Borislav Radovanović: -Vic dana- Višković traži istragu o korupciji u policiji

Borislav Radovanović: -Vic dana- Višković traži istragu o korupciji u policiji

Premijer Radovan Višković zatražio je hitnu istragu oko korupcije u zapošljavanju policajaca. Ukoliko na poziciji ostane još 14 mandata možda uspije razotkriti par stotina policajaca koji su mitom došli do posla. Suzbijanjem nepotizma u MUP RS, a posebno spram policajaca članova SNSD-a, mogao bi se baviti jedino ako poživi koliko i Metuzalem. No, računajući na njegovu dobru volju treba pomoći premijeru objelodanjivanjem saznanja i strukturalnih dimenzija problema.

Javnost šturo doznaje kako je narodni poslanik Dragan Galić (PDP), na zatvorenoj sjednici Narodne skupštine od 25. juna, potegao pitanje davanja mita za zapošljavanje u policiji. Pozvao se na nekoliko policajaca iz Šekovića koji su za prijem u MUP platili po 7 000 maraka. Premijer Radovan Višković na to je burno reagovao obećanjem da će ti navodi biti istraženi.

Nejasno je na koji period i na koga se tačno ovo odnosi, pa bi bilo neodgovorno karikirati sa neprovjerenim informacijama. Opštepoznat je moj antagonizam spram aktuelnog ministra Dragana Lukača, pa i koliko sam pisao o njegovoj korumpiranosti. Dovoljno je podsjetiti na koruptivne afere oko nabavljanja uniformi i/ili radara, teške desetine miliona maraka.

Međutim, kada je prijem kandidata na policijsku akademiju u pitanju nemam saznanja o biločijem uzimanju mita tokom zadnjih godina, ali ću se još kako u daljem tekstu pozabaviti problemom političkog nepotizma (posebno SNSD-a). Čak naprotiv, poznajem mnoštvo policajaca primljenih na osnovu iskazanih rezultata na rigoroznim prijemnim testiranjima.

Zato sasvim referentno mogu govoriti o marifetlucima Stanislava Čađe, koji je u dva mandata zgrnuo bogatstvo uzimanjem od 7 000 do 10 000 maraka mita po kandidatu. U pitanju je nešto opštepoznato, tako da jednostavnom anonimnom anketom  zaposlenih u policiji može se provjeriti vjerodostojnost ovog navoda.

Nikakav problem nije provjeriti koliko konkursa za prijem na policijsku akademiju je raspisao ministar Čađo, koliko stotina policajaca je tada zaposleno, pa sve do toga kakvi kriteriji su nametani i kako je vršena selekcija. Nešto dijametralno suprotno od onoga šta imamo zadnjih godina. 

Parafraziraću riječi jednog od članova prijemne komisije za Čađinog vakta: " Šta sam uradio da se na mene ljute ministar, direktor i gomila načelnika? Zove ministar i pita zašto nisam primio onog njegovog. Propisao konkursom da prima do 27 godina, a urgira za momka od 35 godina. Kažem mu da je konkursom trebao propisati da prima do 35 godina, pa da ja ne moram kršiti njegove propozicije. Reče on meni da nisam normalan.". I nije se ovaj kolega dugo zadržao u toj komisiji - na obostrano zadovoljstvo.

Ljudi moji, jesmo li kao društvo svjesni u kakav problem zapadamo kad policajce zapošljavamo krivičnim djelima davanja i primanja mita? U pitanju je subjekt krivičnog gonjenja na kom počiva i prevencija i suzbijanje kriminala, neko ko sprovodi zakon, a na tu poziciju dospio je kriminalom. Šta od takvog policajca možemo očekivati?

Međutim, korupcija je, vjerujte mi, tek sekundaran problem u odnosu na nepotizam u strukturama policije. A ubjedljivo najveći problem imamo sa političkim nepotizmom. Mogao bih o ovom problemu napisati desetine knjiga, ali hajde da se fokusiramo na nešto konkretno - čime bi premijeru Viškoviću pomogli u suzbijanju korupcije i nepotizma u policiji.

Znači, dovoljno je da Višković zatraži podatak koliko policijskih službenika su aktivni članovi SNSD-a. Zakonom je policijskim službenicima zabranjeno članstvo u političkim strankama, ali kada je SNSD u pitanju nastavljena je "tradicija" SKJ. O čemu govorim?

Posljednjih desetak godina studenti nekadašnje Visoke škole unutrašnjih poslova pri MUP RS i kandidati za policijske akademije u velikom broju učlanjivali su se u SNSD. Naprosto smatrali su da će im to pomoći prilikom odabira i zapošljavanja, a legitimno je da kao civilna lica učlane se u stranku iz koje dolazi ministar od kog zavisi njihova budućnost. Elem, momentom sticanja statusa policijskog službenika zakonski su bili u obavezi zatražiti ispis iz članstva stranke.

Neka Višković provjeri koliko je takvih zahtjeva dostavljeno njegovom SNSD-u. Prije nekoliko godina zatražio sam taj podatak i znam kakav sam "odgovor" dobio, pa me žarko interesuje kako će proći premijer. Naime, mene je vajni ministar Dragan Lukač disciplinski kaznio što sam potezao takvo pitanje. 

Pošto me ne može ponovo kazniti opet ću ukazati da se na stotine policajaca vode kao aktivni članovi SNSD-a, a naprosto jer se niko nije usudio zatražiti ispis iz članstva. Ponoviću i da je nezakonito penzionisao ratne policajce kako bi mogao zaposliti što više članova svoje stranke. 

Eto Radovan Višković je i kao premijer i kao visokorangirani član SNSD-a u poziciji da pribavi i izanalizira podatke o zapošljavanju članova SNSD-a u policiji, pa neka to uradi. Normalno, ukoliko ne strahuje da će ga Lukač "suspendovati" (kao mene!) zbog postavljanja problematičnih pitanja.

Za kraj sam ostavio političko-kriminalni nepotizam kao problem kakav do temelja razara strukture policije. U prozivkama mog "omiljenog načelnika" Dalibora Ivanića već sam otvarao ovaj strašan problem. Konkretno, 2005. godine tadašnji direktor policije Dragomir Andan okupio je nekih tridesetak policijskih rukovodilaca u jednu grupu čiji su članovi redom potpisali izjave lojalnosti njemu i tadašnjem predsjedniku Draganu Čaviću.

Potom su se sastajali na tajnim lokacijama, a koordinator svih aktivnosti bio ne neprevaziđeni udbaški krimos Ljuban Ećim. Strane obavještajne službe, očekivano, upratile su sporna dešavanja i tajne sastanke, te informacije o tome dostavile Tužilaštvu BiH. I doista državno tužilaštvo je pokrenulo istragu sumnjajući da je riječ o mreži podrške Radovanu Karadžiću.

Kad se doznala stvarna istina istraga je ekspresno "zaboravljena". Shvatili su da Ljuban Ećim, Dragan Čavić, Dragomir Andan i policijski rukovodioci pripremaju ustoličavanje Milorada Dodika na poziciju premijera, pa i ponavljanjem državnog udara ukoliko zatreba (kao 1997.). 

Istraga je stopirana, a jedini ko je zbog ovih dešavanja kažnjen sam opet ja. Kaznio me ministar Lukač što pišem o ovakvim problemima, a pogodite na čiji formalni prijedlog. Prozvani Ivanić me je procesuirao kod prozvanog Lukača i kazniše me novčano od plate. Po zakonu Ivanić i Lukač bi trebali biti izuzeti iz takvih disciplinskih postupaka, a nikako ne bi smjeli nastupati kao procesni subjekti, ali šta znaju bene o institutu izuzeća. I ko od njih uopšte poštuje zakone?!

Znamo kako je Dodik ponovo doveden na vlast, međutim valja podsjetiti kako je iz tih marifetluka nastao tzv. bosanski klan na čelu sa Ljubanom Ećimom, koji je nakratno preuzeo dominaciju nad organizovanim kriminalom Srbije. U stvari samo su mijenjani nazivi, lafo nekakvi "zemunski", "bosanski" i slični klanovi, a u pitanju je kriminalna organizacija Željka Ražnjatovića Arkana kojom su poslije njegove smrti upravljali kumovi Legija, Ećim i drugi. Uz neprevaziđenu Cecu Arkanovicu!

Idemo dalje, policija Srbije hvata Ljubana Ećima sa ogromnom količinom droge, pa se valjalo čupati od teške robije. Sva Ećimova "svita" angažovana je na pronalaženju Radovana Karadžića jer je to bio uslov Borisa Tadića. I pronašli su Karadžića, Ećim je izbjegao robiju, Dodik evo 13 godina vlada, a policijski kadrovi koji su se "pismeno zakleli" vedre i oblače policijom. 

Samo da podsjetim zakleli su se osovini Ećim-Čavić-Dodik. I Republika Srpska postala je referentan igrač na planu međunarodne trgovine drogom. Čak su uspostavljene relacije sa Južnom Amerikom (ubistvo Čubrilovića, člana organizacije Milanka Sredića), pa su potekle i "rijeke" kokaina. Sad, na korak sam do ubistva Davida Dragičevića, pa ću se ovde zaustaviti. Ipak govorim o problemima sistemske prirode, a možemo i o detaljima ako treba.

Eto, nadam se da sam pojedinim "informacijama" pomogao premijeru u spoznaji problema sa kojim se obećao suočiti. Posebno u domenu kako su prošli oni koji su prije njega suočavali se sa tom problematikom. Znači, Viškoviću bi se realno moglo dogoditi da ga "suspenduju", ostave bez posla, pa čak i da ga optuže kako "ugrožava sigurnost" Lukača, Ivanića i sličnih. 

Mene su više puta hapsili, a nisam siguran da Višković ima "jača leđa" u pogledu moći. Iza mene bar stoji narod koji me voli i štiti, a za njega nisam siguran da ima ikog. Ostao je i bez Rajka Dukića i Nasera Orića!


Piše: Borislav Radovanović

Izvor: https://radovanovicborislav.blogspot.com