Cijena vakcine nije javno dostupna informacija


Cijena vakcine nije javno dostupna informacija

Evropska komisija (EK) objavila je da ne može da saopšti cijenu po kojoj se nabavljaju potencijalne vakcine protiv Kovid 19, jer je u pitanju princip koji se primjenjuje na komercijalne pregovore i štiti proces tenderske nabavke.

"Cijena vakcine je dio potpisanih ugovora između Komisije i kompanija, ali ova informacije nije javna", kazao je portaprol EK, Erik Mamer, prenosi Tanjug.

Mamer objašanja da su, dok traju pregovori o komercijalnim ugovorima i to sa više kompanija, informacije od povjerljivog značaja kako ne bi uticale na ishod pregovora.

On ističe da je povjerljivost ovakvih dokumenta "standardna procedura" koju primjenjuju farmaceutske kompanije u potpisivanju ugovora sa svim zemljama.

"Nijesu u pitanju samo ugovorno komercijalni interesi, već moramo biti i oprezni da tokom pregovora ne dozvolimo kompanijama da biraju najbolje uslove", kaže evropska komesarka za zdravlje Stela Kirijakides.

EK odobrila je četiri ugovora o nabavci vakcina.

Pored odobrenog ugovora sa kompanijom "Fajzer", EK je potPisala ugovore o nabavci vakcina sa faramceutskim kućama "Astra Zeneka", "Sanofi" i "Džonson i Džonson".

U Komisiji dodaju da se, u skladu sa EU strategijom vakcinacije, nabavka vakcina fokusira na proizvođače sa teritorije Evrope.

Izvor:tanjug