Devetnaest godina od napada 11. septembra: Dan koji je promijenio svijet

Devetnaest godina od napada 11. septembra: Dan koji je promijenio svijet

Oko 3.000 osoba je poginulo, a njih 6.000 teže ili lakše ranjeno kada je 11. septembra 2001. izvršen niz terorističkih napada u Sjedinjenim Američkim Državama. Četiri putnička aviona sa relacijama od istočne obale SAD-a prema Californiji oteta su ujutro 11. septembra 2001. godine. Dva putnička aviona skrenuta su prema New Yorku gdje su se zabili u zgrade Svjetskog trgovačkog centra.

Tragični događaj na Manhattanu pratio je cijeli svijet zahvaljujući hiljadama video zapisa. Za druga dva aviona to se ne može reći, a zvanični tok događaja podrazumijeva da se jedan strmoglavio u Pentagon, dok je četvrti putnički avion, također usmjeren prema Washingtonu, pao u polje u Pennsylvaniji nakon što su putnici savladali otmičare.

Između 8:46 i 10:28 sati po lokalnom vremenu ubijeno je 2.977 osoba, uglavnom civila. Zajedno sa otmičarima, tog je dana poginulo 2.996 osoba.

Za smrt nevinih okrivljena je teroristička organizacija Al-Kaida čiji je čelnik Osama bin Laden ubijen 2011. godine. Teroristički napadi na tlu Sjedinjenih Američkih Država iskorišteni su za pokretanje dva rata čije se posljedice osjete i danas, a koji su usmrtili gotovo milion vojnika i civila.

Usprkos pandemiji koronavirusa, najveća američka metropola održaće godišnju ceremoniju u čast gotovo 3000 poginulih u tim najsmrtonosnijim napadima u američkoj istoriji. Minutom šutnje obilježiće se trenutak kad su se zrakoplovi koje su oteli džihadisti zaletjeli u tornjeve blizance Svjetskog trgovačkog centra.

Porodice žrtava neće kao ranijih godina držati govore nego su svoje govore snimile. Ali moći će se okupiti na mjestu događaja, uz obavezno nošenje maski i poštovanje distance. Nacionalni memorijalni centar i muzej 11. septembra tom će prilikom biti otvoreni prvi put od početka marta.

Devetnaest godina kasnije, 11. septembar simbol je herojstva Njujorčana. Gradske vlasti ističu da je zahvaljujući njihovoj snažnoj volji grad u posljednjih mjesec dana značajno spustio stopu širenja zaraze virusom, od kojeg je umrlo više od 23.000 građana.

Izvor: 6yka.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks