Djetelina sa četiri lista donosi sreću, a šta je sa onima sa 5,6 i 7 listova


Djetelina sa četiri lista donosi sreću, a šta je sa onima sa 5,6 i 7 listova

Djetelina sa četiri lista je rezultat genetske mutacije koja se javlja kod lista nekih vrsta djetelina, a čija priroda još nije tačno utvrđena. Ova pojava je dosta rijetka i javlja se kod jedne od 10 000 jedinki. Zato postoji široko rasprostranjeno vjerovanje da pronaći djetelinu sa četiri lista donosi sreću.

Pojava četvrte liske na djetelini najčešće se javlja kod široko rasprostranjene bijele djeteline. Rjeđe se javljaju listovi sa pet, još rjeđe sa šest liski i tako dalje. Prema Ginisovoj knjizi rekorda, rekord u broju liski na jednom listu djeteline je 56, a ovu djetelinu pronašao je Šigeo Obara iz grada Hanamaki, u Japanu.

U tradiciji mnogih naroda postoji vjerovanje da djetelina sa četiri lista donosi sreću, pišu novosti.rs.

Za osobu koja dobro prolazi u životu često se kaže da „živi kao u djetelini”. Ova izreka vjerovatno potiče od činjenice da stoka najbolje napreduje kada se hrani djetelinom.

Shodno vjerovanju da djetelina uopšte donosi sreću može se pretpostaviti da bi pronalaženje lista djeteline sa četiri lista moralo donijeti izuzetnu sreću, a najsrećnija je ona koja se nađe slučajno.

Srećne su one sa 4, 6, 8 i 9 listova. Što je više listova to je više sreće.

Nesreću donose djeteline sa 5 i 7 listova, pa ukoliko ih pronađete, treba da ih uništite.

Kad pronađete srećnu djetelinu treba da je otkinete noktima ili zubima, da je staviti u svilenu maramicu i da je nosite uz srce, a o njoj nikome ne pričajte. Srećna djetelina sa devet listova veoma je rijetka, a nosi se uz sebe i noću i danju.

Izvor: radiosarajevo.ba

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks