Brat Tadija i sestra Nikolina Obućina oduševljavaju i najvještije skijaše na Jahorini

Brat Tadija i sestra Nikolina Obućina oduševljavaju i najvještije skijaše na Jahorini

Tadija Obućina, sin Predraga Obućine, olimpijskog reprezentativca Jugoslavije, privukao je pažnju javnosti posljednjih dana, jer je zasigurno jedan od najmlađih skijaša na svijetu. Ovaj mališan, koji na skijama juri padinama olimpijske ljepotice, pravo je čudo od djeteta.

Tadija Obućina prve skijaške korake na Jahorini napravio je sa samo dvije godine, a sada ih ima četiri i svojim talentom nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

U razgovoru s Tadijinim ocem, Predragom, otkrili smo da ovaj dječak nije jedini rekorder u njihovoj  porodici.

– Tadijina sestra Nikolina je na skije prvi put stala sa 20 mjeseci i sa isto toliko se spuštala sa vrha planine – za Srpskainfo počinje priču otac talentovanih mališana, i sam nekadašnji sportista, olimpijski reprezentativac Jugoslavije.

Dodaje da se ljubav prema skijanju kod djece javila jer skoro 4 mjeseca godišnje provode na planini, gdje skoro svaki dan skijaju, a inače žive u Novom Sadu.

– Tadija je počeo da skija pre dvije godine i skijao je od samog početka jako dobro, ali ove godine nas je  sve iznenadio jer je počeo da skija kao veliki čovjek. Kao pravi takmičar, vozi 80 na sat, punom snagom i tempom – kaže Predrag.

Dodaje da je najvažnije to što Tadija skija pravilno, ali i to da vozi karving sa četiri godine, što je za odrasle skijaše, ali i trenere, nevjerovatno.

Predrag dodaje da je i sam bio takmičar 25 godina, nastupao za reprezentaciju Jugoslavije, te da su djeca vjerovatno i genetski povukla ljubav prema sportu.

Kaže da je u njegovo vrijeme skijanje bilo dosta drugačije, sa mnogo manje povreda, ali da će svakako podržati sina u daljoj sportskoj karijeri.

– Volio bih da Tadija bude skijaš. Ima uslove koje ja nisam imao. Pomogao bih mu, ali samo ako baš zagrize i odluči se za takav život – kaže Predrag.

Ističe da su djeca još mala, te da je kod njih ljubav prema sportu evidentna, ali da neće uticati na njih prilikom izbora jer je to ipak njihov život.

Predrag dodaje da je većina njegovih prijatelja, kao što su Alberto Tomba i Siniša Mihajlović, gledajući Nikolinu i Tadiju rekla da će sigurno biti uspješni sportisti i da se to već sada vidi.

Tadija i Nikolina su nam pokazali koliko uživaju u skijanju, ali i otkrili da su svoje prve skijaške korake naučili uz učiteljicu Snežu Obućinu, koja prati njihov napredak od samog početka.

Sneža ističe da je Tadija više takmičarskog karaktera, uživa da se trka na stazi, dok Nikolina voli laganiju vožnju, ali i da pomaže drugim skijašima, pa čak i da podučava početnike.

Djeca sa oduševljenjem otkrivaju i svoja skijaška imena – Tadija je „Medo“, dok je Nikolina „Šećer“, a za kraj razgovora nam pokazuju svoje, za te godine, nesvakidašnje skijaško umjeće, ali i ljubav prema tom sportu.

Alberto Tomba ponudio pomoć

Legendarni italijanski skijaš, Aleberto Tomba, koji je i porodični prijatelj porodice Obućina, oduševljen je talentom koji Tadija i Nikolina imaju, te se ponudio da im pomogne u daljoj karijeri, ukoliko djeca odluče da se bave ovim sportom.

 

Izvor: SrpskaInfo