Crkva oštro osudila nastup kiparske pjevačice na Evroviziji, tražili da se pjesma zabrani (Video)

Crkva oštro osudila nastup kiparske pjevačice na Evroviziji, tražili da se pjesma zabrani (Video)

Prvo polufinale Pjesme Evrovizije je završeno, a od 16 takmičara u veliko finale prošli su Norveška, Izrael, Rusija, Azerbejdžan, Malta, Litvanija, Kipar, Švedska, Belgija i Ukrajina.

Apsolutnu pažnju javnosti osvojila je i kiparska pjevačica Elena Cagrinou sa vatrenim nastupom o kome se i danas priča.

Inače, njena pjesma “El Diablo”, što u prevodu sa španskog znači đavo, podigla je mnogo prašine mnogo prije samog takmičenja.

Naime, kiparska pravoslavna crkva izrazila je oštro protivljenje zbog pjesme predstavnice svoje zemlje jer, kako tvrde, glorifikuje satanu.

– Ovo je glorifikacija fatalističke predaje i potčinjavanja đavolskim silama – saopštio je Sveti sinod Kiparske pravoslavne crkve i pozvao vladu da iskoristi svoj uticaj kako bi se pjesma povukla sa takmičenja.

Nakon ovog saopštenja crkve, pokrenuta je i peticija da se pjesma zabrani, a potpisalo je više od 16.000 ljudi.

Takođe, organizovani su i protesti na kojima su ljudi nosili krstove i pjevali crkvene pjesme.

„Mi protestujemo mirno, ne đavolu“, „Pokajte se i vratite se Hrstu“ i „Hristos spašava, đavo ubija“, bili su samo neki od natpisa na transparentima, prenosi Rojters

Vladini zvaničnici odgovorili su da poštuju stav onih kojima se ne dopada pjesma, ali da njeno povlačenje ne dolazi u obzir.

– Vlada potpuno poštuje kreativne, intelektualne i umjetničke slobode koje ne mogu biti pogrešno interpretirane ili ograničene zbog naziva pjesme – rekao je portparol vlade Viktoras Papadopulos.

Kiparska televizijska korporacija saopštila je da je tema pjesme borba između dobra i zla.

VIDEO: 

 

Izvor: srpskainfo.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter