Butalno iživljavanje policije nad slijepim čovjekom: Slomili mu nogu, iščašili ruku i shvatili da -imaju- pogrešnu osobu (Video)

Butalno iživljavanje policije nad slijepim čovjekom: Slomili mu nogu, iščašili ruku i shvatili da -imaju- pogrešnu osobu (Video)

Postupanje policije bilo bi iznenađujuće grubo čak i da su našli pravu osobu, a potpuno je nejasno zašto 47-godišnjem zagrepčaninu Stevanu Jambrešiću nisu dali priliku da pokaže osobnu iskaznicu.

Stevan Jambrešić, 47-godišnji Zagrepčanin, od djetinjstva je potpuno slijep, a prije dva mjeseca zbog "greške" je brutalno pretučen od strane policajaca.

Zapravo se zove Stevan, no svi ga zovu Stevo. Živi sa polusestrom koja je teško pokretna te je bila nemoćna pomoći slijepom bratu kada su dvojica policajaca ušli u dvorište – priveli ga na silu, pritom su mu slomili nogu i iščašili ruku.

-Odlazim do plota, otvaram. Pazite pitanje, jeste vi Stevo? Eto, tako su pitali. Ja sam rekao da, da. No, prezime nisu spominjali, Neko je prijavio svog očuha ili što li, da je bio nasilan, i nisu niti čekali da im kažem prezime svoje, oni su odmah svalili – vi ste Stevo… Dajte neki dokument. I ja sam krenuo prema hodniku u jaknu da dam osobnu, tako su mi rekli. Međutim, oni su se brzo predomislili i počeli su blagu silu već činiti. Povlačiti me prvo za ramena, pa za vestu da sam skoro pao na nos, priča Stevan Jambrešić za RTL.

No, policija je tražila čovjeka potpuno drugačijeg prezimena. Stevan Jambrešić, kaže, do svoje osobne iskaznice nije uspio niti doći. Prije nego je shvatio što se događa policajci su ga zgrabili rukama.

-Kad su me odvukli do pola dvorišta su me srušili i počeli udarati, onako skakajući dok ja nisam počeo bolno arlaukati, i rekao, slomili ste mi nogu. Nogom! Cipelom! Jako. I sad, što je bilo. Ja sam kazao, slomili ste mi nogu, uopće se nisu obazirali na to, onda su stali udarati, onda su počeli nogu izvrtati, prisjećao se Stevan Jambrešić.

Njegovo jaukanje čula je i susjeda Lejla Tataragić.

-Vidjela sam kako leži na podu, kako su ga podigli, on je rekao da mu je strgana noga. Slomio si mi nogu, slomio si mi nogu. Znači, ja sam samo rekla, pa dobro što radite, on je slijep i u tom su ga podigli s poda i vodili prema kolima. Bili su drugi susjedi ovdje, svi su čuli da se događa nešto. Nije im bilo jasno što se događa i što je on mogao napraviti budući je slijepa osoba, rekla je Zagrepčanka Lejla Tataragić.

Stevan Jambrešić kaže da je u autu rekao da je on Stjepan Jambrešić, a ne onaj kojeg su tražili.

-Da, rekao sam im, ajmo sad kad ste shvatili da sam kriva osoba, vratite me doma. Ne! To ćemo u postaji riješiti. Uz stepenice sam se s tom bolesnom nogom penjao, uopće mi nisu pomogli, da bi drugi kolega policajac toj dvojici kazao: što uradiste, priveli ste krivu osobu, priča Stevan Jambrešić.

Naime, policija je tražila osobu romske nacionalnosti, istog imena, ali različitog prezimena, koja se, navodno trebala nalaziti na istoj adresi. Postupanje policije bilo bi iznenađujuće grubo čak i da su našli pravu osobu, a potpuno je nejasno zašto Stevanu Jambrešiću nisu dali priliku da pokaže osobnu iskaznicu.

O ovom slučaju brutalnog policijskog postupanja sa slijepom osobom Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom obavijestila je i Jambrešićeva polusestra i Savez slijepih Hrvatske, ali i zabrinuti susjedi.

-Naše ovlasti su takve i način postupanja, da uvijek pružimo priliku i onoj drugoj strani da objektivnije donesemo naše mišljenje, iako je ovdje već u samom zaprimanju i razmatranju predstavke vidljivo da se radi o teškom i grubom kršenju prava osobe s invaliditetom, kazala je pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak.

Odmah po zaprimanju prijave, još krajem aprila ove godine, Pravobraniteljica je zatražila očitovanje policije. Rok za njihov odgovor je 30 dana, a nakon slanja požurnice još najviše dodatnih 15.

ODGOVOR MUP-A

Iz MUP-a priznaju da su policijski službenici prekršili zakon, neopravdano upotrijebili silu. U odgovoru pravobraniteljici koji je stigao mailom 13. srpnja, a nosi datum 28. juna, tvrde da su o svemu obavijestili i Jambrešićevu sestru i to još 21. juna.

POLICIJA NAPISALA DA JE LIJEČNICA HITNE USTANOVILA DA MU NIJE NIŠTA?

Ništa prije 13.7. nije došlo niti u Ured pravobraniteljice, iako iz MUP-a tvrde da su i njima u zakonskom roku poslali odgovor, ovaj put faksom. No, to nije jedino neobično, u službenoj policijskoj zabilješci piše da je liječnica Hitne koja je pozvana u postaju, nakon što se Stevan Jambrešić žalio na bolove, ustanovila da mu nije ništa.

-Njihovo je pitanje samo bilo, jel’ imate primjedbu na policijsko postupanje? Rekao sam, naravno da, da, jer su mi nanijeli tjelesnu ozljedu. No, prije nego što su me otpustili, zvao sam, tražio, inzistirao da mi zovu hitnu pomoć jer ne znam što je, boli me ruka, boli noga. Da bi hitna došla, neka doktorica, ima u dokumentaciji onoj, da bi me pregledala i zaključila kako je sve u redu, kaže Stevan Jambrešić.

-Gledajući kvalifikaciju ozljeda, radi se o teškim tjelesnim ozljedama, nevjerovatno je da one nisu mogle biti vidljive, već prepoznate u policijskoj postaji, obzirom da su nastale netom prije njegovog dovođenja, nažalost tu nekog logičnog objašnjenja ne vidimo, kaže zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić.

U BOLNICI JE BIO PET DANA

Hitna pomoć Stevana Jambrešića odvezla je u KBC Sestre Milosrdnice gdje mu je ustanovljen prijelom noge i iščašenje ruke te je zadržan u bolnici pet dana.

VIDEO: https://www.facebook.com/780452125457649/videos/834326420804320

Foto naslovna: PrSc
Video: RTL Potraga
Izvor: oslobodjenje.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter