Direktori preuzimaju sankcionisane firme Infinity grupe - Đorđe Đurić napušta i ovu kompaniju i BiH


Direktori preuzimaju sankcionisane firme Infinity grupe - Đorđe Đurić napušta i ovu kompaniju i BiH

Đorđe Đurić, osnivač Infinity International grupe, u okviru koje posluje “Prointer” i još nekoliko firmi napušta ovu grupu i BiH, a vlasništvo će preuzeti menadžeri ovih kompanija, rekao je danas na konferenciji za novinare predsjednik Uprave Infinity International Group Bojan Vujić.

Kazao je i da je vlasnik Infinity grupe Đorđe Đurić odlučio da izađe iz ovog biznisa zbog sankcija i negativne atmosfere.

“Infinity u narednom periodu neće postojati u ovom obliku. Menadžeri koji rukovode ovim kompanijama odlučili su da uđu u vlasništvo, a saradnja će biti ponuđena i kompaniji “Sirius 2010” koja je takođe pod sankcijama, a nije član Infinity grupe”, rekao je Vujić.

Vujić je rekao da je nakon uvođenja američkih sankcija firmama u okviru ove grupacije  ugroženo oko 800 radnih mjesta.  On je dodao da je skoro 90 odsto projekata koje kompanija kojom on rukovodi vezano za javni sektor i da svi oni sada dolaze pod znak pitanja.

„Svim našim zaposlenima smo od uvođenja sankcija isplatili dvije plate kako bi im pokazali da nemaju razloga za brigu. Ugrožen je i veliki broj projekata koje radimo, a dosta njih je vezano za osnovno funkcionisanje RS. Vi sada imate integrisani informacioni sistem PURS koji obezbjeđuje konstantdan rast naplate poreza. Takođe, imamo projekte sa Republičkom upravom za geodetske i imovinsko pravne poslove (RUGIP) RS i „Elektroprivredom RS“. Sve je dovedeno u pitanje. Utisak kojem se ne  mogu oteti je da je obrazloženje sankcija da mi navodno radimo protiv nekih američkih interesa, a 90 odsto naših vendora su evropski i američki“, kaže Vujić.

Kazao je da još razgovaraju sa Đurićem o modelu.

„Ono što je sigurno da Infinity neće moći dalje ovako da funkcioniše, a koji model će biti vidjećemo u narednom periodu“, rekao je Vujić.

On je negirao da Igor Dodik, sin predsjednika RS Milorada Dodika ima bilo kakav ugovorni odnos sa ovim firmama.

Kazao je da očekuju gašenje računa i da su ih banke već kontaktirale.

„Od jedne američke kompanije smo zvanično dobili dopis da do 14. avgusta imamo mogućnost da sarađujemo sa njihovim kompanijama, a banke nas ovdje već blokiraju. To pokazuje jedan apsurd. Ja se nadam da ćemo i prije 14. avgusta imati rješenje i da ćemo moći da nastavimo poslovanje“, rekao je Vujić.

Govoreći o kreditnim zaduženjima ovih kompanija Vujić je rekao da se krediti vraćaju i da će naći način da se riješe i ovi problemi, s obzirom na to da im računi još nisu u potpunosti ugašeni.

„Ne znam u marku koliki su krediti. Banke su nepredvidive i teško mi je reći šta će biti. Mi se držimo ugovora sa bankama i tražimo način da te obaveze poštujemo. Dok god budemo u mogućnosti mi ćemo te obaveze ispunjavati“, rekao je on.

Na pitanje imaju li obaveza prema Investiciono – razvojnoj banci (IRB) Vujić je rekao da ne zna tačno, da je nekih obaveza bilo, a da su neke plaćene.

Podsjetimo, kompanija “Prointer ITSS” i sve članice “Infinity International grupe”, kao i njihovi vlasnici, dodati su na OFAC-ovu listu sankcija Sjedinjenih Američkih Država.

Na  listi se nalaze “Prointer ITSS”, “Infinity Media”, “K-2 Audio Company”, “Sirius 2010”, “Una World”, “Kaldera Company”, te odgovorna lica Milenko Čičić i Đorđe Đurić, a za njih se navodi da su povezani sa Igorom Dodikom, sinom predsjednika RS Milorada Dodika.

Piše: A. pisarević
Foto naslovna: Capital
Izvor: capital.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter