Darko Banjac u dva dana -rezervisao- skoro milion maraka


Darko Banjac u dva dana -rezervisao- skoro milion maraka

Bolnica „Mlječanica“ na čijem je čelu Darko Banjac će za dva tendera objavljena u dva dana, a kojima je planirana izgradnja „tople veze“ i priključnih vodova, dati skoro milion maraka.

Kada je u pitanju izgradnja „tople veze“ ponuđač će biti obavezan da instalira paket klima uređaja, cjevovod za uređaje, da izvrši potrebne elektro radove, kao i da pusti u pogon i reguliše ovaj sistem sve do potpune funkcionalnosti, a sve to je potrebno uraditi za 466.830 maraka sa uračunatim porezom.

Firma koja se prijavi na ovaj tender moraće dokazati da je lani imala promet od najmanje 399.000 KM (vrijednost nabavke bez PDV-a) u segmentu poslovanja koji je predmet ugovora.

Takođe će morati priložiti dokaz da su bili izvođači najmanje jednog ili više realizovanih ugovora, koji su u vezi sa predmetom nabavke, a u posljednje tri godine i čija je zbirna vrijednost minimalno jednaka iznosu nabavke bez PDV-a.

Kada govorimo o tenderu za izgradnju priključnih SN vodova, Banjac je odlučio za te namjene izdvojiti skoro 410.000 KM sa PDV-om, a zahtijeva i garanciju za ozbiljnost ponude u iznosu od jedan odsto od procijenjene vrijednosti nabavke bez PDV-a, odnosno 3.500 maraka.

Od firme koja bude izvodila ove radove zahtijevaju se i određene licence i to licenca za izvođenje građevinskih radova na objektima visokogradnje, te licencu za izvođenje dijela elektro faze instalacije jake struje. 

Podsjetimo, Banjac je za nešto više od godinu dana otkako je na čelu „Mlječanice“ potpisao milionske ugovore, a najveći dio sredstava osiguran je kreditom. 

Novac je većinom potrošen na rekonstrukciju postojećih objekata i izgradnju novih, dok su osnovne karakteristike javnih nabavki cjepkanje nabavki, dodatni radovi i neprovođenje transparentnijih postupaka.

Većinu poslova rekonstrukcije i izgradnje dobilo je preduzeće „Šumil“u vlasništvu porodice Miloša Šuvka, koji je i Banjčev stranački kolega.

Jedan od takvih, najvrijednijih ugovora, a kako je CAPITAL već pisao, je onaj za izgradnju objekta poluintenzivne njege u „Mlječanici“  za koji je “Šumil” dobio 1,5 miliona maraka.

Piše: Bojana Ninković
Foto naslovna: Nezavisne novine/Bolnica “Mlječanica”
Izvor: capital.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter