Crna Gora i -neinformisani- EUROPOL: Država na tajnom zadatku u mafijaškim klanovima (Foto)


Crna Gora i -neinformisani- EUROPOL: Država na tajnom zadatku u mafijaškim klanovima (Foto)

Bivši glavni specijalni tužilac kaže da je on kontrolisao materijal dobijen iz EUROPOL-a i “našao da nema razloga za pokretanje krivičnog postupka protiv Petra Lazovića, jer je postupao u skladu sa zakonom i ovlašćenjima”. I otac Petra Lazovića, Zoran, prije deceniju navodno kao tajni agent službeno bio na svadbi navodnog narkobosa iz Rožaja. Partnerske službe prije dva mjeseca obavijestile Vladu Zdravka Krivokapića da trojica crnogorskih policajaca, među kojima nije Ljubo Milović, na računima imaju po više od 50 miliona eura, tvrdi bivši državni sekretar Andrej Milović.

Petar Lazović bio je na tajnom zadatku kada se fotografisao i dopisivao sa pripadnicima kavačkog kriminalnog klana i sa njima razmjenjivao informacije i oružje.

To proizlazi iz odgovora bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, kojeg su “Vijesti” pitale da prokomentariše odluku specijalnog tužioca Saše Čađenovića da ne pokreće postupak protiv Lazovića, kojeg EUROPOL označava članom organizovane kriminalne grupe “Kavači”.

”Specijalno državno tužilaštvo (SDT) je, a ne Saša Čađenović, odbacilo krivičnu prijavu. Ja sam to kontrolisao i našao da nema razloga za pokretanje krivičnog postupka protiv Petra Lazovića, jer je postupao u skladu sa zakonom i ovlašćenjima koje ima i o svim radnjama pravovremeno je obavještavao pretpostavljene, što je doprinijelo otkrivanju počinilaca teških krivičnih djela”, rekao je Katnić.

Dodao je i da se nikada ne hapse vlastiti agenti: “Makar nisu do sada”.

Poput Petra Lazovića, i njegov otac Zoran, doskorašnji pomoćnik direktora Uprave policije, navodno je službeno prije desetak godina bio na svadbi tada optuživanog narko-bosa iz Rožaja Safeta Kalića.

Foto: Djuric Zoran/Zoran Lazović i Milivoje Katnić (arhivska fotografija)

Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) čiji je Zoran Lazović tada bio agent, pravdala se da je on slu­žbe­no bio na svadbi, jer su ta­mo bi­li broj­ni pri­pad­ni­ci kri­mi­nal­nog mi­ljea iz re­gi­o­na.

Petar Lazović, prema saznanjima “Vijesti”, nije bio u jedinici za prikrivene isljednike. Uprava policije zbog pravnih regulativa godinama - od 2018. do početka 2022. nije mogla da u radu koristi resurse organizacione jedinice za prikrivene isljednike i saradnike, kao ni mogućnosti za simuliranu kupovinu predmeta ili lica i simulirano davanje i primanje mita, pružanje simuliranih poslovnih usluga ili sklapanje simuliranih pravnih poslova...

Zoran Lazović i Duško Golubović su krajem aprila 2015. napustili ANB. Zvanični razlog bilo je podmlađivanje kadra zbog priprema za članstvo u NATO, a u stvari je tada služba na zahtjev budućih NATO saveznika očišćena od kompromitovanih kadrova, kroz takozvanu reformu obavještajnog sektora.

Oni su se vratili u javnu policiju 2019. godine. Golubović je tada zaposlen u Sektoru za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, kojim je rukovodio Lazović koji je bio i pomoćnik šefa Uprave policije.

Ni riječi o Kardinalu i Komiti

Prema informacijama iz bezbjednosnog sektora EUROPOL je SDT-u još u julu prošle godine dostavio dokaze o umiješanosti crnogorskih javnih i tajnih agenata u organizovani kriminal. Uz to, dostavljene su im i jasne smjernice kako da pronađu dokaze za krivična djela, kako bi potkrijepili dokumentaciju izuzetu sa kriptovane SKY aplikacije.

”Tadašnji glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić i specijalni tužilac Saša Čađenović selektovali su dokumentaciju i prvo procesuirali manje značajne predmete, u kojima se ne pominju državni službenici. Ostali su stavljeni u fioke”, kazao je sagovornik Vijesti.

Foto: Luka Zeković

Iz SDT-a, kojim odnedavno rukovodi Vladimir Novović, juče je saopšteno da je specijalni tužilac Čađenović krajem januara ocijenio da u predmetu formiranom protiv Petra Lazovića nema osnova za preduzimanje krivičnog gonjenja.

”U SDT-u povodom podatka koji su u prethodnom periodu dostavljeni od EUROPOL-a formirani spisi predmeta u kojima je nakon sprovođenja određenih izviđajnih radnji specijalni tužilac S.Č. donio odluku 20. 1. 2022. godine, da nema osnova za preduzimanje krivičnog gonjenja protiv bilo kog lica za bilo koje krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti. Nakon medijskih objava koji su objavljeni na portalu ‘Libertas Press’, glavni specijalni tužilac je naložio da se formira novi predmet i da se preduzmu sve neophodne radnje i mjere radi utvrđivanja da li ima krivičnog djela iz nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva”, piše u saopštenju tog tužilaštva.

Ta odluka donijeta je svega četiri dana prije izglasavanja novog Tužilačkog savjeta.

Iz UP su za Vijesti kazali da nisu u posjedu materijala koji je objavljen u medijima, a koji se odnosi na Lazovića i Milovića.

SDT bez odgovora

SDT od 20. aprila ne odgovara na pitanja “Vijesti” o predmetu formiranom protiv Petra Lazovića i ostalih, a nijesu odgovorili ni na urgenciju poslatu juče.

Bez odgovora ostala su i nova pitanja, među kojima su i kada je prvobitno formiran taj predmet, ali i da li su tokom te istrage saslušani pripadnici i funkcioneri Uprave policije Petar Lazović, njegov otac Zoran Lazović, Ljubo Milović, Enis Baković.

Novović nije odgovorio ni ni upit tragaju li za Petrom Lazovićem i Milovićem i jesu li utvrdili da li je Milović višemilionski vrijednu imovinu “prenio” na dvije osobe.

Foto: Boris Pejović/Novović

SDT, koje se juče zvanično oglasio povodom predmeta “Lazović”, oćutalo je pitanje da li je utvrđeno da li su nekadašnji visoki policijski funkcioneri na kriptovanoj SKY aplikaciji koristili nadimke Komita, Kardinal i Tigar.

Prema saznanjima “Vijesti” iz bezbjednosnog sektora EUROPOL je u julu, a potom i u oktobru prošle godine dostavio dokaze o umiješanosti crnogorskih policajaca i tajnih agenata u kriminal.

”Vijesti” su u avgustu 2021. godine objavile tu informaciju, precizirajući da je crnogorskim istražiteljima dostavljeno više od milion poruka koje su ovdašnji kriminalci razmjenjivali putem kriptovane Sky aplikacije.

”Činjenica je da kriptovanu Sky aplikaciju nijesu koristili samo kriminalci, već i pojedini nekadašnji visoki funkcioneri javne i tajne policije. Jedan od njih koristio je nadimak Kardinal, a drugi Komita. I njihove poruke se češljaju, kao i njihove veze sa vrhom organizovane kriminalne grupe ‘Kavači”, rekao je u avgustu prošle godine sagovornik “Vijesti”. Na pitanja “Vijesti” nije odgovorio ni novi ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić.

O "Junioru" ćute od maja 2021.

Na pitanja o vezi Petra Lazovića sa pripadnicima kavačkog kriminalnog klana, Uprava policije ne odgovara od maja 2021. godine.

Oni nijesu odgovorili ni da li Lazović, osim sa tim klanom, eventualno komunicira i sa pripadnicima škaljarskog kriminalnog klana.

Prema nepotvrđenim saznanjima “Vijesti”, Petar Lazović nije u Crnoj Gori. Iz UP, međutim, nezvanično kažu da državu nije napustio preko zvaničnih graničnih prelaza.

Sagovornik iz UP tvrdi da nema evidencija ni o prelasku granice za njegovog “partnera” iz klana - policajca Ljuba Milovića, koji prema podacima EUROPOL-a koje je objavio portal Libertas press, samo na jednom računu ima oko 48 miliona eura stečenih kriminalom.

Taj portal objavio je da su Milović i Lazović članovi kavačkog klana uključeni direktno u šverc velikih količina kokaina iz Ekvadora u Evropsku uniju i Australiju, šverc oružja u ime tog klana, ali i šverc cigareta za kavčane...

Pozivajući se na dokumenta Evropske unije za sprovođenje zakona (EUROPOL), objavili su da obavještajni podaci ukazuju da je jedan od šefova kavačke mafijaške organizacije - Radoje Zvicer, imao ogroman uticaj na aktivnosti crnogorske policije, preko Petra Lazovića i njegovog oca Zorana Lazovića.

”Zvicer je koordinirao policiju preko Lazovića kada je riječ o hapšenju osumnjičenih koji su učestvovali u planiranom ubistvu Slobodana Kašćelana”, piše u tekstu.

Vijesti nemaju informaciju da li je Zoran Lazović saslušan. On je imao policijsko obezbjeđenje.

Lazović je juče bio nedostupan na broj poznat redakciji “Vijesti”.

Desetine miliona na računima policajaca

Tri crnogorska policajca na računima koje su identifikovale partnerske službe imaju po 50 i više miliona eura, rečeno je prije nepuna dva mjeseca članovima Vlade Zdravka Krivokapića na zatvorenom sastanku.

Foto: Shutterstock

To je za “Vijesti” kazao bivši državni sekretar u Ministarstvu pravde Andrej Milović, dodajući da na tom spisku nije bio Ljubo Milović, za kojeg EUROPOL tvrdi da na jednom računu ima oko 48 miliona eura stečenih kriminalom.

”Prije nepuna dva mjeseca partnerske službe iz inostranstva na sastanku u Vladi jasno su istakli da su identifikovali tri policijska službenika čiji računi imaju poreko pedeset miliona i evo se sad ispostavlja da i četvrti ima oko 48 miliona”, kazao je on.

Nije želio da precizira ko su ta tri policajca, niti da odgovori da li su to, kako tvrde izvori “Vijesti” bivši visoki funkcioneri Uprave policije.

Šuković rasformirao Radonjićev tim i izabrao nove specijalce

Novi šef Specijalnog policijskog odjeljenja Predrag Šuković rasformirao je tim koji je zatekao i ostavio je samo pet saradnika. Prema istim informacijama juče je u novi tim imenovano 15 novih pripadnika tog odjeljenja, koje su odabrali Šuković i glavni specijalni tužilac Vladimir Novović.

”Iz SPO je razriješeno 25 policajaca, koje će direktor Uprave policije Zoran Brđanin rasporediti na druga radna mjesta. Šuković i Novović izabrali su 15 policajaca, koji će uz pet koje su zadržali i nove koji će biti primljeni u tim, raditi na rasvjetljavanju najtežih krivičnih djela”, kazao je sagovornik Vijesti.

Iz Uprave policije, iako su najavili, nijesu odgovorili na pitanja Vijesti o rasformiranju tog odjeljenja, čiji pripadnici za rad odgovaraju direktno glavnom specijalnom tužiocu.

Lazović kavčanima najavljivao hapšenja?

U dokumentaciji koju je dostavio EUROPOL, a čije djelove je objavio Libertas press, i fotografija je koju je Petar Lazović 3. decembra preko kriptovane SKY aplikacije poslao šefu kavačkog klana Radoju Zviceru - na njoj su, u kancelariji SDT-a, specijalni tužilac Saša Čađenović i policajac Milorad Žižić.

EUROPOL objašnjava da je Petar Lazović, tog dana, nakon sastanka u tužilaštvu i predložene akcije, obavijestio Zvicera o osumnjičenima za koje je planirano da budu uhapšeni sljedećeg jutra i poslao fotografiju kolege i tužioca.

Specijalno državno tužilaštvo tada je rasvijetlilo dva pokušaja ubistva Novljanina Zorana Mrvaljevića zvanog Mrva od prije nekoliko godina, a zbog sumnje da su stvorili kriminalnu organizaciju - krivična prijava podnijeta je protiv devet osoba.

Mrvaljević operativno važi za pripadnika škaljarske kriminalne grupe, a zbog pokušaja njegove likvidacije - krivična prijava podnijeta je protiv osoba koje su u policijskim evidencijama označeni članovima kavačkog klana.

Baković iznenađen i na raspolaganju nadležnima

Bivši pomoćnik direktora Uprave policije Enis Baković kazao je da je profesionalno i zakonito vršio svoju funkciju i da se aspolutno ne može dovesti u vezu sa bilo kakvim kriminalnim aktivnostima i grupama.

Foto: Boris Pejović/Baković

”Iznenađen sam pominjanjem mog imena, pa čak i u kontekstu ‘potrebe preispitivanja umiješanosti moje uloge’ kako je to u tekstu navedeno. Naravno, na raspolaganju sam nadležnim organima da ispitaju sve navode u vezi mog rada i postupanja”, rekao je Baković.

Portal Libertas press objavio je prije dva dana da se u dokumentaciji EUROPOL-a pominje i Baković.

-Predsjednik skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu Milan Knežević, zakazao je za 6. maj sjednicu povodom informacija EUROPOL-a o policijskim službenicima Petru Lazoviću i Ljubu Miloviću-

Brđanin: Sa Milovićem nisam u specijalnom odnosu

Policijskog službenika Ljuba Milovića poznajem, a sa njim nisam, niti sam ikad bio u nekom specijalnom ili privatnom poslovnom odnosu, rekao je juče Vijestima direktor Uprave policije Zoran Brđanin.

U dokumentima koje je objavio Libertas press piše da je Milović, u vrijeme kada je pod nikom Zli poručnik komunicirao sa kavačanima, morao biti u jakim privatnim i poslovnim vezama sa direktorom crnogorske policije i direktorom kriminalističkog odsjeka Dejanom Kneževićem.

”Nema dokaza da su Brđanin i Knežević bili umiješani u bilo kakve kriminalne aktivnosti”, navodi se u dokumentima EUROPOL-a.

Foto: Boris Pejović/Brđanin

Iz UP su za Vijesti kazali da nisu u posjedu materijala koji je objavljen u medijima 3. maja 2022. godine, a koji se odnosi na Petra Lazovića i Ljuba Milovića.

”Uprava policije do objavljivanja nije bila upoznata sa sadržinom ovog dokumenta. Na osnovu podataka iz evidencija o prelascima državne granice nije regirstrovan izlazak iz Crne Gore ovih lica”, kazali su iz UP.

Poručili su i da je jedan od njihovih prioriteta upravo identifikovanje policijskih službenika povezanih sa organizovanim kriminalnim grupama, prikupljanje dokaza u odnosu na njihove inkriminišuće radnje i njihovo procesuiranje nadležnim tužilaštvima.

Foto naslovna: Jelena Jovanović
Izvor: vijesti.me

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter