Da li to EU -ispod žita- podržava kriminal i korupciju u BiH? Hoće li se ponoviti scenario kao sa Ketrin Ešton?


Da li to EU -ispod žita- podržava kriminal i korupciju u BiH? Hoće li se ponoviti scenario kao sa Ketrin Ešton?

Danas se nastavlja suđenje predsjedniku RS Miloradu Dodiku i Milošu Lukiću, vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika RS koje je Tužilaštvo BiH optužilo zbog ”neizvršavanja odluka visokog predstavnika“.

Od trenutka podizanja optužnice u javnosti su postavljana pitanja, da li će Dodik izbjegavati sud ili će cijelo suđenje postati farsa.

Iako je u posljednjih mjesec dana nejasno odgovarao hoće li otići na ročište ili će se ponovo tražiti odgoda, kao 22.novembra, kada je otputovao u posjetu Mađarskoj, za medije iz Srbije Dodik je juče dao potvrdan odgovor o pojavljivanju pred sudijama, samo dan nakon sastanka u Briselu.

„Onda ću naravno otići na taj sud. Taj sud je neustavan. On je nešto što mi ne prihvatamo, ali je neka realnost, moć i sila, prije svega zapada, stoji iza tog suda. Mislim da smo sada u fazi da je nama stalo dođe do tog procesa jer je on toliko apsurdan i toliko ništavan da naprosto sada ja vidim neku šansu da se preko tog procesa sudi svom tom beščašću koje je u BiH nametnuto preko stranaca putem instalisanih Tužilaštva i Suda koji nemaju ustavni osnov“, rekao je Dodik.

Ipak dan nakon ove izjave, njegova odbrana je tražila da se suđenje prebaci u Osnovni sud u Banjaluci, između ostalog, i zbog sumnje u objektivnost i nepristrasnost Suda BiH, potvrdio je medijima Dodikov advokat Goran Bubić.

Odbrana je u dopisu Sudu navela da je mjesto izvršenja radnji, koje se u optužnici stavljaju na teret Miloradu Dodiku i Milošu Lukiću, na području Osnovnog suda u Banjaluci, gdje obojica imaju i prebivalište. Bubić je naveo i druge razloge.

„Kontaminacija krivičnog postupka putem izjava više vrsta zvaničnika, a koji se odnose na ovaj krivični postupak. To su prije svega izjave Kristijana Šmita, koji kroz te izjave stvara negativnu atmosferu, krši presumpciju nevinosti i direktno utiče na atmosferu suđenja, odnosno, na Sud BiH. Druga grupa su izjave domaćih zvaničnika, prije svega ministra odbrane, koji je govorio o navodnom planu za bjekstvo predsjednika, kao i izjava ministra unutrašnjih poslova Federacije BiH, koji je  već unaprijed osudio predsjednika i govori o njegovom hapšenju“, rekao je Bubić.

Srtukturalni dijalog i obustava predmeta

Ukoliko bude udovoljeno ovom zahtjevu, biće ponovljena situacija kao kada je protiv Dodika bio formiran predmet, takođe u Tužilaštvu BiH, gdje je bio osumnjičen za organizovani kriminal, a u vezi sa izgradnjom zgrade Vlade RS u Banjaluci, čija se vrijednost procjenjivala na više od 200 miliona KM.

Dok se priča o ovom predmetu zahuktavala 2011.godine, Milorad Dodik, koji je i tada bio predsjednik Republike Srpske, predložio je da  Narodna skupština Republike Srpske usvoji inicijativu da se održi referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Referendumsko pitanje o kojem su trebalo da se izjasne građani RS bilo je: “Da li podržavate nametnute zakone od strane Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH i njihovu neustavnu verifikaciju u Parlamentarnoj skupštini BiH?”

Prema odluci koju je u aprilu 2011. usvojila Skupštine Republike Srpske, referendum je trebao biti održan u prvoj nedelji po isteku 45 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Međutim, samo mjesec dana nakon toga Banjaluku je posjetila Ketrin Ešton, tadašnja visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost, gdje je sa Dodikom dogovorila da se odluka o referendumu povuče, a da se otvori takozvani „strukturalni dijalog“ o radu i funkcionisanju pravosudnog sistema u BiH.

Već u junu, 2011. tadašnji glavni tužilac Tužilaštva BiH Milorad Barašin donio je naredbu da se predmet protiv Dodika prebaci u Specijalno tužilaštvo RS, a koji je nakon nekoliko mjeseci obustavljen.

Opozicija: Dodik se već dogovorio sa strancima

Opozicionari u Republici Srpskoj kažu da je već došlo do određene nagodbe između Milorada Dodika i šefa OHR-a Kristijana Šmita.

“U kontekstu nagodbe između stranaca, a prije svega Satlera i Šmita sa Dodikom, a na tajnom sastanku koji je bio u Bakincima, u sklopu toga imate odlaganje ovog skupa Branimo Srpsku u Laktašima. Ne da nemamo zakon o nepokretnoj imovini u RS, već nemamo ni onih masovnih skupova i oni se odlažu jer ponovo naš veliki vođa i otac nacije oblači odjelo evropskog reformiste i od evroskeptika i velikog protivnika zapada postaje opet pijun i dašak svježine na Balkanu, ali nije problem u njemu, nego u srancima koji opet trguju s nama i koji su za neku vrstu stabilnsoti da Satler napiše izvještaj kako je sve ovdje dobro, izjavio je predsjednik Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović.

Vulkanović je rekao da su stranci sa domaćim političarima koji obbnašaju vlast napravili nagodbu i u vezi sa Izbornim zakonom, te da neće biti usvojeni dijelovi koji predviđaju upotrebu nove tehnike, kao što su skeneri, a koji bi trebalo da smanje izborne nepravilnosti.

„Vidjećete da do Nove godine od toga ništa neće biti, kao što nema ništa  i od sudskog spora koji se vodi sa Dodikom. Biće niz odlaganja,  a onda će malo da ga ruže“, zaključio je Vukanović.

Novinar Goran Dakić ističe da će Milorad Dodik cijelo suđenje u svakom slučaju okrenuti u svoju korist, bar marketinški.

„Politički, on bi mogao imati velikih problema i ako ode na to suđenje, a i ako se ne pojavi na suđenju . Šta god da se desi u Sarajevu, on će to prikazati kao hajku na njega, a sebe će predstaviti kao žrtvu montiranog progona: S jedne strane je politička potreba da se Dodik proceusira, a s druge strane njegova je potreba da se na taj politički način brani“, rekao je Dakić.

Napominje da u toj atmosferi neće doći do pravog procesa, te da neće biti nikakvo iznenađenje ako od cijelog ovog procesa ostane veliko ništa.

“Kao što se nisam iznenadio što se po mnogim velikim pitanjima nikad ništa nije desilo u BiH. Očekivati da će stranci nešto uraditi umjesto onih faktora koji bi to trebalo da urade, prije svega opozicija i građani je iluzorno. Ukoliko se stvarno pokaže da se Dodik dogovorio sa strancima, odnosno visokim predstavnikom i da postoji dil između njih, to nije nikakva vijest. To je vijest na nivou da je pas ujeo čovjeka. Kad se ne bi dogovorio to bi već bilo da je čovjek ujeo psa”, zaključio je Dakić.

Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter