Borislav Radovanović - Provalnik zna gdje krijete novac


Borislav Radovanović - Provalnik zna gdje krijete novac

Nastupaju novogodišnji praznici, vrijeme kada provalnici i kradljivci ponajviše atakuju na vaše stanove. Iskusnom provalniku potrebno je svega par minuta za premetačinu vašeg stana, a ovim tekstom otkrivam mjesta koja prvo pregledaju. Ukoliko novac i dragocjenosti krijete na opisani način - hitno mijenjajte navike.

Novogodišnji i božićni praznici su period u kome decenijama unazad bilježimo porast provalnih krađa iz kuća i stanova. U tom periodu građani su ugroženi i razbojništvima, krađama automobila, prevarama i drugim oblicima imovinskih delikata, ali ćemo se fokusirati na najčešću ugroženost - provalne krađe.

Na prvom mjestu valja istaći kako svojom nemarnošću i nakaradnim navikama uveliko "pomažemo" kradljivcima. Primjera radi mediji i institucije ukazuju koliko je važno zaštititi ulazna vrata stana kao najčešće mete provalnika u urbanim područjima (stambenim zgradama).

Opštepoznato je da cilindar brave sa spoljne strane vrata mora biti postavljen u ravni vrata ili dodatno zaštićen od pristupa lomačima. Obični ključ broj 10, "minus" šarafciger i pola minuta vremena dovoljno je za otvaranje neadekvatno zaštićenih vrata.

Ugrađivanje dodatne brave dokazano je dobar način samozaštite, pa čak i odvraćanja kriminalaca od provale u vaš stan. Na vama je da razmislite zašto na ulaznim vratima stana nemate dodatnu bravu (onu sa sigurnosnim lancem).

Kada je zaštita porodičnih kuća u pitanju stvari su mnogo složenije, ali nemojte bar "pomagati" provalniku ostavljanjem odškrinutih prozora (najčešće na toaletnim prostorijama). Ukoliko tokom odsustva ostavite uključen tv ili muzički uređaj (glasno ili na vidnom mjestu) vrlo jeftino možete odvratiti kradljivca.

Građani danas mogu u medijima ili na interenetu naći mnoštvo korisnih savjeta oko zaštite od provalnih krađa i samo je pitanje bezbjednosne kulture da li će preporuke koristiti. Moj nekakav doprinos vašoj zaštiti, bar što se tiče ove objave, neka bude u vidu ukazivanja na stvari kakve nećete dobiti od drugih.

Dakle, najčešći problem proizilazi iz fokusiranja na spoljnu zaštitu kuće ili stana, a na "unutrašnjem planu" robujemo navikama kakve kriminalci odlično poznaju. Ukoliko je kradljivac uspio prodrijeti u vaš dom nemojte mu pomagati ostavljanjem novca i dragocjenosti na mjestima kakva kriminalci prva pregledaju.

Prva nakaradna navika jeste skrivanje novca u ormaru spavaće sobe. I još iza vrata koja škripe. Na uviđajima sam mnogo puta otkrio počinioce jer su se oštećeni sjetili kome su preko škripe vrata otkrili gdje drže novac. No, poenta je da novac nikad ne držite u ormaru spavaće sobe (supružnika).
 
Kada su u pitanju muškarci, posebno zreli hranioci porodice, novac se najčešće nalazi u unutrašnjem džepu njihove najbolje/kožne zimske jakne, eventualno najboljeg sakoa. Unutrašnji džepovi su svakako prvo mjesto koje pretražuju provalnici.

Žene opet robuju svojim navikama, pa novac kriju u posteljini. I to najčešće onoj novoj ili kakvu rijetko koriste (za posebne prilike). Poslije toga dolazi pregradak sa posloženom "svečanom garderobom" - koju rijetko koriste. To lopovi pregledaju laganim podizanjem i pipanjem, bar oni iskusni.

I starije osobe imaju kojekakve sklonosti dobro znane provalnicima. Kod te kategorije novac je češće u dnevnoj sobi ili gdje već uglavnom borave. Možda će se neko iznenaditi, ali iskusni kriminalci prvo posmatraju izbočine na tepihu. Potom pregledaju ćoškove tepiha u očekivanju da se tražena koverta baš tu krije.

Djeca k'o djeca, tako da njihova ušteđevina najčešće se nalazi u kasici na vidnom mjestu. Kad su tinejdžeri i omladina u pitanju stvari su dijametralno suprotne. Njihov novac u principu dobro je sakriven od roditelja, a to znači da ga i lopovi rijetko pronalaze.

Dakle, nabrojao sam mjesta kakva provalnici prva pregledaju u traženju skrivenog novca. Ukoliko ste načinili opisane greške dogodiće se da po povratku u stan nećete ni primijetiti počinjenu krađu (ukoliko nije u pitanju klasično obijanje vrata). Nekad i danima.

Što se tiče dragocjenosti iskusni kriminalci preferiraju zlato obzirom da se lako prodaje i po dobroj cijeni. Skupocjene satove, mobilne telefone i sve šta se može identifikovati po broju nije u fokusu interesovanja iole ozbiljnih kradljivaca.

Po pitanju zlata imamo baš ružne navike, a uglavnom vezane za toaletne stolove spavaće sobe. Muškarci zlato samo spuštaju na ploču stola, dok žene vrše razvrstavanje po kutijicama, ali jednako ostavljene na istom vidnom mjestu.

Nadam se da je nakon ovog teksta razumljivo zašto u nebrojeno primjera građani zateknu provaljena ulazna vrata stana, a da iz istog ništa nije ukradeno (izuzetno česta situacija). Pritom stan nije ispreturan. Gro njih pomisli kako je lopova nešto omelo, a stvarnost je bitno drugačija.

Dakle, iskusni provalnici u najkraćem mogućem vremenu pretraže mjesta kakva sam naveo i njihov cilj jeste nalaženje ušteđevine ili kakve druge veće svote novca. Ukoliko to nisu našli, a zlata ima u nezanimljivoj količini, neće ništa otuđiti jer time u najgorem slučaju mogu biti optuženi za pokušaj krivičnog djela.

Sa druge strane, ako ste naivni do opisane mjere iskusni kriminalci nemaju potrebe za velikim premetačinama, a kakve podrazumijevaju i vrijeme i ostavljanje tragova. Povećavju rizik provalnika.

Znači, nemojte "pomagati" kradljivcima u mjeri da vrijednosti držite na pomenutim karakterističnim i lako dostupnim mjestima. Postoji nebrojeno mjesta u vašem stanu ili kući gdje možete sakriti novac i dragocjenosti, a bar danas je ugradnja kućnog sefa jeftina i jednostavna po principu "sam svoj majstor".

Na kraju ističem kako je tekst namijenjen širokoj populaciji i bavi se opštom problematikom, dok će neke naredne objave baviti se i neško konkretnijim situacijama i savjetima. I u odnosu na brojne druge oblike kriminala i opasnosti sa kakvima se građani suočavaju.

Ukoliko čitaoci imaju pitanja ili probleme gdje mogu dati savjete - mogu mi se javiti u zatvorenoj komunikaciji.

Piše: Borislav Radovanović

Izvor: https://radovanovicborislav.blogspot.com/

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks