Dali su zato što su svi prihodi od države, vodeće svjetske IT kompanije uvele sankcije dvorskom mezimčetu -Prointer-?

Dali su zato što su svi prihodi od države, vodeće svjetske IT kompanije uvele sankcije dvorskom mezimčetu -Prointer-?

Upravo sam dobio informaciju od dobro obavještenog izvora bliskog Vladi Republike Srpske da su našoj čuvenoj kompaniji Prointer ITSS iz Banjaluke uvedene sankcije od strane vodećih svjetskih IT kompanija. Nezvanično, IBM, Majkrosoft, DELL, HP, Orakl, SAP i drugi prekinuli su poslovnu saradnju sa Prointerom i zabranili dalje korištenje i prodaju njihovih licenci i programa.

Navodno razlog za uvođenje ovog vida sankcija i prekidom saradnje leži u činjenici da gotovo svi prihodi Prointera dolaze od države, saradnje sa javnim preduzećima i ustanovama. Ukoliko se informacija pokaže tačnom, mnoge institucije i kompanije koje sarađuju sa Prointerom i od Prointera su kupili licence mogle bi se naći u velikom problemu.

Pozvao sam kompaniju Prointer kako bih provjerio da li je informacija tačna, ali mi se javila čistačica i rekla da su svi zaposleni kući poslije 16 časova i da ona naravno ne može da odgovori na pitanje. Poslao sam mejl sa pitanjima Prointeru, nadam se da ću uskoro dobiti odgovor na postavljena pitanja, koje ću odmah objaviti sa ciljem objektivnog informisanja javnosti.

Baš nemamo sreće sa privredom i projektima. Godinama se Vlada, njene institucije i javna preduzeća, ali i neka privatna dvorska, trudili da stave Prointer na noge i naprave domaći brend, za kratko vrijeme kompanija je imala preko 150 miliona maraka prihoda, i bila bi šteta da sad i ova firma dođe na udar sankcija mrskih multinacionalnih država.

Podsjećam da je Milorad Dodik javno na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske priznao da je njegov sin Igor Dodik saradnik, savjetnik i konsultant u Prointeru, a vjerovatno da upravo u ovoj činjenici leži razlog vrtoglavog uspjeha dvorske kompanije.

Piše: Nebojša Vukanović
Izvor: nebojsavukanovic.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter