Buđenje naroda: Podrška rudarima iz Ugljevika i radnicima u pravosuđu (Foto/Video)


Buđenje naroda: Podrška rudarima iz Ugljevika i radnicima u pravosuđu (Foto/Video)

Uprkos raznim pritiscima, rudari iz Ugljevika i radnici Rudnika i termoelektrane Ugljevik ne odustaju od protesta i pravednih zahtjeva da Vlada Republike Srpske raskine štetan Ugovor o koncesiji sa Rašidom Serdarovim i njegovom firmom Komsar, dozvoli ekspoataciji mrkog uglja iz polja „Rudnik istok“. Svima je jasno da je Vladin posao i odluka kriminalan i nezakonit, da je koncesija nelegalna, jer Serdarov nije ispunio obaveze preuzete prije 12 godina, nije otvorio novi blok Termoelektrane Ugljevik 3, što je bio obavezan, i jasno je da je  Serdarov samo paravan vrha režima za pljačku i otimanje prirodnih nacionalnih resursa.

Građani su pokrenuli peticiju, prikupili potpise i predali zahtjev da se održi posebna sjednica Skupštine opštine Ugljevik na ovu temu, ali nažalost načelnik Vasilije Perić, koji je u simbiozi sa Tasovcem i SNSD-om, nije na strani rudara i naroda, opstruiše zakazivanje i održavanje sjednice lokalnog parlamenta.

Umjesto zamajavanja sa SET-om i skupim predstavama u Trebinju, Luka Petrović, Petar Đokić i ostali treba da polože račune rudarima i raskinu koncesiju sa Serdarovim, a Lista za pravdu i red, koja je otvorila ovo pitanje i napravila veliku tribinu odmah na početku krize, pruža punu podršku rudarima i pravednim zahtjevima a spremni smo da podržimo i radikalnije vidove protesta.

 

Ni poslije skoro mjesec dana protesta i štrajka administrativnih radnika u pravosuđu premijer Višković i ministar nepravde Miloš Bukejlović nisu našli za shodno da izađu u susret opravdanim zahtjevima radnika u pravosuđu, već ih suštinski ignorišu i ponižavaju odlukom da povećaju za 11% plate sudijama i tužiocima, uglavnom korumpiranim, i tako naprave još veći jaz.

U pojedinim sudovima dešava se mobing nad radnicima koji štrajkuju. Tako su me radnici u Palati nepravde u Trebinju obavjestili da predsjednik Okružnog suda u Trebinju Bojan Stević vrši pritisak na zaposlene, primorava ih da rade dok su u štrajku, a on odmara i baškari sa platom od skoro 6000 maraka, i gleda kako će odraditi zadatke koje dobija od moćnika i nalogodavaca, koji ga decenijama drže na čelu Okružnog suda jer donosi sramne presude, amnestira kriminal i kuluči sirotinju drakonskim kaznama.

Naš iskrena podrška administrativnim radnicima u pravosuđu, koji uglavnom vrlo savjesno i odgovorno rade svoj posao, za skromnu platu i minimalac, za razliku od sudija i tužioca koji dobijaju velike plate i apanaže, te razne nagrade i koverte, za sramne presude koje donose i najodgovorniji su za smrt pravne države, razaranje pravosuđa i sveopštu anarhiju u društvu.

Piše: Nebojša Vukanović
Video: Nebojša Vukanović
Izvor: nebojsavukanovic.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter