Borislav Radovanović: Vučićev Komonvelt ili Srbija beznađa - Ne trebaju nam policajci, već psiholozi i psihijatri


Borislav Radovanović: Vučićev Komonvelt ili Srbija beznađa - Ne trebaju nam policajci, već psiholozi i psihijatri

Sa onolikom podrškom Vučić je sinoć komotno mogao proglasiti Srpski Komonvelt, a sebe kraljem i vjerskim poglavarem. Juče nas je možda Kurti spasio, ali mlad je Vučić i ima vremena uspostaviti monarhiju sa nasljednom titulom. 

Ukoliko prihvatimo navode režimskih medija da se na jučerašnjem skupu "Srbija nade" okupilo oko 200.000 ljudi moramo govoriti o zaista velikom broju pacijenata koje hitno treba liječiti, a kako sam to obrazložio tekstom Srbi na vrhuncu kolektivnog ludila. Obzirom na vremenske (ne)prilike, pljusak i hladnoću, valja kalkulisati sa težom kliničkom slikom bolesnika. Psihijatrijskih!

Aleksandar Vučić povodom zastrašujućeg stradanja djece osnovne škole na Vračaru najavio je zapošljavanje novih 1.200 policajaca, odnosno da će u svakoj školi uvesti stalni boravak policije. Zaštita škola i unutrašnjeg reda u objektima nije ništa novo, no iole razvijene zemlje decenijama tu djelatnost prepuštaju PRIVATNOJ BEZBJEDNOSTI specijalizovanoj za takve vidove zaštite. 

Vlastodršci balkanskih "policijskih država" redovito nalaze načina za gomilanje novih policijskih snaga pod svojom kontrolom. Ukoliko vas zanimaju detalji mogu postaviti link na moj rad u kom sam prije više od decenije ukazivao kako imamo 3-4 puta više policajaca po glavi stanovnika od evropskih standarda, ali da u privatnoj bezbjednosti imamo manjak između 8 i čak 12 puta. Uključujući i koliko je "policijska država" opasna društvena pojava.

Normalno, niko ne govori o činjenici da je "Ribnikar" jedna od elitnih beogradskih škola u kakvima djecu i nastavno osoblje drže u nehumanim i krajnje nenormalnim uslovima, gdje djeca ne mogu biti djeca, a nastavnici naprosto nastavnici. Apsolutno sve je podređeno BOLESNIM AMBICIJAMA LUDIH RODITELJA i šireg okruženja, gdje je "pucanje" djece i mentalno i bukvalno bilo pitanje neminovnosti. Ovo je zločin srpske "elite" i kad to prihvatimo kao polazište možemo započeti sa pozitivnim promjenama.

Kakva je tajna da imamo KLASNU SEGREGACIJU DJECE u osnovnim i srednjim školama? U manjim mjestima djecu dijele po odjeljenjima na bogate i siromašne, na "elitu" i sirotinju, dok veliki gradovi takve DRUŠTVENO OPASNE radnje čine na nivou cijelih škola. Možemo li pod normalnu školu podvesti kad ukupni uspjeh učenika kreće se oko 4,5, odnosno kad su svi odlikaši? Nije to pokazatelj znanja i rada sa djecom, nego indikator promptnog djelovanja na uspostavljanju zdravorazumskih odnosa.

Što se tiče roditelja DJETETA Koste K. prvog dana po zločinu potegao sam pitanje krivične odgovornosti roditelja i "ugleda, poznatosti i čuvenosti ljekara". Vezano za oca Uroša Blažića zna se da je u pitanju visoki oficir VBA, koji je položaj godinama zloupotrebljavao za zataškavanja nasilničkih krimena sina. Elem, opet govorimo o obijesnoj, bahatoj, bezobraznoj i dobrano poremećenoj srpskoj ELITI - za kakvu jedino važe njihovi nepisani zakoni.

Obećao sam da ću se ovom temom još dugo baviti, pa ćemo doći i do tekstova u kakvima detaljno razjašnjavam prednje pomenute probleme, a sad se tematski vraćam na pitanje: za kakvu tačno podršku Aleksandru Vučiću se onolika masa sjatila u Beograd? Najavio je saopštavanje "ISTORIJSKIH ODLUKA" na tom skupu, gdje sam uvodnim tekstom sa gornjeg linka potegao određene teme i pretpostavio "šupljare" kakve smo čuli.

Na kraju smo kao SUDBONOSNU ODLUKU po vaskoliki narod i Srbiju doznali kako Vučić napušta stranačku funkciju. Vučića smo upamtili kao najgrlatijeg zagovornika razdvajanja državničke i stranačke funkcije kada je to učinio Tomislav Nikolić, a onda smo godinama gledali sve suprotno. Jučerašnju odluku smatrali bi degutantnom u nekom drugom momentu i bez ovako zastrašujućih okolnosti, a danas jedino možemo govoriti o ozbiljnoj duševnoj poremećenosti. I Vučića i svih koji aplaudiraju toj danima najavljivanoj "istorijskoj odluci".

Jasno je izrečen razlog napuštanja liderske pozicije u Srpskoj naprednoj stranci (SNS). Konkretno, Vučić osniva Narodni pokret kako sam to prije dva mjeseca ukazivao tekstom Mogu li Vučićevi "jastrebovi" srušiti Dodika?. Kad smo već kod te teme, je li Jelena Trivić sinoć aplaudirala na Dodikov govor sa centralne bine? Dodika najaviše kao predstavnika svih političkih opcija iz Republike Srpske. Svih pridošlih!

Prije dosta godina ukazivao sam na NENORMALNOST da SNS uveliko premašuje deset procenata ukupne populacije Srbije, odnosno da nominalno ima tri puta više članiva od CDU stranke kancelarke Angele Merkel u 11-12 puta stanovništvom brojnijoj Njemačkoj. Kao narod nismo normalni da bog kaže drugačije. U takvom narodu narcisoidnom Vučiću očigledno nikad dosta poklonika iliti direktnih poslušnika, pa gradi Narodni pokret sa mnogo većim članstvom od SNS-ovog.

Pokušao sam vizualizovati ono šta Vučić čini i prva acocijacija mi je bila Britanski Komonvelt. Oni sa družim pamćenjem sjećaju se Vučićeve nekadašnje opčinjenosti britanskom politikom, kada je u gotovo svakom nastupu citirao nekog britanskog političara ili mislioca. Očekivano kad znamo ko ga je doveo na vlast, bar po onome šta je svojevremeno tvrdio njegov "politički otac" Vojislav Šešelj.

Nismo valjda zaboravili Vučećevu polazišnu političku indoktrinaciju na idejema Velike Srbije, Nebeske Srbije i ino? Sad spojite Nebesku Srbiju i Komonvelt. Obe ideje bitišu na principima udruživanja naroda i država po "slobodnoj" volji i bez jasno razrađene forme. Fokus je mnogo više na simbolici, negoli na formalnim osnovama, ali samo deklarativno, dok se odlično uočavaju instrumenti neokolonijalizma.

Poigrajmo se malo sa nazivom na izvornom jeziku - Commonwealth. Kad složenicu razdvojimo na elemente "common" i "wealth" u grubom prevodu dobijamo pojam "ZAJEDNIČKO BOGATSTVO". Milorad Dodik je to najbolje opisao kada je sebe nazvao "nacionalnim blagom", pa sad vidite koliko je to primjenjivo na Vučićev Komonvelt. U britanskom Komonveltu kralj Čarls III istovremeno je i sekularni vladar i vjerski poglavar, a po mom utisku Vučić sebe vidi u identičnoj poziciji.

Nakon ovogodišnjeg Vidovdana biće objelodanjeno u kom formatu Vučić planira djelovanje Narodnog pokreta - gdje se unaprijed pozicionirao kao lider. Deklarativno će to biti asocijacija konvencionalnih i nekonvencionalnih subjekata sa prostora Srbije, Republike Srpske, Crne Gore i svuda gdje žive Srbi. Okupljaće političke stranke, udruženja građana, neformalne pokrete i sve do nivoa pojedinaca. Sve šta je potrebno jeste da Vučića spoznajete kao vrhovnog autoriteta!

Znači, sa zemaljske Srbije prelazimo na Nebesku, dok Vučića poimamo kroz DUHOVNOST umjesto dosadašnje sekularne funkcije. Pored patrijarha Porfirija nema zabluda ko će biti stvarni vjerski poglavar. Baš kao u Komonveltu, a pitanje uvođenja monarhije samo je sljedeći nivo ovih dobrano sumanutih zamisli.

Sa onakvom masovnošću i to pod metereoliški zaista lošim uslovima Vučić je komotno mogao obećati vraćanje monarhije kao ustavnog uređenja i to bi bilo podržano najvećim aplauzima i skandiranjima. Tipa: "Aco kralju, Aco kralju...!!!". Okupljeni bi ga momentalno izvikali kao kralja i to sa nasljednom titulom, pošto veća grupa luđaka na jednom mjestu nikad ranije nije okupljena. To bi bila zaista "istorijska poruka" kakve je Vučić najavljivao.

Ko zna, možda je Aljbin Kurti jučerašnjim nasiljem poremetio Vučićeve planove, jer zaista bi bilo pregonjenje u onakvim prilikama pominjati zaokrete u pravcu monarhističkog uređenja. Ovako, ostalo mu je samo da Dodiku egzaktno pokaže ko je srpsko "nacionalno blago" i izdigle se iznad funkcije predsjednika nekakve stranke. I Dodiku i Porfiriju je prezentovao da mu nisu do gležnja. 

Sad, prednje premise djeluju vam nadnaravno? Znamo koliku koncentraciju moći Alekdandar Vučić ima u sadašnjem formatu, odnosno da upražnjava jednoumlje u bukvalnom smislu. I očigledno mu je to nedovoljno, nego traži nove izvore moći i uticaja, nove oblike vladavine. Samo po sebi takvo promišljanje je neracionalno i OPASNO. 

Vučićeve pristalice mogu kazati: "Znamo da ima moć proglasiti monarhiju sa nasljednom titulom, ali vjerujemo da to neće uraditi računajući na njegovu dobronamjernost". No, mi drugi polazimo od podozrenja i prema Vučiću i prema njegovim sljedbenicima. Znate, vlastela podržava kralja zbog ličnih privilegija mnogo više negoli zbog uvjerenja. Odavno tavorimo sa onima koji se ponašaju poput lordova, grofova, vojvoda i feudalne vlastele uopšte, a stradanja djece i nevinih građana u Beogradu i Mladenovcu su upravo posljedica takvih. 

Problem je što dominantnu većinu prisutnih na skupu Srbija nade spada u niži srednji stalež i raznu sirotinju koja teško preživljava. Šta takvi podržavaju? Šta očekuju od Vučića, Dodika, Dačića i kome su sve činili publiku? Možda da vrate tradicionalni sistem obrazovanja bez klasnih razlika? Da njihova djeca idu u iste razrede sa djecom bogataša? Nema od toga ništa, pošto su SNS i satrapi od 2012. samo pogoršavali problem klasne segregacije najmlađih uzrasta, a u javnom diskursu elitizam čak ne pominju kao uzrok stradanja djece u "Ribnikaru".

Zato naslovno govorim o Srbiji beznađa ili bezNADEžnosti u foto ilustraciji. Godinama ponavljam nema nama sreće dok god vjerujemo da će nekakve MESIJE odvesti nas do "Izraela". Ili Nebeske Srbije. Primarni cilj svakog političara jeste širenje moći i uticaja, a to je kategorija bez ograničenja. Želje ispunjavaju zlatne ribice, vile i vilenjaci, a kad odrasli vjeruju u bajke nastupaju psiholozi ili psihijatri. Ne treba Srbiji dodatnih 1.200 policajaca, nego pet puta toliko novih psihologa i psihijatara!

Piše: Borislav Radovanović
Izvor: radovanovicborislav.blogspot.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter