Ceremonija na minus 20: Najhladnije Igre svih vremena

Ceremonija na minus 20: Najhladnije Igre svih vremena

U Pjongčangu sjutra počinju 32. Zimske olimpijske igre. Biće to ledeni spektakl u pravom smislu te riječi - temperatura će na dan otvaranja iznositi i do minus 25 stepeni Celzijusovih!

Preciznije, takav će biti subjektivni osjećaj, jer vjetar, kako se može čuti od učesnike, bukvalno ledi krv u žilama.

"Najgore je što je vjetar toliko jak, da jednostavno ne možeš da provodiš vrijeme napolju", kazao je kanadski sankaš Kevin Bojer.

"Ovakvu hladnoću nikada nisam doživio, a iz Kanade sam".

Pjongčang, oblast blizu granice sa Sjevernom Korejom, je najhladnija regija u Južnoj Koreji, ali i tom dijelu svijeta. 

Na stazama za alpsko skijanje situacija je još teža.

"Treneri su mi rekli da su samo nakon jedne vožnje bacali skije. Snijeg je zaleđen, trenje je ogromno", kazao je tehničar Kreg Randel.

"Kada je temperatura minus 20, kao što je sada, snježni kristali postano kao žileti. Istovremeno, bukvalno nam 'zapale' skije, koje postaju neupotrebljive. Ne znam kako će se odraziti na takmičenje", kazao je Marsel Hiršer, jedan od najboljih skijaša današnjice. 

Bilo kako bilo, po vjetru, snijegu u ledu, od sjutra će se oko tri hiljade sportista, među kojima i troje iz Crne Gore, takmičiti u sedam sportova i 15 disciplina. 

Olimpijske igre spojile su bar na kratko Južnu i Sjevernu Koreju, pa će učesnici iz dvije zemlje izaći zajedno na sjutrašnju ceremoniju otvaranja, pod zastavom Ujedinjene Koreje. Simbolično, ali, ipak, kao naznaka nekih boljih dana.

Igre u Pjongčangu ostaće upamćene i po tome što se na njima neće vijoriti zastava jedne od najvećih sportskih sila – Rusije. Učestvovaće 169 ruskih sportista, ali pod nazivom Olimpijski tim Rusije i sa olimpijskim, a ne nacionalnim obilježjima.

Međunarodni olimpijski komitet je suspendovao Rusiju, zbog sistematskog dopinga, koji se odvijao pod kontrolom države.


Izvor: Vijesti sport