Dan Nikole Tesle u kanadskom gradu u Nijagari

Dan Nikole Tesle u kanadskom gradu u Nijagari

Jubilarni 10. po redu Dan Nikole Tesle obilježiće se u kanadskom gradu Nijagari u petak 10. jula na 164. godišnjicu Teslinog rođenja.

Кako je saopštio organizator, Srpska škola „Nikola Tesla“ program je prilagođen vežećim zdravstvenim mjerama.

Na Trgu Nikole Tesle pored Nijagarinih vodopada kod spomenika našem naučniku u 17 časova biće položeno cveće uz prisustvo najviše 10 ljudi uz distance od dva metra.

Danu Nikole Tesle u Nijagari prisustvovaće generalni konzul Republike Srbije u Torontu Vasilije Petković, predstavnici Nacionalnog parka Nijagara i Nemanja Jevremović osnivač Teslinog tehničkog muzeja u Кanadi.  

Mnogo skromnije nego što je ranije planirano biće obilježena i decenija postojanja Srpske škole „Nikola Tesla„ u Nijagari. Iz ove škole podsjećaju na veliki uspjeh srpske zajednice u tom dijelu Кanade kada je krajem prošle godine u Nijagari pored samih vodopada imenovan Trg Nikole Tesle.

Najavljuju da će zajedno sa kanadskim Teslinim tehničkim muzejom nastaviti sa akcijom da se stara električna centrala u ovom gradu preuredi u Muzej Nikole Tesle. Centrala je sagrađena 1905. godine po patentima ovoga naučnika, a neki od izvornih generatora su još u funkciji.

Izvor: rtvbn.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks