-Cvjeta- privreda i -razvoj- Srpske: Škrbićev zet -jači- od firmi -Lanaco- i -Prointer-


-Cvjeta- privreda i -razvoj- Srpske: Škrbićev zet -jači- od firmi -Lanaco- i -Prointer-

Najveće IT kompanije u Republici Srpskoj u prošloj godini su povećale prihode, broj zaposlenih i dobit, koja je kada se gleda sedam najvećih utrostručena i ukupno iznosi 42,6 miliona KM.

Prošlu godinu je definitivno obilježio Stefan Krneta zet Ranka Škrbića, bivšeg ambasadora i SNSD-ovog ministra sa svojom kompanijom “Dwelt”, poznatoj i po unosnim poslovima sa Elektroprivredom Republike Srpske.

Naime, on je sa svojih 19 radnika imao veću dobit od “Lanaca” i “Prointera” koji važe za najveće igrače na IT tržištu u Srpskoj, pokazuje analiza portala CAPITAL na osnovu izvještaja Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF).

Prihodi Krnetinog “Dwelta” su u godini pandemije u odnosu na 2019. godinu bili šest i po puta veći i iznose 11,2 miliona maraka, dok je profit sa nepunih milion maraka u pretprošloj godini, u 2020. skočio na 8,8 miliona KM.

Sa druge strane, “Prointer” je imao prihode od 55,5 miliona maraka (za 11 miliona više nego 2019. godine), ali je njegova dobit u odnosu na Krnetu “skromnih” 6,8 miliona KM.

Ni Nebojša Ninić vlasnik kompanije “Lanaco” nije mogao da se poredi sa “Dweltom” kada je dobit u pitanju iako zapošljava 285 radnika više nego njegov konkurent.

Naime, “Lanaco” je imao prihode od 29 miliona maraka i dobit od 5,7 miliona KM. Zanimljivo, 2019. godine, prihodi su bili veći (32,7 miliona) a dobit manja (4,4 miliona maraka).

Jedna od kompanija koja je u prošloj godini doživjela astronomski poslovni rast je i “MMScode”, čiji je jedan od vlasnika Slavko Bojić. Prihodi su im rasli za 11 puta a dobit za čak 22.

Sa dva miliona maraka koliko je firma obrnula u 2019. godini i pola miliona zarade, u 2020. su prihodi skočili na čak 22,8 miliona, a dobit na nepunih 11 miliona maraka.

Jedan od rijetkih koji nije imao rast dobiti je “Planet soft” Vedrana Jarića sina Veljka Jarića direktora kompanije “Aragosta”.

Jarić je prijavio zaradu od 2,26 miliona maraka, što je za 560.000 KM manje nego 2019. kada je ona bila 2,8 miliona KM. Međutim prihodi su mu u prošloj godini rasli kao i broj zaposlenih.

“Tele Group” Banja Luka je imala pad prihoda od 16 odsto ali se oni nisu negativno odrazili na dobit preduzeća koja iznosi 4,9 miliona maraka, što je duplo više nego u 2019. godini.

Kompanija “Sirius 2010” jedna je od rijetkih koja nije imala astronomski rast prihoda i dobiti.

Prošle godine su iz 7,2 miliona maraka prihoda ostvarili profit od 2,8 miliona KM. Prihodi su u odnosu na 2019. godinu rasli za oko 20 odsto a dobit za milion maraka.

Piše: Dejan Tovilović
Foto naslovna: nezavisne.com/Stefan Krneta
Izvor: capital.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter