Četiri godine bez Vlade Divljana (Video)

Četiri godine bez Vlade Divljana (Video)

Vlada Divljan, kompozitor, izvođač i stvaralac koji je ostavio neizbrisiv trag na muzičkoj sceni bivše Jugoslavije, preminuo je prije četiri godine na današnji dan, 4. marta.

Divljan (1958-2015) je kao gitarista, pjevač i glavna kreativna snaga kultnog sastava Idoli u prvoj polovini osamdesetih godina bio zaslužan za klasike kakvi su “Retko te viđam sa devojkama”, “Malena”, “Rusija”, “Nebeska tema”, “Maršal” i “Ona to zna”, što su samo neke od pjesama iz bogatog opusa Idola, u kome se posebno ističe remek-djelo, album “Odbrana i poslednji dani” (1982).

Tokom duge samostalne karijere po raspadu Idola, Vlada nam je podario “Ona radi u Rudniku/Patuljke”, “Sve laži sveta”, “Odnesi me” i, po mnogima, jednu od njegovih najboljih pesama “Samo jednu ljubav imam”, zabilježenu na mini-albumu “Četiri godišnja doba” (2012) Vlade i Ljetnog kina. Vladin prijatelj i muzičar, član Nevladine organizacije, perkusionista Boris Bunjac pripremio je novu verziju ove pjesme koju je Vlada snimio sa NVO, koju su osim Bunjca činili i Vladini dugogodišnji saradnici i prijatelji basista Zdenko Kolar, pijanista Aleksandar Šandorov i bubnjar Marko Milivojević.

– To je posljednji snimak koji je Nevladina organizacija napravila sa Vladom prije dosta godina. Ostao je sakriven u kompjuteru da sačeka moju sigurnost da će zvučati dobro i bilo mu je potrebno tačno tri godine za to. Na kraju sam miks ipak realizovao u Vladinom omiljenom programu, Logic Pro X, i jeste bio u pravu kada je govorio da tu muzika zvuči ljepše – kazao je Bunjac.

Na Vladinu značajnu i bogatu zaostavštinu podsjetio je i prošlogodišnji emotivni i veličanstveni koncert održan 10. maja, na njegov 60. rođendan, u beogradskom Sava centru, gdje su neke od Divljanovih najljepših pjesama izvodili Momčilo Bajagić Bajaga, Kornelije Kovač, Dušan Kojić Koja, Zoran Kostić Cane, Nebojša Antonijević Anton, Darko Rundek, Zoran Predin, Saša Lošić, Dejan Vučetić, Goran Vasović, Bojana Vunturišević i mnogi drugi, uz podršku Nevladine organizacije i zagrebačkog Ljetnog kina.

VIDEO:


Izvor: SrpskaCafe