Do kada će opozicija mazohistički trpiti Dodikovo iživljavanje u Narodnoj skupštini?


Do kada će opozicija mazohistički trpiti Dodikovo iživljavanje u Narodnoj skupštini?

Verbalno iživljavanje Milorada Dodika nad opozicijom u Narodnoj skupštini Republike Srpske skoro da je u potpunosti bacilo sjenku nad novim “sudbonosnim” zaključcima i odlukama koje su krajem prošle sedmice usvojene u tom domu.

Iako je lider SNSD-a i aktuelni predsjednik Srpske i ranije skupštinsku govornicu koristio za sipanje psovki i prizemnih uvreda na račun političkih protivnika, na posljednjim posebnim sjednicama parlamenta Dodik je, po opštem mišljenju, uspio da prevaziđe sebe.

“Kretenčino”, “majmunčino”, “lopovčino”, “smrade”, samo su neke od uvreda koje je šef SNSD-a upućivao opozicionim poslanicima tokom višečasovnih monologa na nedavnoj sjednici Narodne skupštine. Sve to odvijalo se ne samo uz prećutnu saglasnost, već ovog puta i aktivnu asistenciju predsjednika parlamenta, Nenada Stevandića. Istovremeno, opozicionarima koji su pokušavali da na bilo koji način odgovore na Dodikove uvrede, oduzimana je riječ.

Kada su ranije bili izlagani sličnim poniženjima u Narodnoj skupštini, a posebno nakon što je izmjenama Poslovnika o radu parlamenta iz 2020. godine, opet po Dodikovom zahtijevu, opozicionarima znatno smanjena mogućnost izlaganja svojih stavova, u javnosti se povela priča o mogućem bojkotu rada NS RS od strane opozicije. Ako ne svih zasijedanja, a onda makar onih na kojima učestvuje Dodik. Međutim, od bojkota nije bilo ništa, a odluku da nastave mazohistički trpiti Dodikove sve učestalije izlive bijesa i sve teže psovke i uvrede, pravdane su navodnom potrebom da se u Narodnoj skupštini Republike Srpske “mora čuti glas opozicije”, kad to već nije moguće na u emisijama javnog RTV servisa.

Posljednje posebne sjednice parlamenta, međutim, pokazale su da se opozicioni glas, zahvaljujući predsjedniku NS RS Nenadu Stevandiću, sve manje čuje čak i tamo, a trpljenje kletvi, uvreda i psovki, zbog kojih bi došlo do fizičkog obračuna u parlamentima čak i “civilizovanih” demokratskih država, kod mnogih koji su pratili posljednje sjednice izazvale su pomiješana osjećanja – od mučnine do sažaljenja prema onima koje osioni vladar Srpske na najbrutalniji način vrijeđa i ponižava.

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Ognjen Bodiroga, koji se na pomenutoj sjednici takođe našao pod “baražnom vatrom” uvreda od strane lidera SNSD-a, za Gerilu kaže da bi opozicija trebalo da odluči na koji način ubuduće treba da učestvuje u radu parlamenta.

“Svi su mogli da vide i čuju na koji način se čovjek koji obavlja funkciju predsjednika Republike Srpske obraća narodnim poslanicima. Milorad Dodik je jedan preplašen i nevaspitan čovjek. Sramota je da u tim godinama, neko ko ima unučiće, ima onakav rječnik. Sigurno ćemo imati sastanke i odlučiti na koji način treba da odgovorimo na onakve izlive primitivizma”, kaže Bodiroga za naš portal.

Politički analitičar Tanja Topić takođe smatra da opozicioni poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske već predugo trpe vrijeđanja i omalovažavanja u tom domu.

“Opozicija se u autokratskim društvima doživljava kao nužno zlo i uteg kojeg bi vlasti najradije uklonile da ne postoji. Ovo ponižavanje u NS RS postalo je mučno i posmatračima i gledaocima, tako da je tobožnji hram demokratije pretvoren u suprotnost, odnosno ruglo”, kaže Topićeva za Gerilu.

Dodaje da je teško boriti se istim stedstvima kao i daleko nadmoćniji neprijatelj.

“Namjerno kažem neprijatelj, jer o uzajamnom poštovanju među poslanicima koje su birali građani nema govora. Nakon posljednje sjednice Narodne skupštine mnogi građani su se stidjeli sopstvenog izbora. Nažalost, jos uvijek prevagu nosi onaj dio koji bahatim i arogantnim političkim zvijezdama aplaudira”, ocijenjuje Topićeva.

Foto naslovna: Gerila
Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter