Cijene povrća u Srpskoj drastično skočile, kupus skuplji čak tri puta - Poskupilo i gorivo za 4 pfeninga (Foto)


Cijene povrća u Srpskoj drastično skočile, kupus skuplji čak tri puta - Poskupilo i gorivo za 4 pfeninga (Foto)

U Srpskoj je poskupila gotovo sva hrana, a u odnosu na prošlu godinu cijene pojedinih vrsta povrća, prije svega kupusa i krompira, porasle su čak nekoliko puta. Tako je u ovo doba lani kilogram krompira koštao 0,7 maraka, dok se trenutno njegova cijena kreće 1,5-2, a glamočki ide i do 2,5 KM.

Kako potvrđuju povrtari, vrećica kupusa od desetak kilograma trenutno košta od 12 do 16 maraka, a lani se mogla kupiti za četiri KM.

I zvanična statistika pokazuje da je ovo povrće drastično poskupilo, a prema podacima Zavoda za statistiku RS, kilogram kupusa je u avgustu 2020. u prosjeku koštao 0,48, a u istom mjesecu ove godine čak 1,38 KM.

U Udruženju povrtara RS objašnjavaju da su ove godine najskuplje kulture koje povrtari prošle godine, zbog daleko veće ponude od potražnje, nisu uspjeli da prodaju.

– To su krompir i kupus kojih smo ove godine zasadili manje, pa je trenutno ponuda manja od potražnje. Proizvođači ovih kultura su prošle godine poslovali negativno – objašnjava za Srpskainfo predsjednik ovog udruženja Brane Mastalo.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Dodaje da su procjene da će, zbog smanjenja proizvodnje i suše, domaćeg krompira na tržištu biti samo do kraja ove godine.

– Veleprodavci glamočki krompir sada otkupljuju po 1,2-1,5 KM, a njegova cijena u maloprodaji je oko dvije KM. S druge strane, vreća od 10-12 kilograma kupusa lani je koštala oko četiri, a sada između 12 i 16 KM. Dakle, i krompir i kupus su, u odnosu na lani, poskupili za najmanje tri puta. Zbog smanjene proizvodnje i suše, cijene povrća su astronomske, a i dalje će rasti – poručuje Mastalo.

ZAVRŠILO NA DEPONIJAMA

Lani je u Srpskoj, kako kažu povrtari, 5.000 tona krompira završilo na deponijama.

– Proljetos nismo uspjeli da zasadimo veće količine, jer smo bili opterećeni dugovima iz prošle godine. Takođe, lani je zasađeno i više kupusa, koji nismo uspjeli da prodamo, jer smo se rukovodili informacijom da će države iz kojih uvozimo zbog pandemije zabraniti izvoz. To je, uz lošu godinu, uticalo na manju proizvodnju i, lančano, skok cijena – objašnjava Mastalo.

Izvor: srpskainfo.com

Gorivo u Srpskoj skuplje za četiri feninga

Cijene goriva na benzinskim pumpama u Srpskoj su u porastu u prosjeku za četiri feninge po litri za sve vrste derivata, kao i cijene tečnog naftnog gasa (TNG), kazao je Dragan Trišić, predsjednik Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore RS.

“Cijena gasa je drastično skočila u zadnjih dvadesetak dana, kako za automobile, tako i za kućanstvo, a nestabilan period se očekuje i u narednom periodu jer se konstantan rast berze reflektuje na tržišta”, kazao je Trišić.

Ističe da je juče nafta brent na Londonskoj berzi bila 727 $ po toni ili 83 $ po barelu, što je najviši index od 2018. godine.

“To je povećanje za 17 odsto u odnosu na prije dva mjeseca. Dakle, trend pokazuje da se u nekom narednom periodu ne može očekivati stabilizacija tržišta”, ističe Trišić.

Kako je rekao, već neko vrijeme je evidentna energetska kriza na globalnom nivou, te kako kaže Trišić, očigledno da neke zemlje imaju problem sa deficitom energije i povećanom potražnjom, odnosno sa potrošnjom i u tom smislu dolazi do povećanja rafinerijskih cijena.

“Važno je napomenuti da svi distributeri imaju dovoljne zalihe na benzinskim pumpama i da nema problema sa snabdijevanjem. Da li će u narednom periodu doći do problema u ponudi zavisi od mnogih faktora, a prvenstveno od velikih proizvođača”, pojasnio je Trišić.

Kako je rekao, cijene na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj se kreću u prosjeku za benzine 2,26, dizel 2,24 i TNG 1,34 KM.

“Cijene su niže u odnosu na Federaciju BiH u prosjeku za 10 feninga, a od zemalja u okruženju i do 40 feninga. U utorak su cijene u Hrvatskoj bile preko 11 kuna, što je oko tri KM, a u Crnoj Gori 1,45 EUR, tako da mnogi kupci prelaze granicu i kupuju goriva na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj”, zaključio je Trišić.

Izvor: nezavisne.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter