Dobit Zare pala za čak 70 posto u 2020. godini

Dobit Zare pala za čak 70 posto u 2020. godini

Vlasnik Zare, španski lanac trgovina odjećom Inditex je izvijestio o 70-postotnom padu profita u 2020. godini, odnosno padu u vrijednosti od 1,1 milijardi evra.

Pad je uslijedio nakon što su njihove mnoge prodavnice odjeće morale biti zatvorene usljed globalnih lockdowna koji su uzrokovani pandemijom koronavirusa.

Neto dobit u četvrtom tromjesečju je pala za 53 posto, sa 6,3 milijarde na 435 miliona evra s obzirom na ponovljene lockdowne pred Božić širom Evrope.

Između dva lockdowna Zara je zatvorila skoro 1.000 prodavnica širom svijeta i u planu je još veliki broj zatvaranja. Međutim fokusirali su se na online prodaju gdje su i zabilježili određeni rast. Osim toga, štetu su pokušali ublažiti i tako što su smanjili zalihe za devet posto u odnosu na godinu ranije.

Svoju Zara aplikaciju su značajno unaprijedili u mnogim državama gdje do tada nije pretjerano korištena, a za online kupovinu Zara nudi i neke pogodnosti u vidu sniženja. Inditex je tada kazao kako je cilj postati konkurentan u online prodaji brendovima poput H&M-a, Uniqloa, Fast Retailinga, Asosa i Boohooa.   

Izvor: Klix

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter