Borislav Radovanović: Tri milijarde za NATO bajku platiće sirotinja

Borislav Radovanović: Tri milijarde za NATO bajku platiće sirotinja

Predsjedništvo BiH nije građanima objasnilo da usvajanje NATO standarda podrazumijeva udvostručavanje dosadašnjeg izdvajanja za odbranu. Tako nam za pet godina valja potrošiti dodatnih 1,5 milijaru maraka, odnosno ukupno tri milijarde. Ko ne vjeruje ovakvim procjenama neka sačeka Tegeltijin prijedlog Budžeta BiH za 2020. godinu.

Hrvatska vlada ovih dana muku muči kako u budžetu za narednu godinu namaknuti 0,25 odsto BDP-a u realizaciji izričitog Trampovog zahtjeva za povećanjem kupovine američkog naoružanja. Tramp je neumoljiv u zahtjevu da sve članice Sjevernoatlanskog vojnog saveza moraju izdvajanja za odbranu povećati na dva odsto BDP-a, od čega najmanje 20 odsto ide na nabavku oružja i opreme.

I komšije Crnogorce muči ista briga, kako sa 1,7 odsto podići izdvajanja za odbranu na 2 odsto PDP-a? Njemačka je, primjera radi, aman dosegla taj zacrtani minimum ulaganja u "sopstvenu" odbranu. Zasebna priča je Trampovo insistiranje na povećanju uplata za samo participiranje u ovom vojnom savezu.

Elem, Njemačka, Hrvatska ili Crna Gora odavno oružane snage opremaju po NATO "reketaškim standardima", dok Bosni i Hercegovini valja krenuti iz početka. Bez tri milijarde u narednih  pet godina teško da ćemo ispuniti očekivanja naših zapadnih saveznika. Posebno jer Tramp insistira na 2024. godini kao krajnjem roku.

Uostalom, matematika je egzaktno neumoljiva. Zadnjih preko pola decenije naša zemlja za Ministarstvo odbrane i Oružane snage na godišnjem nivou troši oko 290 miliona maraka. Nije lako u Bosni i Hercegovini izračunati BDP, ali upućeni stručnjaci kažu kako za potrebe odbrane trošimo manje od jedan odsto BDP-a.

Znači, da bi ispoštovali Trampov "standard" od dva odsto moramo najmanje udvostručiti ulaganja, odnosno povisiti ih na 600 miliona. Kad god započnemo taj proces, naredne ili prekogodine, 600 miliona puta pet godina iznosi tri milijarde. Možemo samo govoriti o većem iznosu, a u manjem ni u teorijskim konstrukcijama.

Uostalom, za mjesec-dva novi predsjedavajući Savjeta ministara, Zoran Tegeltija, predložiće Budžet BiH za 2020. godinu, pa će javnost vidjeti sa kolikom povećanjem nastupamo u domenu odbrane. Upravo onim predviđenim u Dodikovom "planu reformi", odnosno ANP, kakav već putuje u Brisel.

Odakle naši "NATO jastrebovi" planiraju namaknuti tolike pare? Na tom planu nema apsolutno nikakvih dilema? Znamo kako se servisiraju budžetska sredstva države, entiteta, kantona i lokalnih zajednica. Upravo tim redom, tako da lokalcima šta zapadne.

Poznato je i da se 80 odsto ukupnog budžeta puni indirektnim porezima, iliti PDV-om, a kakav opet u domenu preraspodjele prati prethodno narečenu hijerarhiju. Čitaj: odbrambene snage su u prioritetnom redu isplate, a socijalnim kategorijama šta zapadne. Tako će ovu NATO "avanturu" na svojim plećima upravo osjetiti socijalno najugroženije kategorije društva.

Kad smo već kod PDV-a krajem naredne godine slobodno očekujte povećanje sa sadašnjih 17 na preko 20 odsto. Čak do 22 odsto?! I gro tako ostvarenih prihoda ići će na kupovinu naoružanja i opreme, podmlađivanje vojnog kadra, pa sve do vojnih misija na "egzotičnim destinacijama".

Za kraj samo još jedno tumačenje. NATO alijansa aman sedam decenija funkcioniše na principu teške pljačke stanovništva upravo država članica. To je najveći biznis na vascijelom svijetu, a zasnovan na teškoj retardaciji onih koji vjeruju u opasnost od ruskog napada.

Koga i zašto bi Rusi napadali? Već posjeduju ogroman teritorij i nemjerljiva prirodna bogatstva, a najveći problem jeste kako to sačuvati. Posebno od kako je Bžežinski jasno izrekao da im to "Zapad ima pravo oteti". 

Elem, pokazalo se da od maštarija Bžežinskog nema ništa zbog čega se NATO vraća starim i utreniranim doktrinama - pljačke sopstvene populacije. Gdje ubuduće valja uračunati i Bosance i Hercegovce.

Piše: Borislav Radovanović

Izvor: https://radovanovicborislav.blogspot.com/

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks