Brže dijagnoze: Novi model vještačke inteligencije precizno identifikuje kancerogene izrasline


Brže dijagnoze: Novi model vještačke inteligencije precizno identifikuje kancerogene izrasline

Naučnici su osmislili novi model vještačke inteligencije (AI) koji može precizno da identifikuje kancer, što bi moglo da ubrza dijagnozu bolesti i liječenje pacijenata.

Model, koji su osmislili stručnjaci iz fondacije Rojal Marsden NHS, Instituta za istraživanje raka u Londonu i Imperijal koledža, može da identifikuje da li su abnormalne izrasline na snimku CT skenera kancerogene.

Kako se navodi, algoritam je efikasniji od trenutnih metoda.

– U budućnosti se nadamo da će to dovesti do ranog otkrivanja i potencijalno učiniti liječenje raka uspješnijim tako što će istaći visokorizične pacijente – rekao je Bendžamin Hanter iz fondacije Rojal Marsden.

On je naveo da početni rezultati pokazuju da novi AI model identifikuje kancerogene čvoriće na plućima, kao i da je u planu testiranje tehnologije na pacijentima sa velikim plućnim čvorovima.

Istraživački tim je istakao da je studija još uvijek u ranoj fazi i da će biti potrebno više testiranja prije nego što novi AI model bude mogao da se uvede u zdravstvene sisteme.

Međutim, kako navode, njegove potencijalne koristi su jasne.

– Kroz ovaj rad, nadamo se da ćemo pomjeriti granice kako bismo ubrzali proces otkrivanja bolesti, koristeći inovativne tehnologije kao što je vještačka inteligencija – rekao je Ričard Li koji je učestvovao u istraživanju.

Rak je vodeći uzrok smrti širom svijeta, a od te bolesti na godišnjem nivou umire oko 10 miliona ljudi, pokazuju podaci Svjetske zdravstvene organizacije.

U mnogim slučajevima, međutim, bolest je moguće izliječiti ukoliko se rano otkrije i brzo liječi.

Foto naslovna: WPLG Local 10/Youtube/Screenshot
Izvor: Tanjug/srpskainfo.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter