Dejton dobar za sve: Potrebni su nam rezultati i vladavina prava

Dejton dobar za sve: Potrebni su nam rezultati i vladavina prava

“Potrebni su nam rezultati umjesto izgovora, vladavina prava umjesto vladavine pojedinaca. Nije potrebno mijenjati dejtonski Ustav, koji daje dovoljno širok okvir za razvoj, nego je potrebna promjena političkih 'elita' koje nas svojom vladavinom vraćaju četvrt vijeka unazad“.

Ovo je večeras rekao predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović tokom video-konferencije sa članovima grupe Evropske narodne partije u Evropskom parlamentu na čelu sa liderom Manfredom Veberom.  

Borenović je naglasio važnost očuvanja Dejtonskog ustava, po kojem su Republika Srpska i FBiH dva ravnopravna entiteta sa svojim nadležnostima, konstitutivnosti Srba, Hrvata i Bošnjaka, uz puno poštovanje prava svih drugih: 

„Dvadeset pet godina nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, još imamo političke aktere koji, zalažući se za ustavne promjene, zapravo traže izgovore za svoje višedecenijske promašaje. Ne trebaju nam ustavne, trebaju nam  promjene modela ponašanja i institucionalnog djelovanja.

Dejtonski okvir je omogućio entitetima da institucionalno rješavaju pitanja građana i zato je neophodno da institucijama rukovode odlučni, stručni i ozbiljni ljudi koji će odgovorno raditi svoj posao. Treba nam vladavina prava, koja nije moguća bez snažnih institucija“, istakao je Borenović.  

Borenović je rekao da umjesto ustavnih, treba da se zalaženo za promjene i poštovanje zakonskih regulativa:  

„Za funkcionisanje jednog društva treba da usvojimo izmjene Izbornog zakona, Zakona o sukobu interesa, Zakona o visokom sudskom i tužilačkom savjetu, da oslobodimo institucije od korupcije i nepotizma. Svako drugo zadiranje u dejtonski ustav vodi nas u novi krug beskonačnog sukobljavanja“, kaže Borenović   

Podsjetio je evropske parlamentarce da od izbora 2018. godine postoji zastoj u radu zajedničkih institucija BiH:  

„Punu godinu smo smo se suočavali sa blokadama institucija od strane vladajuće većine, što je nevjerovatan apsurd u bilo kojem demokratskom društvu. Danas imamo tzv. sindrom nevidljivosti izvršnih institucija, budući da Savjet ministara BiH nije odgovorio nijednom od mnogih izazova, ne predlažu zakonska rješenja, a zapravo opozicija svojim prijedlozima, rješenjima i inicijativama održava u životu parlamentarizam“, dodao je Borenović napominjući da vladajuću većinu čine SNSD, SDA, HDZ BiH.  

Borenović je rekao da nasuprot ovakvog nedjelovanja trenutne većine stoje progresivne političke stranke koje budućnost vide u Evropskoj uniji, koje imaju viziju regionalne saradnje i zajedničkih ekonomskih projekata, primjene evropskih standarda i vrijednosti, umjesto stalnih kreiranja sukoba i tenzija. 

„Na kraju, želim da još jednom istaknem da je i dvadeset pet godina kasnije Dejtonski sporazum širok okvir za napredak i razvoj. Ne trebaju nam promjene dejtonskih principa, nego promjena svijesti o nezamjenjivosti političkih 'elita' koje nas drže u statusu koji smo trebali prevazići i prije dvadeset pet godina. Takvu poruku su, na kraju krajeva, dobili i iz najvećih gradova na proteklim lokalnim izborima u BiH“, zaključio je Borenović na kraju video-konferencije.

Izvor: BN