Da li ste navučeni na svoj iPhone - Možete dobro da zaradite od toga


Da li ste navučeni na svoj iPhone - Možete dobro da zaradite od toga

Svi već dobro znaju – iPhone korisnici obožavaju svoj telefon!

Sada već davne 2007. godine iPhone je iz korijena promijenio tržište, ali i svijet kakav smo do tada poznavali i usput stekao vjerne korisnike i fanove koji se Apple telefona ne bi odrekli ni po koju cijenu. A podatak da je iPhone najpopularniji proizvod kompanije koja najviše vrijedi na svijetu dovoljno svjedoči o njegovom uspjehu.

Prosječan korisnik ovog pametnog uređaja ne može da zamisli dan bez neke od iOS aplikacija, bilo da je riječ o onim za lakšu komunikaciju, razonodu ili obavljanje posla. Ovakva privrženost korisnika brendu Apple nije promijenila samo dešavanja na tržištu mobilnih telefona već je uticala i na popularizaciju onih poslova koji podrazumijevaju kreiranje aplikacija i igrica za iOS platformu.

Stoga ne iznenađuje što potreba za iOS programerima iz godine u godinu nezaustavljivo raste. Riječ je o IT oblasti koja je jedinstvena po tome što, pored atraktivne zarade i mogućnosti za brzo napredovanje, pruža podjednako dobre prilike za posao kada je riječ o programerima sa iskustvom, ali i onima koji su na samom početku svoje karijere.

Iako ima manje korisnika od široko rasprostranjenog Android operativnog sistema, Apple Store ostvaruje značajno veće prihode od Google Playa:

-    Apple korisnici, samo u prošloj godini, potrošili su 53 milijarde eura na iOS aplikacije.

Ovo je i glavni razlog povećane potražnje za iOS programerima. Zapravo, nedostatak stručnjaka je toliki da donosi izuzetne prilike za posao čak i apsolutnim početnicima. Stoga je iOS development dobar izbor za sve one koji nemaju prethodnog iskustva u IT-ju, a željeli bi karijeru u ovoj oblasti.

Da li i vi možete da se bavite iOS programiranjem?
Ono što treba da znate je da svako može da postane iOS programer i kreira aplikacije. Međutim, da biste bili sigurni u to da je ovo zaista karijera koja odgovara vašim afinitetima i sklonostima, bilo bi dobro da sebi postavite nekoliko pitanja:

-     Da li svakodnevno koristite mobilne aplikacije za komunikaciju, zabavu, učenje, fitnes ili posao?

-     Da li imate ili biste željeli da imate iPhone ili druge uređaje kompanije Apple?

-     Da li želite visoku platu?

-     Da li možete da zamislite sebe kako već u narednoj godini sjedite za kompjuterom i radite na programiranju aplikacija?

Ukoliko ste na većinu ovih pitanja odgovorili potvrdno, a još vas i odlikuje sklonost ka logičkom mišljenju i rješavanju problema i smatrate da ste u određenoj mjeri kreativna osoba, onda je ovo definitivno karijera koja bi mogla da bude prava za vas.

Koliko ćete biti plaćeni kao iOS programer?
iOS je operativni sistem koji pokreće sve ajfone. Kao i svi developeri, i iOS programeri imaju zanimljive i dinamične radne aktivnosti. Iako većinu vremena provode pišući kodove u Swift programskom jeziku, to podrazumijeva mnogo više od jednostavnog sjedenja pred kompjuterom. Oni sarađuju sa kolegama, razmjenjuju ideje, brainstormuju i smišljaju nove projekte. Sve ovo radni dan iOS developera čini izuzetno uzbudljivim. Ovo su neke od njihovih glavnih aktivnosti:

-     rad u dinamičnim timovima na definisanju, dizajniranju i kreiranju multifunkcionalnih aplikacija;

-     otkrivanje, procjenjivanje i implementiranje novih tehnologija koje unaprijeđuju programiranje;

-     briga o kvalitetu koda.

Kada je o zaradi riječ, iOS developeri ne samo da zarađuju i do nekoliko puta više od prosječne plate u drugim sektorima nego su i među najplaćenijima kada su u pitanju svi programeri:

-     na primjer, plate u SAD kreću se od 49.000 do 110.000 evra godišnje, u Njemačkoj i drugim zemljama Evropske unije prosječno iznose oko 69.000 evra, a u BiH i do 3.120 KM mjesečno.

Da li je teško savladati alate za kreiranje iOS aplikacija?
iOS programeri rade u Swift jeziku, koji je Apple kreirao 2014. godine i koji je postao veoma popularan, pa danas spada među najtraženije programske jezike.

Jedan od razloga leži u specifičnoj kombinaciji jednostavne upotrebe i široke i moćne primjene. Apple je kompanija poznata po sjajnom i elegantnom dizajnu svojih uređaja i proizvoda, a upravo se Swift ističe u tom pogledu: XCode okruženje specijalno dizajnirano za Swift/iOS programiranje veoma je jednostavno za korištenje i napravljeno tako da maksimalno olakša proces programiranja. Otuda:

-     Swift brzo savladavaju i apsolutni početnici (moguće ga je naučiti za svega nekoliko mjeseci), ali je dovoljno moćan i za najiskusnije programere.

Stoga ne bi trebalo da bilo ko ima problema da savlada Swift programiranje, a zahvaljujući njegovoj popularnosti i velikoj primjeni imaće sjajnu perspektivu za napredak i razvoj karijere.

Dakle: ukoliko tražite jezik u kome ćete moći da brzo napredujete od početnika do iskusnog programera, Swift je sjajan izbor.

Kako do znanja za iOS developera?
Danas su znanja za programera bilo kog jezika daleko dostupnija nego nekada – na raspolaganju vam je veliki broj online kurseva, video-tutorijala, ali i škola. Kada je u pitanju programski jezik velike kompanije kakva je Apple, prilike za učenje su još veće.

Naime, Apple je kreirao svoje kurseve za učenje ovog jezika kojima možete pristupiti online: Swift Playgrounds je sjajan početak za najmlađe ili one bez ikakvog iskustva u digitalnom svijetu. Osim toga, Swift je open-source, što znači da okuplja brojnu zajednicu programera koji rade na tome da on postane bolji i kojima se i vi možete pridružiti i tako dobiti savjete od iskusnijih kolega.

Međutim, ukoliko želite da zaista brzo, na kvalitetan i provjeren način usvojite znanja koja će vam omogućiti da započnete samostalno programiranje, kreirate Apple aplikacije i dođete do posla iOS programera, onda je najbolje da upišete neku školu koja u svojoj ponudi ima kurs za ovu vrstu programiranja. Ukoliko se odlučite na ovaj korak, vodite računa prilikom izbora i poslušajte savjete stručnjaka koji kažu da:

-     nađete kvalitetnu školu koja pruža obuku koja je zvanično licencirana.

To znači da se nastava odvija po zvaničnom planu i programu koji je odobrila kompanija Apple. U takvoj školi učićete u specijalnim Apple učionicama, radićete na moćnim Mac kompjuterima (što vam donosi znatnu uštedu ukoliko još uvijek nemate svoj), a znanja ćete usvajati pod vodstvom iskusnih stručnjaka. Takođe, pokušajte da pronađete školu u kojoj je nastava zasnovana na realnim projektima na kojima ćete moći da prođete put od pisanja koda, preko kreiranja aplikacije, do njenog postavljanja na Apple Store. Samo na taj način ćete po završetku kursa biti spremni za samostalno programiranje i kreiranje aplikacija i moći da svoje usluge ponudite poslodavcima širom svijeta.

Iz kompanije Apple ističu da su samo u SAD zahvaljujući njihovim aplikacijama i uređajima stvorena 2 miliona poslova. Na svjetskom nivou taj broj je daleko veći, a dobra vijest za sve one koji se bave iOS developmentom ili planiraju da u ovu oblast zakorače jeste da će ta cifra nastaviti da raste, a to znači samo jedno: potražnja za ovim programerima biće još veća.

Stoga je sada najbolje vrijeme da zakoračite u uzbudljivi svijet iOS programiranja.

Izvor: n.n.

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter