Branko Perić: Geometrija beščašća - Nabijem vas na k...., i tebe, i Glavnu, i Milana, i Novaka

Branko Perić: Geometrija beščašća - Nabijem vas na k...., i tebe, i Glavnu, i Milana, i Novaka

Počinjem ovaj osvrt sa psovačkim talentom Biljane Simeunović zbog toga što ima estetsku i etičku težinu i što svestrano objašnjava, ne samo lik i djelo Biljane Simeunović, nego i moralni lik 19 tužilaca koji su digli ruku za njen izbor.

„Nabijem vas na k...., i tebe, i Glavnu, i Milana, i Novaka!“, napisala je u jednom od svojih pisama, objelodanjenih u javnosti, novoizabrana članica VSTV Biljana Simeunović, objašnjavajući svoje reagovanje na ponudu da odustane od kandidature za člana VSTV, a da će joj se zauzvrat srediti da bude izabrana za glavnu tužiteljicu u Okružnom tužilaštvu u Bijeljini. Tu ponudu joj je od Gordane Tadić donijela  njena koleginica Ozrenka Nešković. Psovački obračun se događa 15.9.2020. godine, a Simeunovićka će ga objelodaniti nakon nekoliko dana, kada su se spletkarenja i mešetarenja oko izbora iskomplikovala do te mjere da je diskreditacija prijetila da njen dogovoreni izbor pretrpi fijasko. 

Počinjem ovaj osvrt sa psovačkim talentom Biljane Simeunović zbog toga što ima estetsku i etičku težinu i što svestrano objašnjava, ne samo lik i djelo Biljane Simeunović, nego i moralni lik 19 tužilaca koji su digli ruku za njen izbor.

Način na koji tužiteljica Simeunović razgovara sa koleginicom Nešković o pokušaju uticaja na izbor člana VSTV je uličarski. O nedostojnosti za jednog tužioca da se ne govori. Kada to izgovori žena, koja pri  tome vjeruje da je najzaslužnija za sjedanje u stolicu člana VSTV, onda je to i nevaspitanje, i bahatost, i  primitivizam svoje vrste. Doda li se tome činjenica da se tom svojom mračnom stranom ličnosti tužiteljica javno pohvali, misleći, valjda, da će prostotom zasjeniti javnost, svako razuman će se zapitati koliko dostojanstva, smjernosti i dostojnosti ima u ljudima koji predstavljaju pravosuđe ove zemlje.  Ali, među kolegama Biljane Simeunović, izgleda, nema razuma. Umjesto da u VSTV biraju najboljeg, najdostojnijeg, dokazano hrabrog i nepotkupljivog kolegu, oni glasaju za koleginicu koja bi da nabije na onu stvar kolege sa kojima treba razgovarati i rješavati ozbiljne probleme profesije i institucija koje posrću pod teretom bezakonja,  skandala i svakovrsnog primitivizma. Pamet dostojna prezira!   

Da je Biljana Simeunović onakva kakvom se predstavlja, obavijestila bi kolege istog dana kada joj je saopštena ponuda i zatražila da se o tome raspravlja na kolegiju i stvari razjasne u instituciji, a protagonisti spletkarenja pozovu na odgovornost i kazne kao nedostojni i nemoralni. To bi bio put raščišćavanja pravosudnog mulja i put spašavanja časti i dostojanstva profesije. Ne! Biljana Simeunović počinje da raskrinkava ko je i na koji način upleten u njeno eliminisanje iz trke za izbor na način da javnosti šalje pisma o „troje ljudi“, odbijajući da kaže imena i zatraži odgovornost.

Ne trepnuvši, Simeunovićka će kao takva na dan izbora za člana VSTV slavodobitno izjaviti: „Kandidovala sam se za člana VSTV BiH da bih prvo mladim kolegama pokazala da se časnim radom, uvažavanjem kolega i poštovanjem zakona, bez političkog lobiranja i spletkarenja, može napredovati u poslu“ i pozvati svoje kolege da „daju veći doprinos za povratak povjerenja u pravosudnu zajednicu“. Vrhunac ironije! Kakav je njen „častan rad“, odnos prema kolegama, poštovanje zakona, otklon prema lobiranju i spletkarenju, neka čitaoci zaključuju po mjeri vlastite pameti.  

Mnogi su nasjeli na providnu igru u koju se tužiteljica Simeunović upetljala, videću u njenoj objavi hrabrost hvale vrijednu, prećutno je podržavajući zbog toga što će spriječiti Tegeltiju da i dalje ima većinu sa kojom će nesmetano upravljati pravosuđem kao svojim posjedom. Nema sumnje da su oni koji su smislili ponudu Simeunovićki ušli u zonu organizovanog kriminala, tesko kršeći zakon i etička pravila. Da postoji regulator i da ima ko da primjenjuje zakone u ovoj zemlji, Milan Tegeltija i Gordana Tadić bili bi danas suspendovani. Trgujući uticajem teško su osramotili profesiji, unistili ugled institucija i još jednom pokazali na koji način sistematski ruše pravne institucije i uništavaju vladavinu prava. To što su Tegeltija i Tadićka učinili ne amnestira od odgovornosti Biljanu Simeunović koja je o svemu ćutala dok se lobistički projekat njenih mentora nije našao ugroženim i što se u obračun upustila na nedostojan i primitivan način. 

Ništa se sa izborom Biljane Simeunović neće promijeniti u funkcionisanju VSTV. Naprotiv, na sceni će se učvrstiti uticaj tri vladajuće politike  na pravosuđe, koje će nastaviti njegovu devastaciju do potpunog uništenja. Sudijskim pozicijama će se trgovati na način kako to danas rade vladajuće političke koalicije sa pozicijama u državnim institucijama, organima i privrednim subjektima. Biće u tom trgovanju pravosudnih „papaka“ i „preletača“, vezane trgovine i raznovrsnog „potkivanja“. Pravosuđe odavno iz sfere nezavisnosti prelazi u sferu biznisa. Neće proći mnogo vremena kada će to biti očigledno.  

Treba se podsjetiti da je Biljane Simeunović odigrala ključnu ulogu u obnovi mandata Meddžide Kreso. Nije to učinila po svojoj savjesti nego pod uticajem politike. Danas se jasno vidi i koje politike. Ako je tačno da je Meddžida Kreso u pravosuđu provodila bošnjačku politiku, onda nije slučajno što se Biljana Simeunović danas ponovo pojavljuje kao ključni igrač koji će odigrati odlučujuću ulogu za tu istu politiku, koja je mešetarenjem Tegeltije i njegovih političkih mentora istisnuta iz igre i ostala bez uticaja na pravosuđe. 

Zaključak se nameće sam po sebi: nije Biljana Simeunović novi član VSTV koji će spašavati čast i dostojanstvo tužilaca, ugled pravosuđa i kredibilitet VSTV. Ona je odavno sredstvo za ostvarivanje čaršijskog političkog (čitaj: SDA) uticaja na državno pravosuđe. Pomjereni balans političkog prisustva, koji je Tegeltija napravio prema Dodiku i Čoviću, morao je po prirodi stvari biti uspostavljen. Učinjeno je to jednostavnim manevrom zahvaljujući Biljani Simeunović i političkoj strukturi koja je u instituciji uspostavljena odmah nakon osnivanja, zahvaljujući predanom radu obavještajnih službi. 

Politički igrokaz sa izborom člana VSTV iz reda tužilaca Tužilaštva BiH je skenirano stanje posrnulog pravosuđa. Još jednom smo dobili sliku nesposobnog pravosuđa, razbijenog iznutra, svedenog na lakrdijaško društvo, politički instruiranog, profesionalno oslabljenog i moralno devastiranog. I institucija kojima upravljaju ljudi bez liderskih sposobnosti i elementarne pameti. Samo zbog toga što je bilo trulo iznutra moglo je postati meta zainteresovanih politika i bez ikakvog otpora pasti pod njihov uticaj. Samo u takvoj truleži mogu opstajati i pozicije osvajati opskurni likovi iz kojih stoje politički mentori.

Glasanje za izbor člana VSTV u potpunosti je odslikalo političku pozadinu Tužilaštva BiH. Dvotrećinska većina tužilaca podržala je dvije lobističke grupe iza kojih stoje vladajuće politike. Iza jedne su Gordana Tadić i Milan Tegeltija (SNSD I HDZ), a iza druge tradicionalni uticaji SDA. Treća grupa, koja je dobila približno isti broj glasova (17), je troje  tužilaca koji su imali pameti da se drže izvan političkih tokova i pokažu svoju samostalnost i nezavisnost. Oni su, vjerujem, znali da ne mogu uspjeti, ali su imali hrabrosti da pokažu da ne pripadaju glavnim tokovima i da se na njih nije moglo uticati. Zbog toga su oni moralni pobjednici ovog tužnog i sramotnog izbora. Kada se rezultati izbora svedu na matematički model, stanje nezavisnosti Tužilaštva BiH odgovara matematičkom omjeru jedne trećine. Katastrofalno za vladavinu prava i povjerenje javnosti u institucije! 

Piše: Branko Perić

Izvor: 6yka.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks