Dmitrijev: Sputnjik omogućava imunitet najmanje dvije godine

Dmitrijev: Sputnjik omogućava imunitet najmanje dvije godine

Direktor Ruskog direktnog investicionog fonda Kiril Dmitrijev izjavio je da se na osnovu eksperimentalnih podataka očekuje da će vakcina sputnjik omogućiti najmanje dvije godine imuniteta na virus korona, a da je rano reći koliko dugo će trajati zaštita.

Dmitrijev je naveo da trenutni sporazum koji je sa tim fondom potpisala Vlada Srbije predviđa isporuku dva miliona doza vakcine sputnjik, što će biti dovoljno za imunizaciju miliona ljudi.

On je objasnio da postoje dvije vrste vakcine sputnjik - tečna i liofilizovana.

"Tečna, koja treba da se čuva na minus 18 stepeni Celzijusovih i takozvana liofilizovana koja se čuva na temperaturi od dva do osam stepeni. Ovo se poredi sa temperaturom od minus 70 stepeni Celzijusovih na kojoj treba čuvati neke druge vakcine", izjavio je Dmitrijev za beogradsku "Politiku".

Dmitrijev je istakao da je liofilizovani oblik razvijen posebno za transport vakcine na udaljena i teško pristupačna mjesta sa ograničenim pristupom savremenoj medicinskoj infrastrukturi.

On je dodao da je vakcina sputnjik potpuno bezbjedna za starije osobe, te da "ne sadrži žive humane adenoviruse, već koristi humane adenovirusne vektore koji se ne mogu reprodukovati i koji su potpuno bezbjedni za zdravlje".

"Osim toga, sputnjik ne sadrži sam virus SARS-KoV-2, pa je nemoguće dobiti kovid 19 kao rezultat vakcinacije. Najvažnije je da je sputnjik jedini kandidat za vakcinu protiv kovida 19 na bazi adenovirusa koji koristi dva različita vektora za različite injekcije, humani adenovirnusni tip Ad pet i Ad 26", rekao je Dmitrijev.

Prema njegovim riječima, u vakcinama koje koriste isti vektor u dvije injekcije, imuni sistem može pokrenuti odbrambene mehanizme protiv druge injekcije čineći vakcinu manje efikasnom. 

Izvor: rtvbn/srna