Bosanski meteorolog upozorava na neobične vremenske prilike: Stižu, a evo kad da ih očekujemo!

Bosanski meteorolog upozorava na neobične vremenske prilike: Stižu, a evo kad da ih očekujemo!

POČETKOM iduće nedelje sa prednje strane ciklona, koji će se premeštati preko Pirinejskog poluostrva prema Magrebu, će u izraženom južnom i jugozapadnom visinskom strujanju povlačiti velike količine saharskog peska prema centralnoj Evropi, naročito na područje Francuske, Nemačke, Švajcarske i dalje ka Skandinaviji.
Zbog toga će ova područja imati prilično zamućeno nebo, često u nijansama narandžaste i crvene boje, prognozirao je meteorolog Nedim Sladić.

- Posledično bismo mogli narednih dana ponovo da čitamo tekstove i gledamo slike lokalnih medija kako je nad Alpima saharski pesak doslovce stvorio prizore pustinjskog neba usled zasićenja aerosolom, a sneg bi opet mogao da poprimi crvenkastu boju kao početkom februara 2021. godine", istakao je meteorolog.

I na naše područje će stići manje količine saharskog peska koji će se gurati sa severa prema jugu, a iz dana u dan sve će više biti primetniji i nad nebom u regionu, posebno od sredine nedelje.

Ipak, u poređenju sa centralnim delovima Evope, nebo neće biti u toj meri zamućeno. Takođe, treba akcentovati da nas u narednom periodu čeka pretežno sunčano vreme sa natprosečno visokim temperaturama za ovo doba godine.

Foto naslovna: Printskrin
Izvor: oslobođenje.ba/novosti.rs

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter