srpske a sve zbog oktobarskih -biti ili ne biti- izbora

Socijalna politika u izbornoj godini: Dodik govori o mjerama umjesto Vlade RS. Godina puna izazova, cijene divljaju, a izbori se bliže. Vlast u Republici Srpskoj usvojila je određene mjere u cilju da se prevaziđe kriza koju izaziva sve teža inflacija.

Naravno, o svim novim mjerama stanovništvo upozna Milorad Dodik, iako nema nijednu zakonsku i ustavnu nadležnost nad pomenutim pitanjima, od povećanja penzija, finansijske pomoći borcima i studentima, do ograničavanja cijene hljeba.

Vladajuća koalicija u Republici Srpskoj prekjuče je ponovo razgovarala o ekonomskoj situaciji.

Prema riječima predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, oni su kao partija predložili da se izdvoji po 100 KM pomoći za mlade od 18-30 godina, borce i penzionere, te da su koordinirali sa Vladom kada je riječ o ovom pitanju.

„Naravno da smo vodili računa o rebalansu budžeta i obezbjeđivanju sredstava i da to nije sporno. To će biti prihvaćeno, ja vjerujem, kao vladina politika na način kako se to može provesti. Što se tiče cijene hljeba, tražimo modalitet koji bi mogao da pokaže i da da neke efekte. Imamo iskustva koja vidimi u Srbiji i Crnoj Gori. Republika Srpska ima 4.000 tona pšenice i mi mislimo putem nekog modalitete uticati da bar oni koji su najviše opterećeni budu obezbjeđeni”, rekao je Dodik.

Na pitanje da li on uzurpira nadležnosti izvršne vlasti i da koristi socijalnu politiku u svrhu predizborne kampanje, Dodik je dodao da vlast mora biti odgovorna kada je riječ o mjeram koje se donose.

„Mi moramo da radimo i predlažemo mjere koje su sprovodive, daju efekte i održive, a ne nešto što bi bilo jurišanje na Mjesec. Od toga nema ništa. Smatram da je sasvim legitimno. Niti sam šta uzurpirao, niti sam koga natjerao nešto da radi, naravno da je veoma važno. Ne znam zašto su se oni uznemirili oko svega toga“, izjavio je Dodik, aludirajući na opoziciju u Republici Srpskoj.

Borenović: Dodik ovo radi isključivo zbog kampanje

A iz opozicionih redova stižu optužbe da je Dodik u potpunosti izašao iz institucionalnog okvira.

„Nama trebaju jake institucije Republike Srpske. Nama ne treba kult ličnosti koji će raditi posao premijera ili ministra i da zbog predizborne kampanja obećava stvari koje uopšte njemu ne stoje. I mi smo taoci jedne takve politike. Čovjek obećava licemjerno mrvice od 100 maraka, a za četiri mjeseca gdje je taj isti naš narod u budžet Republike Srpske uplatio više od 150 miliona maraka po osnovu povećanja stope PDV-a“, smatra predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Rekao je da je potrebno vratiti mladima, borcima i penzionerima bar po 300 maraka za ova četiri mjeseca.

„Licemjerno je vraćati te mrvice od 100 maraka, a 2020. Dati iz budžeta, koliko mi imamo informaciju, Prointeru javnih para i ugovora u iznosu od 58 miliona maraka, što je više nego što se vraća u septembru mjesecu zbog predizborne kampanje, ovim grupacijama ljudi“, kaže Borenović.

Borenović je podsjetio i da je SNSD zaustavio ukidanje akciza, kao i smanjenje stope PDV-a na osnovne životne namirnice sa 17 na pet posto.

Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter