Danska odbranila tron, Landin činio čuda


Danska odbranila tron, Landin činio čuda

Odbranio je nekoliko zicera u trenucima odluke, a tačku na meč je stavio dva minuta i 15 sekundi prije kraja, kada je pri rezultatu 25:23 odbranio sedmerac Hampusu Vaneu.

Danska slavi Niklasa Landina - čovjek koji joj je donio pobjedu nakon izvođenja sedmeraca u četvrtfinalu protiv Egipta bio je i heroj finala Svjetskog prvenstva, u kojem je pao vječiti rival, Švedska (26:24).

U izuzetno uzbudljivom finalu znalo se da će odlučiti jedan raspoloženi pojedinac, a to je bio golman Kila, koji je činio čuda u završnici.

Odbranio je nekoliko zicera u trenucima odluke, a tačku na meč je stavio dva minuta i 15 sekundi prije kraja, kada je pri rezultatu 25:23 zaustavio sedmerac Hampusu Vaneu.

Landin je meč završio sa 15 odbrana. Mikel Hansen je bio najefikasniji sa sedam golova, a jako bitne su bile u uloge još dva beka, Nikolaja Eris-Nilsena sa pet i Jakoba Holma sa četiri.

U švedskom timu najefikasniji je bio tragičar Vane sa pet pogodaka, a Albin Lagergren je dao četiri. I njemu je 32-godišnji čuvar mreže odbranio zicer na dva razlike kada se meč lomio.

Podbacio je i lider tima Džim Gotfridson, koji je realizovao samo dva od 10 šuteva. Zanimljivo, u 54. minutu, pri rezultatu 25:22, ni on nije iskoristio zicer, već je Landina pogodio u glavu...

Danska je tako odbranila prvu od dvije velike titule koja je bila "na talonu" u 2021. godini. Ostale su još Olimpijske igre u Tokiju, na kojima će pokušati da sačuva zlato iz Rio de Žaneira 2016.

Uzgred, oborila je rekord Francuske, jer joj je ovo bila 19. uzastopna pobjeda na svjetskim prvenstvima.

Odabran je i idealni tim, u kojem su tri Šveđanina - lijevo krilo Vane, srednji bek Gotfridson i golman Andreas Palicka, te Danci Hansen (lijevi bek) i Matijas Gidsel (lijevi bek), kao i desno krilo Španije Feran Sole je pivot Francuske Lidovik Fabregas.

Izvor: vijesti.me

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks