Cvijan Radovanović: Lenka i Gajo -Nemojte, molim vas gospođo, ja sam oženjen-


Cvijan Radovanović: Lenka i Gajo -Nemojte, molim vas gospođo, ja sam oženjen-

Gajo, naočit čovjek četrdesetih godina, kovrdžave kose i upadljivo plavih očiju, harizmatičan i duhovit, radio je u jednom timu sa još četiri žene njegove dobi u jednoj uspješnoj IT companiji. 

Supruga Lenka, crnokosa, inteligentna žena, pomalo impulsivna s vješto prikrivenom ljubomorom, imala je razvijenu umjetničku crtu - muzički i slikarski talenat. Bila je mladja od Gaje 2 godine i poticala je iz ugledne porodice, a radila je kao profesorica engleskog jezika, u jednoj školi u centru grada.

U braku su bili desetak godina, sa svim pretpostavkama sretnog zajedničkig života. Imali su kuću, koju su renovirali, sigurne poslove i zavidne zarade. Sve bi bilo idealno, da nisu imali jedan nerješiv problem - nisu mogli da imaju djece. A obostrano su jako željeli potomstvo. Lenka je nekoliko puta uspjela da zatrudni, ali nikako nije mogla da iznese trudnoću do kraja. Izgubili su svaku nadu i počeli da razmišljaju o usvajanju novorođenčeta.

U priči sa svojom mlađom sestrom Senkom, koja je takođe bila u braku i imala petogodišnju ćerku, a živjela nedaleko, Lenka je spomenula njihovu namjeru o usvajanju novorođenčeta. Senka je reagovala sasvim iznenađujuće - predložila je sestri da joj ona rodi dijete, vještačkom, vantjelesnom oplodnjom. Lenka je bila veoma iznenadjena ali kad se malo pribrala, predlog joj je postao veoma privlačan. Ustala je i zagrlila sestru svom silinom, govoreći joj da tako nešto niti bi joj palo na pamet, niti bi imala hrabrosti da svoju rođenu sestru zamoli za toliku žrtvu i odricanje.

Lenka je jedva čekala da prenese Gaji sestrin velikodušni prijedlog, i kada je on došao kući, odmah mu je rekla o čemu se radi. Gajo je bio začuđen, tražio je pojašnjenje, a ona mu je rekla da oplodnja njenih  jajnih ćelija  i njegovih spermatozoida počinje i obavlja se u "epruveti", gdje se formira embrion koji će biti prenijet  u matericu njene sestre da bi se napravila implantacija. "Zašto da ne, ako je to moguće i ako Senka pristaje na to", odgovorio je Gajo.

Proces oplodnje je uspio i sve je proteklo u najboljem redu i nakon isteka projektovanog, odnosno potrebnog vremena od početka oplodnje, Senka je rodila zdravu djevojčicu, najvrijedniji poklon koji je mogla da daruje sestri. Sestra Lenka, joj je bila veoma zahvalna, prihvatila svoju novorođenu bebu u naručje, a suze radosnice, slivale su joj se niz lice.

Srećni bračni par sa njihovom novorođenom bebom, poslije prvih, početnih poteškoća, veoma brzo je uvježbao sve poslove koje roditelji treba da znaju o novorođenčetu. Konačno, ispunila se njihova velika želja za potomstvom.

I kada je sve bilo potaman, kurva sudbina upriliči novi problem. Kod Lenke su se počeli javljati znaci do tada vješto prikrivane ljubomore. Smetalo joj je što Gajo radi sa ženama, što često poslovno putuje s njima u razne krajeve zemlje, što se previše dotjeruje i počinje sve češće i češće da mu prebacuje. Nisu tu pomagala nikakva njegova ubjeđivanja, Lenka jednostavno nije mogla da živi bez problema, oni su postali stanari njenog bića.

Krajem godine, Gajina grupa je dobila veliki bonus u kompaniji, kao najbolja grupa od svih preostalih, pa su se radne koleginice dogovorile da poslije okončanja radnog dana negdje vani, u nekom klubu to zajednički proslave. Gajo je znao da će imati svađu u kući, ali prijedlog nije mogao da odbije, tako da su se radne kolege našle na zakazanom mjestu. Još ranije su rezervisali mjesto i naručili jelo, a onda je konobar donio i crno vino. Pila se četvrta boca, Gajo je iz samo njemu poznatog razloga, pretjerao sa pićem i veoma brzo je osetio da mu se vrti u glavi. Sjetio se supruge kod kuće i odmah uzeo telefon da nazove prijatelja Denisa da dođe po njega i odveze ga kući. Izvinuo se svojim radnim koleginicama, ustao i zajedno sa prijateljem pošao prema kolima. Teturao se, nije mogao bez pomoći da uđe u auto. Veoma brzo su stgli kući i prijatelj je pomogao Gaji da se popne uz stepenice i ispred vrata pozvone Lenki, koja se stvorila odmah na vratima. Gajin prijatelj je pokušao da objasni o čemu se radi, a Lenka je ljutito pokazala rukom i rekla mu da ga vodi gdje ga je našao. Denis se malo zbunio ali je Lenka ipak prihvatila Gaju uvodeći ga u kuću i ne prestajući da histeriše. Gajo je samo ćutao. Uvela ga je u kupatilo, a on se sa obje ruke naslonio na umivaonik. Prvo mu je skinula cipele i kada je počela da otkopčava kaiš, da bi mu svukla pantolone, do tada nijemi Gajo, glasno je prozborio: "Nemojte, molim vas gospođo", ja sam oženjen." Lenka je zastala i nije mogla da vjeruje svojim ušima. Kroz glavu joj odmah proleti Jacques Rousseau citat - Pijani um govori trijeznim srcem. Zastade za trenutak, nasmiješi se, snažno zagrli svog supruga i zavapi: "Gajo moj pošteni!"
......
Ujutru, oko 10 sati Gajo se probudio, mamuran, ali sretan i zadovoljan. Ležeći u krevetu, kroz odškrinuta vrata čuje Lenku kako pjevuši stihove poznate pjesme Tutti Frutti benda: "Ja te volim i ne dam nikom da te dira, ljubim te i čuvam dok gitara svira."

Da li se Gajo poslužio trikom, ili je njegov pijani um govorio trijeznim srcem, ostaće njegova tajna. Ono što je izvjesno je da je svojoj supruzi izmamio osmijeh i učinio je makar privremeno sretnom!

Piše: Cvijan Radovanović
Izvor: Infomedia Balkan

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter