Diktatura sve žešća - EU i dalje -zabrinuta- Poslije kriminalizacije klevete NSRS usvojila Nacrt zakona o NVO


Diktatura sve žešća - EU i dalje -zabrinuta- Poslije kriminalizacije klevete NSRS usvojila Nacrt zakona o NVO

Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija (NVO) usvojen je u četvrtak na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

Za zakonsko rješenje kojim se predviđa uspostava posebnog registra neprofitnih organizacija glasalo je 48 poslanika, protiv je bilo 11, a šest uzdržano.

Prihvaćen je Zaključak Kluba poslanika SNSD o upućivanju ovog nacrta zakona u javnu raspravu, koja će biti sprovedena u roku od 30 dana.

EU je ozbiljno zabrinuta zbog nedavnih zakonodavnih inicijativa i najava u Republici Srpskoj koje su u suprotnosti sa EU putem BiH, uključujući nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija označavanje NVO kao “stranih agenata” koje je sada u prvom čitanju usvojila Narodna skupština, saopšteno je iz Evropske službe za spoljne poslove EU.

Kažu da bi konačno usvajanje zakona bilo u direktnoj suprotnosti sa ponovljenim obavezama rukovodstva RS da unapređuje evropske integracije BiH, a posebno ključni prioritet 11 o civilnom društvu i ključni prioritet 12 o slobodi izražavanja i medija. “Pozivamo poslanike u Narodnoj skupštini RS da preispitaju i ne idu dalje sa ovim Nacrtom zakona. Poštovanje ljudskih prava, sloboda izražavanja, sloboda medija i pluralizam, kao i okruženje koje omogućava organizacijama civilnog društva da slobodno rade, ključni su stubovi demokratskog društva. Izražavamo žaljenje zbog nedavnog stupanja na snagu izmjena i dopuna Krivičnog zakona RS, kojima se ponovo uvode krivične kazne za klevetu, koje su nametnule nepotrebna i nesrazmjerna ograničenja nezavisnim medijima i civilnom društvu, te predstavljaju za žaljenje i neosporan veliki korak unazad u zaštiti temeljna prava”, naglasili su.

Ističu da su ti zakoni u suprotnosti sa očekivanjima koja su pratila davanje statusa kandidata za članstvo u EU i protiv interesa svih građana BiH, uključujući i one sa prebivalištem u RS.

“Ovi koraci su takođe protiv osnovnih principa EU. EU očekuje od svih vlasti da rade konstruktivno na rješavanju ključnih prioriteta Mišljenja Evropske komisije, koji su neophodni da bi Komisija preporučila otvaranje pristupnih pregovora sa BiH”, istakli su.

Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter