Borislav Radovanović: Udarno - Eskobar potopio Šmita i -krunisao- Dodika (Video)


Borislav Radovanović: Udarno - Eskobar potopio Šmita i -krunisao- Dodika (Video)

Pogledajte izjavu američkog specijalnog izaslanika Gabrijela Eskobara kojom ruši posljednje nade oko smene, krivičnog progona ili sankcionisanja Milorada Dodika. Grotekstno, Eskobar u saradnji sa Dodikom planira "unaprijediti put BiH prema Evropi". 

Specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar gostovao je sinoć u centralnom Dnevniku HTV-a i izazvao krajnje neočekivan obrat eskalacije sukoba između  Kristijana Šmita i Milorada Dodika. Nakon ovakvog američkog oficijelnog stava "njemačkom turisti" preostalo je samo da popakuje kofere i otputuje kući. Svakako bolja opcija od toga da ga Dodik bukvalno protjera iz Bosne i Hercegovine.

Hrvatski novinar intervju je započeo navodom kako "anonimni izvori dojavili su da se Vašington i London slažu da je prevršio mjeru i da ne mogu očekivati daljnju saradnju u budućnosti". Vjerovatno ponesen silnim političkim i medijskim mantrama o skoroj smjeni Dodika sa funkcije predsjednika, krivičnom progonu i okončanu političke karijere, pa zasigurno nije očekivao onakav odgovor Eskobara.

Američki diplomata u odgovoru je započeo sa razumijevanjem "ograničenja Ustava BiH i Dejtonskog sporazuma" kao prostora unutar kog se kreće Dodikovo političko djelovanje. Potom reče: "Ako se zadrži unutar granica, tj. unutar konteksta Dejtonskog sporazuma, sarađivaćemo sa njim (Dodikom op.a.) kako bismo unaprijedili put BiH prema Evropi. Ako ga prekrši moramo mu dati do znanja da će biti posljedica". 

Bez vjere u sopstveni sluh novinar pita Eskobara: je li Dodik prekršio sporazum? I dobija diplomatsku mantru o postojanju bonskih ovlaštenja da bi se poništila određena pravna djelovanja, te mogućnosti primjene sankcija, ali zaključak se pokušava sakriti od šire javnosti. Konkretno Eskobar je rekao: "Razmislit ćemo o upotrebi nekih od tih sredstava" - bez preciziranja koliko mjeseci, godina ili decenija može potrajati to "razmišljanje" američke diplomatije.

Posljednji adut bio je u vidu pitanja o Dodikovim posjetama Moskvi nasuprot upozorenjima zapadnih moćnika. I opet slijedi krajnje neočekivan odgovor: "Mislim da je to njegov put zadnjih nekoliko godina. Želi stvoriti Republiku Srpsku bez ičijeg utjecaja, bez utjecaja federalnih sudova, tužilaca, istražitelja, poreznih tijela. Rusija izvlači korist iz toga, ali mislim da je ponajprije riječ o domaćoj pojavi". 

Ukoliko prednji navodi američkog izaslanika zvuče obećavajuće u smislu najava Dodikove smjene, progona i sankcija jedino možemo govoriti o samozavaravanju ili nerazumijevanju meritornih odrednica zamotanih u diplomatskom vokabularu. Uostalom, pogledajte snimak sa originalnim titlovima HTV-a onoga izrečenog u centralnom dnevniku, pa sami prosudite. I zapratite moj Youtube kanal!

 

Ovakva reakcija američke oficijelne politike nije me začudila obzirom na naslov mog teksta o trenutnoj situaciji u našoj zemlji i kvalifikacijom Šmit definitivno luđi od Hitlera!. Nakon neuspjelog puča u Rusiji pokrenuti još jedan državni udar protiv Republike Srpske realno je previše za američku operativnu moć. 

Dovoljno je bilo pogledati Putinov neskriveni bijes i čuti obećanje o odmazdi svima koji su učestvovali u puču, pa da Bajden razmisli o mogućnosti uzvraćanja istom mjerom. Uostalom, popratite unutrašnja dislociranja vojnih snaga Sjedinjenih Država, pa ćete bolje shvatiti ozbiljne bezbjednosne rizike unutar te zemlje.

Drugi razlog zašto nisam iznenađen ovakvim Eskobarovim nastupom objasnio sam još povodom dešavanja iz 2021. godine, a gdje posebno izdvajam tekst DODIK (NE) J**E BAJDENA: Na šta se srozala američka "buldožer" diplomatija?!. U geopolitici postoje zakonitosti i konstante kakve valja znati tumačiti, pa se mojoj malenkosti ne mogu dogoditi "omaške" u proaktivnim analizama. I tada su vas masovno uvjeravali da je Dodik "gotov", a moja malenkost je ukazivala da nema američke političke volje koja bi izvela njegovo svrgavanje. 

Novembra 2021. godine višemjesečnu situaciju sublimiram navodom: "Svi mi koji se bavimo prognostičkom analitikom ovisimo o tome da li će se naše procjene materijalizovati ovako ili onako, odnosno dalja dešavanja najbolje pokazuju naš kredibilitet. Sa te strane prognoziram da će Milorad Dodik samo pooštriti aktuelnu krizu i hazarderski poigravati se sa geopolitičkim interesima velikih sila...". Suprotno od "stručnjaka" koji su sličnim ovakvim najavama smjena i sankcija samo zamajavali narod, pa mi je zato bitno da pročitate tekst sa gornjeg linka i druge iz tog perioda.

Kako sam obećao uskoro slijede detaljna tumačenja aktuelnih dešavanja, a trenutno je cilj predočiti javnosti izuzetno važan orjentir okončanja bosansko-hercegovačke političke krize. I da vidite koliko su stupidne prijetnje "njemačkog turiste" Šmita. U konačnici želim otkloniti zabrinutost naroda povodom krize obzirom da se ništa spektakularno neće dogoditi. Neće Šmit smijeniti Dodika, baš kao što se ovaj nikad nije ozbiljno bavio mogućnošću otcjepljenja i šta je sve mantrao u prošlosti. Nastaviće se...

Piše: Borislav Radovanović
Video: Borislav Radovanović
Izvor: radovanovicborislav.blogspot.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter