Cijene hrane rastu već deseti mjesec za redom

Cijene hrane rastu već deseti mjesec za redom

Cijene prehrambenih proizvoda na globalnim tržištima nastavile su rast u martu deseti mjesec zaredom, a najviše su poskupjeli mliječni proizvodi, meso i biljna ulja, izvjestila je danas Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).

FAO-v indeks cijena hrane, koji prati mjesečne promjene kotacija pet osnovnih životnih namirnica biljnih ulja, mlečnih proizvoda, mesa, žitarica i šećera – iznosio je u martu prosječnih 118,5 poena, što je za 2,1 odsto više nego u februaru i najviši nivo od juna 2014, prema izvještaju objavljenom na zvaničnom veb sajtu ove agencije UN.

Najveće poskupljenje, od 3,9 odsto na mjesečnom nivou, zabilježili su u martu mliječni proizvodi. Po rastu su prednjačile cijene maslaca podstaknute donekle manjom ponudom u Evropi usljed povećane tražnje zbog očekivanog oporavka sektora prehrambenih usluga.

Cijene mlijeka u prahu su takođe ojačale, podržane rastom uvozne tražnje u Aziji, posebno u Kini, padom proizvodnje u Okeaniji i manjkom raspoloživih brodskih kontejnera u Evropi i Severnoj Americi.

U martu su skočile i cijene mesa za 2,3 procenta u odnosu na februar, predvođene rastom kotacija živinskog i svinjskog mesa usljed povećanja kineskog uvoza i prodaje na tržištu u Evropi uoči proslave uskršnjih praznika. Cijene goveđeg mesa su ostale stabilne, dok je ovčije meso pojeftinilo jer su farmeri na Novom Zelandu preplavili tržište ponudom kako bi smanjili stada zbog suše u toj zemlji.

Cijene biljnih ulja su u martu bile veće za 0,8 procenata nego u ferbuaru, dostižući desetogodišnji najviši nivo, pri čemu su naročito prasle kotacije sojinog ulja zbog očekivane snažne potražnje iz sektora biodizela.

Nasuprot tome, cijena žitarica su pale za 1,8 procenata na mjesečnom nivou, ali su i dalje za 26,5 posto veće nego u martu 2020. Najviše su pale izvozne cijene pšenice, pod uticajem generalno dobrih zaliha i povoljnih proizvodnih izgleda za rod 2021.

Potonule su i cijene kukuruza i pirinča, dok su cijene sočiva porasle.

Cijene šećera su u posmatranom mjesecu opale za 4,0 odsto, pošto tržišni akreti predviđaju veliki rast izvozne ponude iz Indije, ali su i dalje za preko 30 odsto iznad nivoa na kom su bile u martu prošle godine.

U odvojenom izvještaju, FAO je objavio da očekuje da će svjetska proizvodnja žitarica 2021. godine zabilježiti rast treću godinu zaredom. Ovo tijelo UN je podiglo procjenu globalne proizvodnje pšenice za tekuću godinu na 785 miliona tona, što je za 1,4 odsto više u odnosu na 2020. i novi rekordan rod.

Izvor: tanjug/Infomedia Balkan

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter