Centar za obrazovanje odraslih Sanski Most - Četiri godine nezakonito štampali diplome za sedam zanimanja!


Centar za obrazovanje odraslih Sanski Most - Četiri godine nezakonito štampali diplome za sedam zanimanja!

Ministarstvo obrazovanja USK poništilo 30 diploma Centra za obrazovanje odraslih Multilingua. Diplome su poništene, ne iz razloga što su eventualno kupljene, već iz razloga što je Ministarstvo obrazovanja dozvolilo ovoj školi da od 2015. godine nezakonito izdaje diplome za sedam zanimanja

Nakon što je početkom godine Žurnal objavio tekst o kupovini diploma u BiH,  Ministarstvo obrazovanja USK vršilo je nadzor nad radom Centra za obrazovanje odraslih Multilingua Sanski Most, škole koja je za 17 dana bez prisustva nastavi izdala diplomu srednje medicinske škole novinarki Žurnala. Vrlo brzo škola je zatvorena.

Međutim, krajem septembra Ministarstvo obrazovanja u Službenom glasniku USK objavilo je odluke o poništenju 30 diploma izdatih od strane ove škole. U obrazloženju odluka o poništenju diploma Ministarstvo navodi da škola nije imala dozvolu za rad za sedam zanimanja.

“Ministar Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona Rješenjem od 07. 01. 2019. godine formirao je komisiju čiji je zadatak bio da izvrši nadzor nad zakonitošću rada PU Centar za obrazovanje odraslih „Multilingua“ Sanski Most. Komisija je prilikom provođenja nadzora provela sveobuhvatnu pravnu analizu rada imenovane ustanove i utvrdila sljedeće:

Ustanova je izvodila programe obrazovanja odraslih za koje nije imala odobrenje ovog Ministarstva za zanimanja: automehatroničar, kuhar, mašinski tehničar programer CNC mašina, metalostrugar, šumarski tehničar, vodoinstalater i zavarivač,”, navedeno je u odlukama o poništenju 30 diploma.

Ministarstvo nije utvrđivalo eventualne neregularnosti sticanja diploma već se isključivo vodilo činjenicom da škola nije imala dozvolu za izvođenje nastave za sedam zanimanja. Poništena su svjedočanstva izdata od 2015. do 2019. godine.

Nevjerovatna je činjenica da je Centar za obrazovanje odraslih Multilingua Sanski Most od 2015. godine nesmetano radio i nezakonito izdavao diplome. Više od četiri godine niko iz Ministarstva nije vršio nadzor nad radom Centra!

“Izvođenjem programa prekvalifikacije/kvalifikacije za prethodnih sedam zanimanja prekršene su odredbe člana 12., 15., 16., 17., 18., 41. i 42. Zakona o obrazovanju odraslih.

U skladu sa članom 43. Zakona o obrazovanju odraslih ustanovi je izrečena privremena mjera zabrane bavljenja djelatnošću obrazovanja odraslih. Nadalje, u skladu sa članom 52. Zakona o ustanovama ustanova koja je izdala javne isprave dužna je utvrditi način zaštite prava korisnika usluga i druga pitanja od značaja za prestanak rada ustanove”, navedeno je dalje u obrazloženju odluka o poništenju.

Za zaštitu prava “korisnika usluga”, odnosno učenika čije su diplome poništene, Ministarstvo obrazovanja zadužilo je školu koja je nezakonito izdavala te iste diplome. Posljedice (ne)rada Ministarstva obrazovanja snosit će  “korisnici usluga”  jer nisu radili posao Ministarstva i provjeravali zakonitost rada škole koju su pohađali.

Izvor: zurnal.info

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks