Da li je u redu nositi ljetnje stvari zimi - Ko to radi i zašto

Da li je u redu nositi ljetnje stvari zimi - Ko to radi i zašto

Danas dame koje se smatraju liderkama u svijetu mode ignorišu zimske cipele. Predmet posebnog ponosa je goli članak u divljoj hladnoći. Izbor salonki ili čak otvorenih sandala na mrazu od minus 15 stepeni postaje univerzalni fenomen.

Kako i zašto se to desilo – pokušali smo da saznamo.

Malo istorije. Kada je zavladala „moderna lagodnost“ u sedamdesetim, osamdesetim i devedesetim godinama šetalo se na hladnoći bez šešira. Većina djevojaka je izbjegavala da nosi šešire kako ne bi narušile izgled kose. Hrabrost mladih dama nije moglo čak ni ugasiti upozorenje da bi takva nesmotrenost mogla biti ugrožena ozbiljnom kaznom u obliku meningitisa. U našem vremenu, pravila igre su se promijenila. Postoji popularna šala: “Generacija koja je šetala zimi bez šešira je porasla. I proizvela je generaciju koja šeta zimi sa šeširima”. Ali bez čarapa!

Danas mlade moderne dame često nose lagane haljine i patike bez čarapa, gole noge i krop džins i preko toplog kaputa ili bunde, možda čak i sa šeširom ali svakako sa golim nogama. Zašto se ovo dešava?

Prvo, to se ne dešava svuda. Žene koje su popularne u svojetu mode i šou biznisa, žure sa zabave na zabavu u skupocjenim haljinama, i žene koje svakodnevno odlaze u kancelariju – dvije potpuno drugačije stvarnosti. Prva kategorija žena ima vozače koji će ih pažljivo voziti do samog ulaza – i u toplim automobilima one mogu zamijeniti cipele i pojaviti se na partiju u sandalama. Međutim, mladi blogeri, modni novinari i PR menadžeri koji koriste svoje noge kako bi se preselili sa zabave na zabavu rijetko nose sandale kada je napolju mraz.

Dizajneri su napokon vratili klasične zimske čizme u vrh trendova, ali veoma moderne mlade dame i danas možete vidjeti na Instagramu u sandalama dok veje snijeg. Heroji žene. U stvari, treba reći da u Evropi i Sjedinjenim Državama moderne djevojke često postaju žrtve mode. Na Fashion Week-u, koji prikazuje ljetnje kolekcije tokom zime, ulice su ispunjene djevojkama koje očajnički odbijaju da vjeruju da je skoro minus spolja. I ponekad dame poput Dženifer Lopez i Sare Džesike Parker nose krznene kapute sa sandalama iako je plus trideset. Ali to je već neka druga priča.

 
Izvor: Grazia