Dijabetičari kojima je skupi lijek neophodan ne mogu do njega doći od zdravih koji hoće da smršaju?


Dijabetičari kojima je skupi lijek neophodan ne mogu do njega doći od zdravih koji hoće da smršaju?

U BiH raste potražnja za lijekom za dijabetes koji se koristi za mršavljenje. Veliki interes građana u BiH vlada za Ozempicom, lijekom za dijabetičare, nakon što se posljednjih tjedana objavljuje kako je on u SAD-u odobren i kao lijek za mršavljenje.

U Gradskoj ljekarni Mostar, kako su Feni potvrdili, potražnja za ovim lijekom jako je porasla, a u trenutku našeg razgovora u ljekarnu je došao momak koji je pitao za Ozempic.

– Mi ga nemamo na stanju niti bismo ga izdavali bez liječničkog nalaza. Taj lijek se ne bi trebao koristiti bez indikacije liječnika. Iako ne bi trebao nositi velike posljedice, ne bi se trebao koristiti samo u svrhu mršavljenja – naglasili su.

Dodaju kako se lijek daje izuzetno pretilim osobama, kada osoba ima velik indeks tjelesne mase i kada ne postoji način da se regulira tjelesna težina jer tada dolazi i do kroničnih bolesti.

Ovaj lijek u jačini od 0,25 mg košta oko 195 maraka, rekli su iz ljekarne Mopharm i dodali kako ga odavno nemaju na stanju, dok su iz ljekarne Lupriv Pharm potvrdili da spomenuti lijek imaju na stanju u svojim poslovnicama i da se koristi za liječenje dijabetesa tipa 2.

Tijana Spasojević-Došen, šefica odsjeka za informiranje o lijekovima u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine kazala je Feni da se ovaj lijek izdaje uz liječnički recept.

– Lijek Ozempic, čija je aktivna komponenta semaglutid, za liječenje odraslih osoba s nedovoljno kontroliranom šećernom bolešću tipa 2 kao dodatak dijeti i povećanoj fizičkoj aktivnosti na našem tržištu je registriran u 3 jačine: 0,25, 0,5 i 1 mg – pojasnila je.

Napominje kako s jačinom od 0,25 mg, s kojom se i počinje terapija, nema problema u opskrbi, dok jačina od 0,5 mg nije prisutna na tržištu zbog trenutnog prekida u opskrbljivanju.

– Uvidom u službenu evidenciju je konstatirano da je jačina od 1 mg bila na kontroli svake uvezene serije u Kontrolnom laboratoriju ove Agencije, te da je nalaz kompletiran i preuzet u drugoj polovici prošloga tjedna. Ova jačina lijeka je već dostupna pacijentima – kaže Spasojević-Došen.

Na kraju je rekla kako Agencija ne raspolaže podacima o upotrebi ovog lijeka u Bosni i Hercegovini mimo odobrenog dozvolom za stavljanje lijeka u promet (liječenje odraslih osoba s nedovoljno kontroliranom šećernom bolešću tipa 2 kao dodatak dijeti i povećanoj fizičkoj aktivnosti).

Izvor: Fena/n1info.ba

Bizarno: Mršanje uz lijek za dijebetes

Čitava pomama za lijekom Ozempic desila se zbog neželjenog dejstva koje mnogi priželjkuju – mršavljenja.

Naime, lijek Ozempic sadrži aktivnu supstancu semaglutid, koja pomaže organizmu da smanji koncentraciju šećera u krvi, samo kada je ona isuviše visoka.

Međutim, ovaj inovativni lijek danske kompanije Novo Nordisk ima jedno često neželjeno dejstvo – smanjenje apetita, koje za posljedicu ima mršavljenje.

„Zbog te svinjarije moj ćale mora nedeljama ozbiljno da planira i nerijetko podmićuje apoteke u kojima sazna da prodaju ozempik koji mu je kao dijabetičaru prepisan“, citira City Magazine jednog korisnika Tvitera.

To je, kako se navodi, samo jedan od brojnih tvitova koji se ovih dana mogu pročitati po mrežama. Ovaj opasan trend nažalost nije nikakva novina, a u svijetu je već duže vrijeme aktuelan i priklonile su mu se i slavne ličnosti.

Nekoliko ljekara čiji su pacijenti slavni glumci, pjevači i druge poznate zvezde je za Wall street Journal progovorilo o tome kako je sve veća potražnja za lijekom Ozempic, koji je namijenjen ljudima s dijabetesom tipa 2, a kao nuspojavu ima upravo gubitak kograma.

Stručnjaci, međutim, upozoravaju da ovakav gubitak kilograma ne dolazi bez rizika. Iako su lijekovi poput Ozempica vrlo efektivni te pomoću njih možemo izgubiti i do 15 posto tjelesne mase, njihov učinak nije dugoročan.

U BiH raste potražnja za lijekom za dijabetes koji se koristi za mršavljenje

Osim toga, alarmantan je podatak kako je korišćenje ovakvih lijekova u svrhu mršavljenja zdravih osoba dovelo do nestašice lijeka u određenim područjima što znači da osobe kojima je zaista potreban ne mogu da dođu do svoje doze.

Na službenim stranicama Ozempica tako stoji i lista upozorenja pa se među nuspojavama mogu naći povećan rizik pojave tumora na štitnoj žlijezdi, upala pankreasa, poremećaj vida, oštećenje bubrega i upala žuči.

Ljekari takođe upozoravaju da lek ne bi smjele da koriste osobe koje su imale ili u porodici imaju medularni tiroidni karcinom ili multiplu endokrinu neoplaziju tip 2.

Foto naslovna: Fena/Ilustracija
Izvor: N1/rtvbn.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter