Bravo za vlasti! Još jedan neslavan rekord! Moldavija i BiH imaju najlošije puteve u Evropi (Foto)


Bravo za vlasti! Još jedan neslavan rekord! Moldavija i BiH imaju najlošije puteve u Evropi (Foto)

Rute smrti i dalje odnose živote: Samo jedna evropska zemlja ima gore puteve od BiH. Na još jednoj listi bh putevi su se našli među najlošijim u Evropi.

Kvalitet putne infrastrukture  u Evropi je dosta šarolik.

Posebno se to dobro vidi iz podataka Izvještaja o globalnoj konkurentnosti Svjetskog ekonomskog foruma.

Prema njemu najbolji evropski putevi su u Holaniji, a potom u Švajcarskoj, dok se najbolji putevi u svijetu nalaze u Singapuru.

S druge strane, na samom evropskom dnu su putevi Bosne i Hercegovine, iza nas je samo Moldavija, s ocjenama 2,8 i 2,6.

Na svjetskom nivou BiH je 121 od 141 države, a Moldavija je na 127. mjestu u svijetu.

Koliko su nam putevi loši pokazuje i domaća statistika o broju saobraćajnih nesreća- dnevno ih se na našim putevima dogodi čak 100.

I stopa smrtnosti u Bosni i Hercegovini je visoka- 72 poginula lica na milion stanovnika što je daleko od prosjeka u EU (49 poginulih/milion stanovnika).

Pokazuje to I statistika BIHAMK-a.

Samo tokom protekle 2021. godine na bosanskohercegovačkim putevima dogodilo se ukupno 30.238 u kojima je život izgubilo 255 lica, 1.471 lica je zadobilo teže tjelesne povrede/ozljede, dok je 8.328 lica pretrpjelo lakše tjelesne povrede.

“Prema navedenim podacima možemo zaključiti da se na području BiH dnevno tokom 2021. godine događalo u prosjeku nešto više od 82 saobraćajne nezgode, od toga oko 19 saobraćajnih nezgoda  bude sa poginulim/povrijeđenim/ osobama”, navode u BIHAMK-u.

OVO SU NAJOPASNIJI PUTEVI U BIH

Prema rečima zvaničnika Udruženja za unaprjeđenje bezbjednosti saobraćaja najrizičniji putevi u BiH su magistralni put M17 koji povezuje granični prelaz Bosanski Šamac i granični prelaz Doljani, zatim deonice od Zenice do Maglaja, Doboj - Lukavac, Jablanica - Mostar, Bugojno - Gornji Vakuf, Krupa - Otoka i dionica puta Banjaluka - Jajce, takozvano Tijesno.

Na ovim putevima je značajan nedostatak u samom održavanju putne mreže, ne postoje zaštitne ograde, razna signalizacija.

Podsjetimo, preduzeće "Putevi RS" je  krajem 2017. godine, 24 mjesta u RS označilo kao crne tačke, a prednjače dionice Ljubogošta - Pale, zatim Zvornik u pravcu Osmaka, a posebno kritična je relacija od Banja Luke ka Prnjavoru.

Na području Doboja su kritični svi ulazi i izlazi iz grada, naveli su tada u Savjetu za bezbjednost saobraćaj grada.

Piše: Tatjana Čalić
Izvor: 6yka.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter