Da li su pravosuđe i SIPA sposobni? Hoće li biti udara na narko mafiju? Hoće li Prijedor -pasti- prvi?


Da li su pravosuđe i SIPA sposobni? Hoće li biti udara na narko mafiju? Hoće li Prijedor -pasti- prvi?

Pravda je spora, ali... Glavni udar na narko mafiju spreman - Prijedor "pada" prvi. Fokus Tužilaštva BiH i policijskih agencija na prijedorsku narko mafiju jeste zbog počinjenih ubistava svjedoka Stupara i načelnika Bašića, no o težini ovog organizovanog kriminala govori i ranije pokrenuta međunarodna istraga pranja novca u vrijednosti aman 50 miliona maraka. Primarno je u pitanju pranje novca od droge, pa po ovom iznosu vidite o kojim količinama narkotika govorimo.

Nije jednostavno živjeti u Prijedoru i istovremeno pisati o organizovanom kriminalu koji ovaj grad decenijama pozicionira kao važnu tačku evropskih krijumčarskih kanala. Droga, oružje, kradena auta, prostitutke ili migranti samo su neke od "specijalnosti" decenijama razvijanih i širenih, a sve uz involviranost pripadnika policije. Uključujući i najviše rukovodstvo.

Tekstom HRONOLOGIJA PRIJEDORSKE MAFIJE: Bivši i aktuelni narko don u istom pritvoru ukazao sam na dvije važne činjenice. Prva, kriminalna organizacija osumnjičena za ubistva svjedoka (protiv iste) Mihajla Stupara i načelnika Radenka Bašića djeluje preko dvije decenije i to u manje-više identičnom sastavu. Druga, u pritvoru se nalaze i bivši i aktuelni vođa mafijaške organizacije - Dragan Supić i Dalibor Railić. Opisao sam i detalje odnosa i veza pripadnika policije i dilera droge.

Istim tekstom najavio sam otkrivanje brojnih široj javnosti nepoznatih zločina počinjenih tokom dvodecenijskog djelovanja ove policijsko-pravosudno-političko-kriminalne hobotnice, sve sa službenom dokumentacijom, no kako u pojedinim komentarima stoji - riječ je o "bajatim temama". Slažem se, ali, kako sam to objasnio, valjalo je voditi računa o interesima istraga. Posebice jer sam sticajem okolnosti "prošao kroz mjere" neposredno prije hapšenja Milana "Matka" Matkovića, Dragana Supića i ostatka kriminalne grupe.

Znači, Supićev najbliži intimus Boris Slavnić zvani "Mrkva" pozvao me je telefonom i prenio molbu da "Don Šupčića" uklonim iz teksta i komentara. Odgovorio sam kako Supić prvo mora objasniti zašto je naručio i organizovao više pokušaja moje likvidacije, pa do saučesništva mojih vajnih načelnika Gorana Mikanovića i Mile "Mime" Dobrijevića. Iz njihove presretnute komunikacije istražni organi znaju detalje, a na mojoj malenkosti bilo je da neko vrijeme zaštitim ove podatke. Kao što mnoga dešavanja oko ubistva načelnika Bašića i hapšenja osumnjičenih nisam objavio naprosto u interesu istraga.

Ovom prilikom fokus je na dešavanjima koja sam marta 2021. godine otvorio tekstom Dodik i Janša patriote, "Prijedorska Đuđa" oprala 25 miliona eura, a policija hapsi "novinare-teroriste". Pogledajte tadašnje navode i dešavanja koja su procurila u javnost nakon ubistva načelnika Bašića, pa vidite jesam li izostavio neki pojavni oblik kriminala iz prethodno pokrenute istrage pranja novca u iznosu približno 50 miliona maraka. Ili u kontekstu mojih tekstova oko elitne prostitucije koju je u Narodnoj skupštini problematizovao narodni poslanik Milan Tubin, a ministar Lukač slagao da će sprovesti istragu.

Prije više od godinu i po objasnio sam kako novi direktor policije Siniša Kostrešević zna gdje treba udariti, prezentovao sam prvu stranicu prijave Agencije za istrage i zaštitu - SIPA, te ukazao kako glavni državni tužilac Gordana Tadić opstruira međunarodne istrage desetak evropskih zemalja. Trebalo je sprovesti personalne promjene u Tužilaštvu BiH i VSTV-u, čemu sam posvetio desetine tekstova i više procesnih radnji, da bi došli u današnju poziciju uspješnog razbijanja balkanske mafije. Vidite i šematske prikaze slovenačke policije i naše SIPA koje sam tada prezentovao.

Aktuelna situacija je daleko od povoljne, no novoimenovani glavni državni tužilac Milanko Kajganić najavio je ozbiljne čistke u policijskim strukturama i skora hapšenja "zvučnih imena". Sam je kraj godine odredio kao rok realizacije datih obećanja. Prema dostupnim informacijama prijedorski okorjeli kriminalci u policijskim uniformama nalaze se na vrhu spiskova planiranih hapšenja i pritvaranja. Uglavnom imena koja redovito pominjem.

Slovenački novinari došli su u Prijedor radi snimanja priloga o Dijani Đuđić, dovoljno imućnoj da stranki tadašnjeg premijera Janeza Janše pozajmljuje 450 000 eura, a doživjeli da ih policija privede uz obrazloženje: "Znate, sve je moguće, čak i sumnja u terorizam". Ništa začuđujuće obzirom da su i mene tretirali kao "teroristu", a pored činjenice da su "Prijedorsku Đuđu" (Dijanu Đuđić), Roka Snježića i ostatak ekipe specijalizovane za utaje poreza i pranje novca istraživali u Sloveniji, Austriji, Slovačkoj, Mađarskoj, Hrvatskoj, Kipru, Švajcarskoj, Bosni i Hercegovini... Po tadašnjim podacima u pitanju je bio kriminal težak 47 miliona maraka, zanimljiv organima diljem Evrope osim u Prijedoru..

Ono šta javnost treba znati jeste da su kontraverzne prijedorske i banjalučke "fifice" bile tek paravan stvarnim kriminalcima, narko mafiji koja ih je koristila za pranje desetina i stotina miliona maraka zarađenih prodajom droge. Pitanje na koje kontinuirano pokušavam naći/dati odgovor glasi: kako su se meni dobro poznata kriminalna lica osilila do nivoa ubistava svjedoka i policijskih načelnika? Kada vidite cifre iz međunarodnih istraga, kakve dosežu 50 miliona maraka opranog novca od droga, jasno je odakle i osionost i odlične veze sa državnim strukturama. Novac vrti gdje burgija neće.

Termin "OSILILI SE" upravo je adekvatan ovdašnjem govornom području i onome šta su sve manje uračunljivi kriminalci činili. Hajde da i ovoga puta kroz konkretne primjere pokušam objasniti suštinu neke pojave. Tužilaštvo BiH i policijske agencije državnog i entitetskih nivoa istražuju jednu Prijedorčanku iz tih struktura oko Dijane Đuđić i sličnih "peračica novca".

Poznata je kao Marina Vučičević ili Gotvald, zavisi kako joj odgovara da se predstavlja, te kao "otvorena" za sve vidove muljaža. Od lokalnih do međunarodnih. Teško je razlučiti uticaje i kombinacije bivšeg i aktuelnog bosa prijedorske narko mafije, no ovde pretežira Dragan Supić kao mnogo poznatiji i "jači" krimos od Dalibora Railića. 

Marina Gotvald poznata je po višegodišnjoj vezi sa jednim od Supićevih vojnika od povjerenja Bojanom Vučičevićem zvanim "Glavonja". Njih dvoje uz pomenutog Slavnića nalaze se u fokusu interesovanja, ili bolje reći istrage, tužilaštva i policije, šta im je najvjerovatnije već poznato. Valja im mnogo toga "otpjevati" oko štekova, prometa narkotika, veza i kombinacija. Između ostalog i višestruke napade na njihovog sugrađanina Nedeljka Dakića poznatijeg po nadimku "Baćo".

Dakić je pretrpio paljevinu auta, nasilnički napad (bejzbolke) na kućnom pragu i brojne prijetnje, a prijedorska policija bukvalno ništa nije preduzela. Očekivano pošto je počinilac Vučičević "kompanjon" Dragana Supića i njegovog kriminalnog partnera načelnika Gorana Mikanovića, odnosno inspektora za droge kojima je osnovni posao bio rasturanje droga. Znam da je Marina ranije bila u ljubavnim vezama sa obojicom, no ovde ipak stvari valja percipirati kroz organizovani kriminal. I to čine Tužilaštvo BiH i SIPA.

Baću Dakića koristim kao primjer prezentovanja koliko su se do prije nekoliko godina lokalni kriminalčići "OSILILI", pa u konačnici do brutalnih egzekucija nad Stuparom ili Bašićem. Meni je odlično poznato čime se sve bavio Dakić pošto sam jedan od rijetkih iz policije, pa čak i od pravosuđa, koji se usudio privoditi ga i procesuirati. I pokojni načelnik Bašić udarao je na Dakića, a drugih se ne sjećam.

Razlog takvog pristupa prema Dakiću jeste što su svi znali da je on eksponent pojedinih centara moći i ove zemlje i međunarodnog nivoa. Manje-više i danas radi za iste firme sa velikim kapitalom i razgranatim vezama, odnosno ništa bitno nije se promjenilo od vremena kada sam više puta na svojim leđima osjetio moć tih struktura. I shvatio kako zbog "domino efekta" moćnici čuvaju takve poput Dakića.

Situacija je iz temelja preokrenuta, a samo zato što su lokalni policijski kriminalci umislili da od njih veće sile nema. Nakon ubistva Bašića prezentovao je Siniša Kostrešević kako funkcioniše prava SILA, a na njihovu nesreću stradali su mnogi koji su davno shvatili dokle je moguće dogurati bez podrške države i manuli se kriminala. Sa druge strane provukli su se mnogi koji su radeći za Railića ili Supića zgrnuli velika bogatstva. OK, batinanje je valjalo izdržati jedan dan, a robijanja će trajati godinama i decenijama.

Ponavljam: do kraja ovog mjeseca slijede brojna hapšenja i uličnih i uniformisanih članova narko mafije, a sa koncem godine u državnom pritvoru naći će se i više "velikih faca", čime će istrage upotpuniti premisu da organizovanog kriminala nema bez sprege sa državom, ili njenim kriminalizovanim predstavnicima. Koliko doznajem veliki iskoraci očekuju se u istragama Davida Dragičevića i Dženana Memića, no i većeg broja mafijaških likvidacija o kojima sam pisao godinama.

Moj najveći problem jeste što u pojedinim krivičnim predmetima već imam status svjedoka, a u drugima očekujem pozive za svjedočenja. Zato moje objave nekad djeluju "bajato", a nekad teško shvatljivo - pout ove. Vidite, prije godinu i po objasnio sam koje poteze su povukli iz MUP RS i SIPA, te da problem počiva u Tužilaštvu BiH, pa do toga kako za dalje djelotvorne istrage neke pravosudne moćnike naprosto moramo maknuti sa pozicija. 

Danas pojedinim bitangama poput Gorana Mikanovića i Mime Dobrijevića mogu najaviti skorašnja hapšenja, odnosno Supićevim "vojnicima" i njihovim damama da im valja horski pjevati. Čak dobronamjerno savjetujem da ne pokušavaju pomagati jer se kazne saučesnicima odmjeravaju spram kazni direktnih počinilaca, a ovde nema šanse za izbjegavanje maksimalnih robija. Razni niže rangirani pomagači, naoko bezveznjakovići, suočiće se sa višegodišnjim robijama obzirom da imamo presedan na kom će država odaslati adekvatnu poruku. Generalna prevencija.

Pošto polako prelazim obim teksta koji drži pažnju čitalaca ovde zastajem, ali uz najavu da ćemo se ovim dešavanjima još dugo baviti. Nekad hronološki, nekad tematski, ali i sa ovakvim najavama predstojećih dešavanja. Ili sličnih podsjećanja šta sam blagovremeno objelodanio, sve sa tumačenjima razloga zastoja istraga. Danas vidite kako stvari idu "glatko" kad par bitangi eliminišemo iz pravosuđa, a sad zamislite kad pozatvaraju policijske zločince koji decenijama iza sebe ostavljaju krvave tragove. Idemo dalje...

Piše: Borislav Radovanović
Izvor: radovanovicborislav.blogspot.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter