Članovi - Pravda za Davida- Na Banjalučkom maratonu u nedelju nosiće majice s natpisom -I ja sam David-

Članovi - Pravda za Davida- Na Banjalučkom maratonu u nedelju nosiće   majice s natpisom -I ja sam David-

Na petom banjalučkom polumaratonu koji će se održati 12. maja ove godine učestvovaće i veći broj građana iz neformalne grupe “Pravda za Davida”.  

Kako je saopšteno iz ove grupe, njihovi članovi će na polumaratonu na sebi imati majice sa natpisom “I JA SAM DAVID”.

– Cilj je podizanje vidljivosti “zabranjene” grupe i javno traženje odgovora na pitanja koja postavljamo više od godinu dana – navodi se u saopštenju. 

Jubilarni banjalučki polumaraton posvećen je, između ostalog, Banjalučanima. Takođe je posvećen ženama, sa željom da na događaju trči više žena nego ikad.

Više od hiljadu trkača do sada se prijavilo za trčanje ovog polumaratona u dužini od 21,1 kilometar, prenosi Sroskainfo.

U nedelju 12.maja skup Grupe -Pravda za Davida- u Beču

U grupi Pravda za Davida najavili su i veliko okupljanje 12. maja u Beču u Austriji gdje se nalaze i roditelji pokojnog Davida Dragičevića Davor i Suzana a gdje je, nakon ekshumacije u Banjaluci, pokopano tijelo ubijenog mladića.

Samo dalja internacionalizacija ubistva Davida Dragičevića može spriječiti zataškavanje zločina

Visoki predstavnik Valentin Incko je i po drugi put u izvještaju Savjetu bezbjednosti UN ukazao na neriješene slučajeve ubistava mladića Davida Dragičevića (ubijen, prema tvrdanjama njegovog oca Davora, 23. marta 2018.) i Dženana Memića (preminuo 15.02.2016., nakon teških povreda koje je zadobio 08.02.2016.).

Učinio je to Incko i prije pola godine, ali se istrage ni u jednom slučaju nisu pomakle sa mrtve tačke.

Preciznije, istrage ne postoje, jer ih opstruišu svi - moćnici iz politike, pravosuđa, policije…

Razlog takvog djelovanja takozvanih institucija je kristalno jasan: Lokalni moćnici stoje iza likvidacija dva mladića, a pravosuđe i policija su u njihovoj, a ne funkciji građana.

In memorijam

David Dragičević nestao je 18. marta 2018. u Banja Luci, a njegovo tijelo pronađeno je šest dana kasnije, na ušću rječice Crkvene u Vrbas.

Prema optužnici koju je banjalučko Okružno javno tužilaštvo podiglo protiv nepoznatih izvršilaca, mladić je ili bježao od počinilaca, pa pao u Crkvenu ili je gurnut u nju.

Od 26. marta roditelji mladića i grupa "Pravda za Davida" na Trgu Krajine u Banja Luci organizovali su okupljanja s ciljem otkrivanja istine o ubistvu.

Roditelji za ubistvo i saučesništvo u ubistvu optužuju pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova RS te predstavnike institucija tog entiteta.

Okupljanja građana zabranjena su od 25. decembra prošle godine, a nekoliko dana nakon toga Davor Dragičević napustio je Bosnu i Hercegovinu nakon što je policija rastjerala i privela okupljene građane.

Od tada se svake večeri u 19 sati građani Banje Luke okupljaju ispred hrama Hrista Spasa.

 

Izvor: BNTV/InfomediaBalkan