Davor Dragičević: Dolazi vrijeme kada će zločinci morati odgovarati za zločin, bez obzira ko su zločinci?


Davor Dragičević: Dolazi vrijeme kada će zločinci morati odgovarati za zločin, bez obzira ko su zločinci?

„Očekujem podizanje optužnice koja će biti tako napravljena da mora biti potvrđena od Suda BiH. EU i ambasadori ne vrše pritisak na Tužilaštvo BiH, ali su ipak skrenuli pažnju na Memićev, moj i još jedan slučaj – da se moraju riješiti

Tužba za klevetu nekadašnjih visokih funkcionera MUP-a RS Dragana Lukača, Darka Ilića i Darka Ćuluma protiv Davora Dragičevića nedavno je povučena jer se pomenuti trojac nije pojavio na ročištu. Otprilike u isto vrijeme, kriminalistički tehničari PU Banjaluka Mikica Marijanac i Zoran Bošnjak, oslobođeni su optužbi za sprečavanje dokazivanja u predmetu David Dragičević. Davidov otac, Davor, već pet godina čeka pravdu za svoga sina i konačno vjeruje da su se stvari počele mijenjati na bolje u domaćem pravosuđu.

„Duboko sam uvjeren da je istraga prilično odmakla – vidimo to po posljednjim dešavanjima koje smo moj advokat Ifet Feraget i ja očekivali i za koje samo mi imamo informacije. Vidjeli smo da su bivši čelnici MUP-a RS nakon pet godina povukli tužbu za klevetu, što je očekivano. Tog dana kad se nisu pojavili je ponovljeno njihovo samopriznanje. Onom pres koferencijom vrha zločinačkog MUP-a, odmah nakon Davidovog nestanka, jasno je stavljeno do znanja šta su uradili, a nepojavljivanjem na suđernju za klevetu su priznali zločin – da su oni ti koji su učestvovali u organizaciji otmice i ubistva mog sina. Po svim informacijama koje posjedujem, a nažalost neke stvari ne mogu podijeliti s vama, uskoro ćete dobiti tu potvrdu. Takođe smo vidjeli da su krim tehničari Mikica Marjanac i Zoran Bošnjak oslobođeni pravosnažno, za uništavanje Davidovog donjeg veša. To je takođe očekivana i mudra odluka suda u Banjaluci jer i Tužilaštvo BiH i mi dobro znamo da pomenuti dvojac nije uradio to krivično djelo. Uradio je drugo, a to krivično djelo uništavanja donjeg veša je uradio njihov nadređeni“, objašnjava Dragičević za Inforadar.

Kažete da je to mudra odluka suda, iako je oslobađajuća za krim tehničare. Možete li to pojasniti?

DRAGIČEVIĆ: Mudro je uradilo Tužilaštvo BiH s Osnovnim sudom u Banjaluci da se oslobode ti ljudi koji nisu počinili to krivično djelo uništavanja dokaza. Za to je odgovoran njihov nadređeni Siniša Kordić koji je bacio Davidov donji veš, a ne Marjanac i Bošnjak. Oslobađanjem na banjalučkom Osnovnom sudu, za uništavanje dokaza, oni postaju bitan segment sveobuhvatne istrage Tužilaštva BiH. Uz to, za uništavanje dokaza maksimalna kazna je dvije godine. A za organizovani kriminal i do 45 godina. A Tužilaštvo BiH u ovom slučaju istražuje organizovani kriminal. Naravno da pravosudne institucije sarađuju. S ove dvije pravosnažne presude otvaraju se vrata Tužilaštvu BiH za sveobuhvatnu istragu. Takođe, ono što je jako bitno je da je Tužilaštvo BiH iznad entitetskih tužilaštava, ima veće kapacitete – Federalni MUP, SIPA, a imaju i agencije koje nam pomažu. To je prije svega američki FBI i ostale agencije, prevashodno za vještačenje dokaza.

Šta se vještačilo ponovo?

DRAGIČEVIĆ: Vještačenja se intenzivno provode godinu i po dana. Ja sam dao dnk. Tragovi dnk će tačno uputiti na mjesta na kojima je David Dragičević bio dok smo ga tražili, tih šest dana, i gdje ga je krio MUP RS.Već su pretresli i neke objekte – neki su van Banjaluke, neki su u gradu. I snimci se takođe vještače. Kao i toksikološki nalazi mog sina – koje sam ja nosio u Austriju na vještačenje samo da demantujem da je bilo LSD-a i THC-a. Sve one stvari koje sam rekao –sada mi se potvrđuju. Imam i neku potvrdu da je David bio živ do 23. marta. To sad ima i Tužilaštvo. I najvažnija od svega – potvrđeno je da je moj David ubijen tako što je zadavljen. Postoje tragovi davljenja na vratu a zbog toga su i sklonili njegove gaćice. Jer prilikom nasilne smrti davljenjem dolazi do curenja sjemene tekućine i na donjem vešu ostaju tragovi. To je ključni dokaz. Znamo takođe da je David bio na suhoj pješčanoj površini i sa nje su ga izvukli vatrogasci. Nakon toga dolazi zločinački MUP, vraća moje dijete u vodu i pravi montirane skice zločina i fotografije. Tu se već vidi da je voda dobro naišla i tu se vidi Davidovo beživotno tijelo kako je navodno zapelo kod nekih guma. David je nađen na suhoj pješčanoj površini zato što je u ranim jutarnjim časovima tu tijelo položeno. Zato je i Siniša Kojdić prilikom tog uviđaja okretao Davidovo tijelo na leđa i nogom pritiskao grudni koš da vidi da li se izbacuje voda – što nije smio. Međutim vode nije bilo zato što se David nije utopio jer nikad nije bio u toj vodi. I to je patolog Siniša Karan potvrdio indirektno nalazom, zato što nije izuzeo vodu iz pluća jer vode nije bilo.

Koliko imate optimizma kada je u pitanju istraga Tužilaštva BiH s obzirom na to da je prošlo mnogo vremena i s obzirom na to da je u Banjaluci činjeno sve da se prikriju dokazi?

DRAGIČEVIĆ: Imam optimizma zbog toga što su Tužilaštvu predočeni zvanični dokazi – i od MUP-a RS, to su apsolutno nepobitni dokazi. Tako da pored svih dokaza, pored svih fotografija, video snimaka i onog što smo mi predali Tužilaštvu BiH, kao i onog što su oni u međuvremenu otkrili – ne postoji način da oni donesu naredbu o obustavi istrage. To je u rangu onoga kada je moj advokat Ifet Feraget podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH za ugrožavanje prava na život mene i majke Suzane, te uskraćivanja pravične istrage o ubistvu Davida Dragičevića. Usvojena je nakon dvije godine. Ustavni sud nije mogao donijeti drugačiju odluku. Tako da je to Sveto za sve buduće procese koji se budu odvijali. Protiv mene nikad ne mogu dobiti pravosnažnu presudu jer sve će završiti na Ustavnom sudu i to će se jasno pobiti jer apelacija je neponištiva.

Foto: Davor

Postoji li neka procjena koliko bi istraga još mogla da traje?

DRAGIČEVIĆ: Pa vrlo je to teško – čovjek se malo ponada pa se onda malo razočara nekim vremenskim rokovima. Meni je za sada najbitnije da znam da se vodi, da rade. I što je moj advokat rekao – evo ide treća godina, ipak će oni uskoro morati donijeti bilo kakvu naredbu. Ovu o obustavi istrage ne mogu nikako donijeti. Tako da ja očekujem podizanje optužnice koja će biti tako napravljena da mora biti potvrđena od Suda BiH. Vjerujte mi da nema niko nervozniji od mene u tom vremenskom protoku. Ali opet moramo malo sačekati. Ali ne i dati previše vremena. Stranci su rekli da je ovo prioritet – EU i ambasadori ne vrše pritisak na Tužilaštvo BiH, ali su ipak skrenuli pažnju na Memićev moj i još jedan sluučaj – da se moraju riješiti. I da se jednom stavi tačka na to.

Da li mislite da je sklanjanjem pojedinih policijskih funkcionera u RS na određen način napravljen temelj za pravu istragu koju sada vodi Tužilaštvo BiH?

DRAGIČEVIĆ: Pa jeste, definitivno. To i ja osjetim u zadnjih godinu dana – primjetan odnos policijskih službenika, kako prema meni tako i generalno u RS. Vidimo na državnom nivou šta se dešava sa istragama protiv političara. Tako da ono što niko od nas nije vjerovao – ali izgleda da stvarno dolazi vrijeme kad niko neće moći biti zaštićen i kad će svi morati odgovarati za ono što su uradili.

Foto naslovna: Davor
Izvor: inforadar.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter