Bračni par sa Balkana otišao u Norvešku: Ljudi, ovde nam je prava bajka!

Bračni par sa Balkana otišao u Norvešku: Ljudi, ovde nam je prava bajka!

Mladi bračni par iz Zagreba, koji danas živi u Norveškoj u Oslu, napustili su Hrvatsku zauvek iako su oboje imali poslove s prosečnim platama. Ovo im je treća godina u novoj zemlji koju sada nazivaju novim domom, a na putu im je i beba.

– Nigde nije bajno, ali verujte nam ovdje je bajka naspram Hrvatske. Mnogi tako ružno komentarišu kada ljudi pričaju kako žive napolju . Ako to rade iz zavisti pa neka se i oni odsele. Zbog toga anonimno i govorimo o svojim troškovima života – kaže ova mlada buduća majka.

– Pre nego što vam pojasnim tačno kako živimo, moram vam reći da je najveća zabluda kako je ovde stalno hladno i mračno. Klima je vrlo slična onoj u Hrvatskoj, pogotovo zadnjih godina jer se vreme svuda promenilo – rekla je. I u Norveškoj oboje rade za, kako kažu, prosečnu platu.

– Minimalna plata je oko 23.000 kruna bruto, što je oko 18.000 kruna neto, a prosečna plata se kreće oko 40.000 kruna bruto, što je oko 28.000 neto. Ovde vas plaćaju po satu pa koliko odradiš, toliko i zaradiš. Prekovremeni se plaćaju više od obične satnice. Svaki mesec poslodavac vam odvaja, čini mi se, 10 odsto od plate za godišnji. Pa kada idete na godišnji odmor dobijete iznos u visini još jedne plate – pojasnila je. Oni onde žive u stanu od 55 kvadrata.

– Za najam stana izdvajamo 13.000 kruna. U cenu je uključen internet i odvoz smeća. Struja nas košta mesečno oko 500 kruna. Inače, u Oslu se najam kreće od 10.000 do 14.000 kruna. Oboje imaju mobilne sa 16 GB interneta.

– Pretplata nas za svaki košta 499 kruna, a ako ne potrošimo internet u tom mesecu prebacuje se u sledeći. Na hranu potrošimo oko 5.000 kruna. Zdravstveno se plaća do 2.500 kruna iznad toga se dobije takozvani free pass za tu godinu. Vrtići se plaćaju oko 3.000 kruna mesečno – rekla je. Kako i sami očekuju prinovu pripremila se i za uslove koje nosi porodiljsko odsustvo.

– Na porodiljskom možete dobiti platu u iznosu 100 odsto ako odaberete kraći period ili 80 odsto platu ako izaberete duži period porodiljskog. Ja ću ići na ovih 80 odsto i s bebom ću biti na porodiljskom 40 nedelja. Potom će na porodiljsko moj suprug koji njemu traje 19 nedelja. Da smo izabrali kraće porodiljsko ja bih bila kod kuće 34 nedelja, a suprug 15 nedelja – pojasnila je. Što se tiče odeće, obuće, tehnologije, kaže da su cene iste kao u Hrvatskoj.

– Čak se može naći i dosta jeftinije jer su svako malo neki popusti i to pošteni popusti, a ne kao kod nas. Alkohol i cigarete su dosta skupe. Ne pušim pa ne znam koliko su cigarete, ali najjeftinija boca vina u trgovini je 150 kruna – dodala je. Iako imaju automobil, uglavnom putuju javnim prevozom.

– Ovde u Oslu većina ne koristi aute jer je sve jako dobro povezano tako da gde god kreneš, začas stigneš. Mesečna karta za prevoz košta 750 kruna i uključuje sve od podzemne, voza, tramvaja, busa i trajekta koji idu na ostrvca u Oslu – zaključila je.


Foto naslovna: PIXABAY
Izvor: Espreso/24 sata.hr/beograd.in