Devet i po sati do utakmice: Hrvatska dočekuje Srbiju u rasprodanom Spaladiumu

Devet i po sati do utakmice: Hrvatska dočekuje Srbiju u rasprodanom Spaladiumu

UTAKMICAMA Bjelorusije i Austrije te Švedske i Islanda u 18:15 sati danas u Hrvatskoj počinje rukometno Europsko prvenstvo.

Šlager večeri je apsolutno sudar Hrvatske i Srbije u Spaladium Areni koji se igra od 20:30 sati. U istom terminu igraju i Francuska i Norveška.

Izabranici Line Červara put do toliko željene zlatne medalje započinju u Splitu gdje u skupini A igraju sa Srbijom, Švedskom i Islandom.

Srbija je bila rukometna velesila nakon raspada bivše države. Škrbić, Peruničić, Stojanović, Butulija i društvo rukometnih majstora osvojili su nekoliko medalja na europskim i svjetskim prvenstvima. Tu generaciju srpskih rukometaša Hrvatska nikad nije uspjela pobijediti na velikom natjecanju. Prve četiri utakmice na europskim i svjetskim prvenstvima pripale su Srbiji. Neki od tih poraza bili su ružni, primjerice onaj sa SP-a 1999. kad su pobijedili Hrvatsku 30:23 ili s Eura 2000., kad su nas zaledili na -12.

Prvi je put Hrvatska pobijedila Srbiju na SP-u u Tunisu 2005. Bilo je gusto, 24:23. Ali to je bila jedna nova Hrvatska. Aktualni svjetski i olimpijski prvak kojemu je Srbija bila samo prolazni protivnik do finala.

Nakon toga, srpski rukomet se raspao, a Hrvatska se nametnula kao jedna od svjetskih velesila. Tek na Euru 2012. u Beogradu Srbija je u šizofrenoj atmosferi uspjela pobijediti Hrvatsku. Sve ostalo pripalo je Hrvatima.

Prvu međusobnu utakmicu odigrali smo na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj 1996. godine. Srbija je tad nastupala kao SR Jugoslavija. Sve utakmice su se igrale u Madridu i Sevilli.

Bilo je to 28. svibnja 1996. u Sevilli. Srbija je tad slavila 27:24, a nama je kasnije ostala borba za peto mjesto protiv Češke, koju smo dobili 27:25.

Drugi poraz od Srba na velikim natjecanjima ubilježili smo 1999. godine na Svjetskom prvenstvu u Egiptu. Bilo je 30:23, dosta ružan poraz, ali to je bio samo još jedan pokazatelj nadmoći tadašnje srpske reprezentacije koja je na tom prvenstvu osvojila broncu.

Na Euru 2002. godine u Švedskoj doživjeli smo i najveći poraz, Srbija nas je zaledila na -12, završilo je 34:22.

Tri godine poslije, na Svjetskom prvenstvu u Tunisu, prvi put smo pobijedili Srbiju na velikim natjecanjima. Bilo je gusto, 24:23.

Sve ostale utakmice pripale su hrvatskim rukometašima, osim poraza na Euru 2012. u Beogradu. Srbija je pred 20 tisuća navijača uspjela slaviti u polufinalnom dvoboju 26:22, kasnije su izgubili od Danaca u finalu, a mi smo svladali Španjolsku u utakmici za treće mjesto.

U skupini B u Poreču igrat će Francuska, Bjelorusija, Norveška i Austrija, dok su skupini C (Zagreb) igraju Njemačka, Makedonija, Crna Gora i Slovenija. U Varaždinu će iz skupine D prolazak tražiti Španjolci, Danci, Česi i Mađari.
Prve tri momčadi iz svake skupine bodove protiv momčadi koje su također prošle prenose u drugi krug, odnosno dvije skupine s po šest momčadi. Skupina 1 igra se u Zagrebu (gdje će, nadamo se, biti i Hrvatska), a skupini 2 domaćin je Varaždin.

Prve dvije momčadi u takvim skupinama idu u polufinale, dok trećeplasirane momčadi igraju za peto mjesto. Polufinala se igraju 26., a finale i utakmica za treće mjesto 28. siječnja. Polufinala i finale igraju se u zagrebačkoj Areni.

Susret i najavu pratite uživo na Indexu...

 

Foto naslovna: Getty Images/Guliver/Image/EHF/Index
Izvor: index.hr