Da li je u pitanju zdravstvo ili pljačka? Sistem plaćen 23 miliona maraka još ne funkcioniše (Video)

Da li je u pitanju zdravstvo ili pljačka? Sistem plaćen 23 miliona maraka još ne funkcioniše (Video)

Nabavka Integrisanog informacionog sistema koštala je građane Republike Srpske 23 miliona maraka. Međutim, taj sistem još nije u potpunosti zaživio, a ne zna se ni kad prestaju da važe stare knjižice i šta će nove knjižice značiti za građane Srpske.

Integrisani informacioni sistem koji, između ostalog podrazumijeva i elektronske zdravstvene knjižice, još uvijek nije zvanično zaživio u svim zdravstvenim ustanovama. Iz Fonda zdravstvenog osiguranja kažu da je do sada 60% osiguranika u Republici Srpskoj preuzelo elektronske zdravstvene knjižice, ali nisu jasno naveli do kada je rok da se stare zamijene novim. Objasnili su kako bi trebalo da funkcioniše elektronska knjižica.

"Elektronska kartica služi da pacijent bude identifikovan u Integrisanom zdravstvenom informacionom sistemu, da se na osnovu nje ostvari pristup zdravstvenom kartonu pacijenta i na osnovu kartice se provjerava status osiguranog lica. Inače, elektronska kartica sadrži ime i prezime osiguranika, datum rođenja i identifikacioni broj", saopšteno je iz Fondra zdravstvenog osiguranja RS.

Većina građana sa kojima smo razgovarali preuzeli su nove knjižice, ali da im nije objašnjeno šta sadrži ta knjižica, odnosno da li će na jednom mjestu biti svi podaci o osiguraniku ni kako će sve da funkcioniše.

Kao što svaki dokument ima određeni rok važenja, tako i prva elektronska knjižica važi 5. godina i besplatna je, odnosno finansira je Fond. Unutar tih pet godina definisano je da će eventualna zamjena zbog oštećenja biti u okviru ukupne cijene koštanja projekta.  

Međutim, Fond nije vlasnik sistema za izradu kartica što znači da će se za te namjene izdvajati dodatni novac mimo ovog  projekta.   

 “Kad isteknu kartice na jedan način je stvoren monopol za budućnost da će se te kartice morati nabavljati od onoga ko ih je sada radio i to će ići svakih pet godina što je na neki način zanemaren tender za budućnost što može skupo koštati jer neće biti izbor za nekog drugog pa da bude nešto jeftinije da se uradi tu”, kaže Slobodan Stanić, bivši ministar zdravlja.

Nabavka Integrisanog zdravstvenog sistema, teška 23 miliona maraka, koju provodi Fond zdravstvenog osiguranja 2018.godine, za kratko vrijeme ponijela je titulu najkontroverznijeg posla između institucija Srpske i privatnih firmi.

Međutim, iako su desetine miliona maraka date firmama bliskim vlasti za informacione sisteme koji su do sad trebali omogućiti elektronske kartone, uputnice, nalaze, pacijenti u Srpskoj su i dalje prinuđeni da čekaju po nekoliko sati za obični komad papira.

 

Autor: Bojana Vinčić
Foto naslovna: katera.news
Video: BN TV/youtube.com
Izvor: rtvbn.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter