Da li je u MUP Srpske stvarno započeo proces -provjetravanja-? Fajter na čelu prijedorske policije!


Da li je u MUP Srpske stvarno započeo proces -provjetravanja-? Fajter na čelu prijedorske policije!

Postavljanje diplomiranog oficira policije Dragana Milojice na čelo PU Prijedor tek je prvi korak širokih društvenih promjena kakve nam valja realizovati ukoliko mislimo na sopstvenu budućnost. Dosta je Prijedor bio balkanski Medelin!

Tekstom Ministar Karan mandat započeo udarnički! objasnio sam da dugo očekivne kadrovske promjene čelnih pozicija policijskih uprava unutar i izvan sjedišta MUP RS možemo očekivati sa krajem januara, nikako prije toga obzirom na tekuće obaveze i zaista složenu problematiku. Pošto dvije godine prije toga nije promjenjen nijedan načelnik koje svojim rješenjem imenuje ministar, a zbog poznatih neslaganja ministra Dragana Lukača i direktora policije Siniše Kostreševića, nataložilo se i šljama i problema kakve sad valja rješavati.

U kontekstu aktuelnih promjena ističem zakonsku odrednicu po kojoj ministar mora dobiti saglasnost direktora policije za svako postavljenje u njegovoj nadležnosti, a poznavaocima prilika jasno je kakva "izbalansiranost" je postignuta oko novih načelnika čija imena su objelodanjena. Moram dodati i kako je u pitanju tek "prvi talas" i u narednom periodu slijede dalje promjene, kako personalne, tako i u pogledu organizacionih jedinica, baš kako sam objašnjavao u brojnim tekstovima.

Suštinska bitnost načelnika policijskih uprava proizilazi, opet, iz zakonskih i podzakonskih normi nižeg kadroviranja. Direktor policije svojim rješenjima raspoređuje sve policijske službenike, od policajca do rukovodioca, ali na formalni prijedlog načelnika date policijske uprave. Znači, kompletna organizacija novoa policijske uprave zavisi od njenog načelnika i zato su personalna rješenja tog nivoa upravljanja od iznimne važnosti. 

Morao sam dati prednje napomene kako bi čitaoci bolje shvatili suštinu današnje teme, a to je (pretpostavljate!) Policijska uprava Prijedor. Poenta je da novoizabrani načelnik Dragan Milojica mora odlučiti hoće li sa sadašnim podređenim kadrovima nastaviti rad ili će promjeniti kompletnu rukovodnu strukturu. Zakon tako nalaže, ali po povjerenju koje su mu ministar i direktor policije ukazali očekivati je i popriličnu primjenu ovlaštenja.

U pogledu ovdašnjih političkih subjekata i dešavanja Dragan Milojica poznat je kao potpuno apolitičan profesionalac, čime predstavlja ogromnu promjenu naspram političkih marioneta koje su deceniju upravljale prijedorskom policijom. Očekivano obzirom na njegovo osmogodišnje policijsko obrazovanje u kom je političko nesvrstavanje POSTULAT od kog se, bar u to vrijeme, nije odstupalo. 

Policajcima je zakonski zabranjeno političko angažovanje i profesionalci se toga pridržavaju u dominantnoj većini i uvijek postoje otkloni ka "političkim kadrovima", kako u ranijem socijalističkom tako i danas u "demokratskom" uređenju. Jedan od ključnih razloga masovnog očekivanja policajaca PU Prijedor oko imenovanja Milojice jeste taj profesionalni stav naspram raznih spoljnih uticaja. Pretpostavljam da su se ministar i direktor policije vodili baš tim jasno izraženim stavovima policajaca koga žele na poziciji načelnika.

Vezano za obrazovanje kao okosnicu profesionalnog formiranja ističem da je Milojica 1999. godine završio srednju policijsku školu MUP-a, nakon čega započinje karijeru kao policajac. Potom upisuje Policijsku akademiju u Beogradu i stiče zvanje "diplomirani oficir policije", zbog čega govorim o ukupnom osmogodišnjem obrazovanju za zanimanje koje je odabrao. 

Dalju profesionalnu karijeru gradi na poslovima inspektora za privredni kriminalitet, zamjenika komandira i komandira Policijske stanice Prijedor 1, da bi 2015. godine dogurao do pozicije načelnika Sektora policije tadašnjeg CJB Prijedor. Znači najvišeg rukovodica linijskog upravljanja uniformisanom policijom. Mnogi misle da znaju razlog njegove smjene sa ove funkcije, taj kontraverzni incident sa načelnikom, no postoji i jedno potpuno drugačije objašnjenje.

Nije Dragan Milojica jedini maknut sa rukovodne funkcije iz struktura koje su prethodno vodile prijedorsku policiju, nego su odreda posmjenjivali referentne profesionalce i na pozicije doveli poslušnike. Uključujući i "kadrove" poput Gorana Mikanovića koji je unutar kriminalističke policije formirao kriminalnu grupu za dilanje droga, te istu povezao sa grupom narko dilera i krajnje opasnih kriminalaca predvođenih Daliborom Railićem i Vanjom Vukovićem.

Govorim o procesu kriminalizacije policije do nivoa koji je sad predmet suđenja pred Sudom BiH za organizovani kriminal i ubistvo načelnika Radenka Bašića, te brojnih povezanih krivičnih predmeta u radu Tužilaštva BiH. Sa ranijim rukovodnim kadrovima prijedorske policije nije bilo moguće izvesti ovakve poduhvate i produkovati zastrašujuće posljedice, pa o tom suštinskom razlogu moramo govoriti kada su predmetne izuzetno opasne pojave u pitanju.  

Povjerenje iskazano Milojici tek je pretpostavka uspostavljanja jake osovine unutar rukovodstva PU Prijedor, a onda i stvarnog obračuna sa teško kriminalizovanim bitangama i ogromnim problemima godinama taloženim - i "guranim pod tepih". Zbog zastrašujućeg iskustva sa načelnikom Radenkom Bašićem nema prostora za ranije greške ili "kalkulacije" od strane vrha MUP-a. 

Nakon smjene Gorana Mikanovića i na poziciju načelnika Sektora kriminalističke policije postavljanja Radenka Bašića objasnio sam kako je u pitanju konkretan potez novog direktora policije Siniše Kostreševića na planu razbijanja prijedorske narko mafije. Uz isticanje složenosti i opasnosti tog poteza, a šta se potvrdilo u onom najgorem mogućem obličju. Tada je bilo pokrenuto i pitanje smjene Sretoje Vujanovića, pa niza novih kadrovskih rješenja, šta je vajni ministar Dragan Lukač odbio i ne može se oprati od odgovornosti za pogubne posljedice.

Odlično je Dragan Milojica svjestan u kako opasnu "fotelju" sjeda i šta se sve izdešavalo njegovim prethodnicima koji su pokušavali raditi zakonito i pravilno, pa sve do ličnih iskustava oko pomenute smjene i degradiranja. Radili smo zajedno i odlično znam kakve zablude je imao, slične onima stradalog načelnika Bašića, pa zato govorim o krajnjem činu profesionalnog sazrijevanja preko sopstvene kože. Sami su preživjeli mnoge stvari koje meni prethodno nisu vjerovali i kroz to se razvili do nivoa potrebnog iskustva, onog sa ličnim posljedicama.

Prednje pominjem čisto zbog neupućene javnosti i pojašnjavanja složenosti dešavanja, a najbolji primjer jeste predstojeće hapšenje desetak pripadnika prijedorske policije i procesuiranje za organizovani kriminal. Moje najave oko tajminga mogu imati nekakva odstupanja, ali nikako u pogledu njihove suštine i to smo dosad valjda utvrdili. Znam koliko javnost voli razne "pikanterije", no nikad se nisam vodio takvim oblicima dizanja čitanosti.

Iz te vizure ponavljam da novog načelnika Dragana Milojicu odlično poznajem i nije mi problem pretpostaviti u kom pravcu će ići njegovi naredni potezi, a koordinirani sa vrhom MUP-a gdje opet odlično poznajem i ključne aktere i procese koje realizuju. Procese u ukupnosti obaveza koje je Bosna i Hercegovina kao država preuzela i niko pojedinačno nema moć zaustaviti njihovu realizaciju. Digresije radi zna se da Milorad Dodik gadno zamjera Ministru bezbjednosti Nenadu Nešiću nedavno potpisivanje dvadesetak dokumenata, ali nema mu druge do naprosto prihvatiti stvari kojima se ne može suprotstaviti.

Ranije sam objavio kako se ministar Siniša Karan uklopio u planove širokog zahvata razbijanja balkanske narko mafije kroz međunarodne istrage, a gdje je "čišćenje" organa krivičnog progona od kriminalizovanih pojedinaca PRIORITET daljih dejstava. Zato je u izboru novog načelnika PU Prijedor razmatrao samo dokazane profesionalce, baš one koji su u ranijem periodu skrajnuti kako bi se policija podredila organizovanom kriminalu. 

U komentarima čitaoci bloga često pominju prisustvo raznih službi na našem području, gdje redovito odgovaram kako su na vidjelo izbile grozote o kojima godinama pišem, zbog kojih se Prijedor našao u fokusu aktera angažovanih na planu suzbijanja organizovanog kriminala. Faktički ponavlja se situacija od prije 20-ak godina kada sam bio u epicentru sličnih procesa i na tom planu nemam nepoznanica. 

Struka zna šta joj je činiti kad joj politika to omogući, a ovde govorimo o procesima na koje lokalni političari ne mogu suštinski uticati i šta mi je takođe dobro poznato iz profesionalnog iskustva. Odlično pamtim kako smo se izborili sa teško kriminalizovanom bitangom Draganom Čavićem na čelu Republike Srpske i pisao sam kako je kapitulirao pred "promjenama" u liku Milorada Dodika. Pa sve do toga kako je Dodik preuzeo kriminalnu infrastrukturu od Čavića i u jednom momentu "proširio" se na Beograd. 

Dodikov režim usljed raznih okolnosti održao se mnogo duže od očekivanog i zacementirao određene procese, no "malj" za razbijanje takvog temelja našao se usljed neminovnosti promjena kao generatora opšteg civilizacijskog napretka. Određenim procesima može se prikloniti ili naprosto nestati obzirom da čovječanstvo nikad nije ovisilo od nekog pojedinca, a posebice od nekih balkanskih lokalaca. Nismo djeca.

U našem mentalitetu jeste podređivanje vlastodršcima, pa iz vizure pojedinaca tumačimo različite društvene procese. Stari policajci teško mogu izbrojiti koliko načelnika su tokom karijere promjenili, a kamoli niže nivoe rukovođenja. Jedini kriterij po kom određuju stav o službi jeste omogućavanje ili onemogućavanje rada kako propisuju zakoni i struka. Nigdje u svijetu policajce ne treba tjerati da rade svoj posao, nego im naprosto to OMOGUĆITI.

Sa lošim ili kriminalizovanim rukovodiocima policajci se naprosto "povuku" i distanciraju od negativnih pojava, dok pozitivno pamte jedino one pretpostavljene koji stanu iza onoga šta rade, koji uvažavaju policajca kao ključnog činioca službe. Milojicu su prepoznali kao takvog i odatle prilično masovna podrška njegovom imenovanju, no to doživljavaju kao pretpostavku pozicioniranja nižih kadrova u pravcu jačanja službe i njenog funkcionisanja na zakonit i pravilan način.

Dakle, vraćamo se na temu PROCESA kakvi trebaju iznjedriti novi kvalitet rada policije, a koji se direktno reflektuje na pitanja opšte sigurnosti. Sistem spojenih sudova. Valja nam vratiti odnose na razini "naša policija" i "naš narod", kako bi se ove dvije kategorije trebale međusobno poimati. U takvom poimanju inspektori koji prodaju drogu nisu opšte prihvatljive pojave i neminovno im je mjesto u zatvoru. 

Očekivano "diplomirani oficir policije" ima nultu stopu tolerancije ka drogama i već sa te pozicije dobijamo kvalitetnu promjenu. Nije pozanat kakav slučaj korupcije vezan za načelnika Milojicu, šta je osnovana pretpostavka daljeg poštenog i čestitog rada. Obzirom da je riječ o rođenom Prijedorčanu normalno je da svoj grad i njegovo stanovništvo doživljava drugačije od nametnutih "pridošlica" poput njegovih prethodnika. 

U konačnici govorimo o vrlo hrabrom čovjeku koji zasigurno neće sa sobom voditi "tjelohranitelje" od kojih se građani masovno gnušaju, kako smo punu deceniju gledali od Pelkića, Ivanića i Vujanovića. Možete danas-sutra pročitati vijest da je Milojica mene nokautirao, ali nema šanse da prijavi "ugrožavanje sigurnosti" povodom stvarnih ili izmišljenih prijetnji. Od Milojice jednako se mogu nadati nokautu u slučaju objava kakve sam iznosio za njegove prethodnike.

Odlično se zna kako reaguju ljudi sa izgrađenim ličnim dignitetom, a kako fukare ogrezle u nemoralu i kakve ću još dugo javno prozivati. Daleko bilo da se bojim Milojice ili da neću objaviti neku njegovu nezakonitost ili nečovječnost, nego neke stvari sa njim nisu spojive. Bar ne nakon onoga šta je naučio iz sopstvenog iskustva, zajedno sa velikim brojem sposobnih i čestitih profesionalaca koji su tretirani kao "prepreka" organizovanom kriminalu.

Danas je kristalno jasno šta je svako od nas činio i kakve posljedice produkovao, pa je red da potegnemo pitanja odgovornosti. Mislim preko hapšenja i procesuiranja kakva predstoje zbog involviranosti pripadnika policije u organizovani kriminal. Mnogima se MUP jednostavno treba "zahvaliti" na dosadašnjoj službi i uručiti otkaze - ili ćemo čekati dok ponovo ne ojačaju i policiju podrede svojim kriminalnim naumima. 

Nema tu "velike nauke" i tačno se zna šta valja činiti u datim okolnostima, baš kao i kakvim posljedicama se možemo nadati u slučaju odlaganja nužnih promjena. Kome je u interesu da Prijedorom prolaze stotine kilograma teških droga ili da mafija ubija svjedoke i policijske načelnike? Imamo priliku da svoj grad, pa čak i prijedorsku regiju, očistimo od bitangi kakve su nam bukvalno prepolovine populaciju i zagorčale živote. I to nije pitanje ovog ili onog pojedinca, službe ili civilnog društva, nego opšti cilj kakav moramo realizovati zarad sopstvene budućnosti.

Znači, to što smo na čelu policije dobili dokazanog fajtera, koji neće uzmicati od kriminalnih struktura, nego napadati i bukvalno patosirati svakog ko mu se ispriječi na zacrtanom putu. Pa i kad zna da će zbog toga biti profesionalno degradiran, šta je davno dokazao. Elem, nije Supermen ili junak bajki, nego profesionalac kog valja podržati u onome šta nužno mora realizovati da naš grad više ne bude balkanski Medelin. 

Piše: Borislav Radovanović
Izvor: radovanovicborislav.blogspot.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter