Borislav Radovanović: Odgovor komuniste -Nabijem na k**ac ovakvu Republiku Srpsku!-

Borislav Radovanović: Odgovor komuniste -Nabijem na k**ac ovakvu Republiku Srpsku!-

Lukačev "hor dječaka sa crvenim beretkama" može me uskoro očekivati ispred baze u Zalužanima sa crvenom partijskom zastavom. I porukom da ih ovaj stari komunista nabije na...

Naslovnu rečenicu: "Nabijem na ku*rac ovakvu Republiku Srpsku!" izrekao sam novembra 2018. godine kada mi policijsko obezbjeđenje nije dozvolilo prisustvo na obilježavanju petogodišnjice vraćanja statusa CJB Prijedor (danas PU Prijedor). Na moj pokušaj prisustva toj manifetaciji uslijedile su prijetnje i teške uvrede kriminalčine u policijskoj uniformi Danka Karanovića, inače tjelohranitelja načelnika Dalibora Ivanića i kriminalnog saradnika ministra Dragana Lukača.

Rekao sam da ću prekoputa pozorišta (u kom se održavala svečana akademija) sačekati tadašnjeg direktora policije Darka Ćuluma, čisto da ga pitam stoji li on iza takvog tretmana sina poginulog borca i borca prve kategorije, te bivšeg inspektora sa kojim je odradio desetine velikih istraga. Koji mu je "nabacio" polovinu činova kojima se godinama trsi. Rukovodioci obezbjeđenja prešli su preko ceste i pod prijetnjom hapšenja otjerali me sa trotoara, na šta sam rekao da nabijem na ku*ac takvu Republiku Srpsku. 

Na kasnijem suđenju povodom tog incidenta utvrdili smo da načelnici Dalibor Ivanić i Sretoja Vujanović u planovima obezbjeđenja raznih manifestacija Republike Srpske nalažu policiji da fizički sprečava moje prisustvo. I sud nije reagovao na tako teško diskriminisanje čovjeka i profesionalca, na prijetnje i teške uvrede koje su mi upućene, nego je presudio da sam naslovno citiranom psovkom počinio prekršaj. Nakon tog iskustva više nisam pokušavao prisustvovati službenim ili neoficijelnim manifestacijama, naprosto zaključujući da me se Republika Srpska odrekla, da sam u Republici Srpskoj nepoželjan. Uoštalom, to da me treba protjerati iz Prijedora ministar Lukač izgovorio je u Narodnoj skupšrini RS.

Razumljivo, kao "ekstremista" uz čije ime u planovima obezbjeđenja stoji da policija silom spriječi pristup manifestacijama, nisam pomišljao da 9. januara ove godine dođem u Banjaluku. Dovoljno puta su me hapsili i gazili da bih uludo ugrožavao sebe i druge. Tako sam gledao televizijski prenos svečanog defilea onih koji su "po volji" današnje Republike Srpske i vladajuće klike. I sablaznuo se nad činom specijalne policije i "poruke" odaslane nama komunistima.

Kako ono zapjevaše mladi specijalci? Nekako: "Banja Luko naša diko... (nerazumljivo mrmljanje)... Srba ima kao lista, nema više komunista!". Potom slijedi refren: Za krst, za krst...!". Ustav i pozitivni zakoni kažu da je Republika Srpska sekularna, a policiji zabranjuju ispoljavanje vjerskih ubjeđenja prilikom vršenja službe. No, za ove "nacionalno ispravne" (po uredbama Milana Nedića) ustav i zakon su nebitni spram ispoljavanja poltronstva Velikom Vođi, a o nekakvim opštim vrijednostima iluzorno je i govoriti.

Vidite, kao Srbin-pravoslavac sačekao sam da prođu vjerski praznici, pa da ovim mladim neotesanim balvanima sa crvenim beretkama na glavama mogu adekvatno odgovoriti. To da sam Srbin pravoslavne vjere stvar je nasljeđa koje njegujem cijelog života i prenosim na svoje potomstvo - baš kako je vijekovima ranije činjeno. Sa druge strane po političkom uvjerenju od rane mladosti sam komunista, socijal-demokrata i ljevičar uopšte. I nikad nisam imao problema u "spajanju" svog identitetskog nasljeđa i političkih uvjerenja, a šta je razumljivo obzirom da sam članom Saveza komunista Jugostavije postao 1987. godine i tadašnjeg stepena uspostavljene demokratije (vidi podnaslovni foto).

Javno garantujem da je bar polovina onih koji su se našli na svečanoj bini prijeratno pripadala toj političkoj organizaciji, samo su zarad novouspostavljenih (ne)prilika promjenili ideološke "dresove". Tačna je tvrdnja mladih specijalaca da u Banjaluci Srba ima kao lista, a da više nema komunista, no valja znati da govorimo i o lažnim komunistima nekada i i lažnim Srbima danas. Govorimo o interesdžijama koji ideološka uvjerenja mijenjaju kao čarape i spram prilike da preko ideologije zauzmu institucionalne pozicije kakve u uređenim društvima nikada ne bi dostigli. Nemojmo se lagati.

Daske, sa tek navršenih 17 godina pristupio sam jednoj političkoj organizaciji i sa te strane do danas sam ostao dosljedan. Baš kao što sam ostao dosljedan zakletvi datoj JNA i Jugoslaviji, po kojoj sam i svojevremeno i započeo ratni put. Iz današnje vizure smatrao sam da kao sin poginulog borca i ujedno borac prve kategorije VRS i specijalne policije MUP RS imam zasluge u očuvanju Republike Srpske, posebice jer sam dao mnogo, a nikad nisam tražio ništa zauzvrat. 

Elem, kako rekoh, Republika Srpska me se institucionalno odrekla i proglasila "nacionalno neispravnom osobom" po aršinima Milana Nedića. Samo zato što javno iznosim mišljenje kakvo nije po volji vladajuće klike. Bolje da ne ulazim u teme nezakonitih hapšenja i ugrožavanja, desetina montiranih postupaka vođenih protiv mene i nametanja životnih uslova porodici i meni ispod nivoa zaštite pasa lutalica u azilima za životinje. I sve to zaludno kada i nadalje dostojanstveno stojim i samom pojavom narušavam "sistem vrijednosti" uspostavljen od strane najgoreg mogućeg ljudskog šljama.

Dovoljno je pogledati šta ubica i zločinac Dragan Lukač čini sa policijom Republike Srpske da bi shvatili skaradnost aktuelne situacije. Iz svog hira, bez ikakve stručne utemeljenosti, ministar je oformio konjicu, a službom mu rukovode neviđeno glupi magarci. Nema novca da kupi uniforme policajcima, a osnovao je policijski orkestar. Sad vidimo da je organizovao i "hor dječaka" za pjesmice posvećene Velikom Vođi. I slanje "poruka" komunistima u stilu Hitlerovih i Musolinijevih sljedbenika. I Milana Nedića! Mladi fašisti spremni su da nas komuniste i druge režimski nepodobne osobe zatvore u logor koji danas nazivaju "obučnim centrom" u Zalužanima! 

Jeste, desetine miliona maraka na policijsku bazu u Zalužanima utrošene su za obračun sa nama komunistima i drugim neistomišljenicima režima. Ovaj "hor dječaka" sa crvenim beretkama zasigurno neće se baviti svojim kolegama iz jedinice koji čine teška razbojništva poput onog nad blindom Slaviše Krunića. Specijalci-pljačkaši novac su sakrili u vikendici ministra Lukača na Kozari, kako sam to davno objavio. Neće se baviti ni svojim kolegama koji dilaju drogu, a štekovi su im u službenim kasama. Najmenje će se baviti ubicama Davida Dragičevića i drugih žrtava koje su ubili policajci, šta sam davno objasnio. 

Jok "crvene beretke" garancija su da u Banjaluci neće biti komunista koji bi po prirodi stvari pohapsili lopuže sa svečane bine i oduzeli im svu imovinu opljačkanu od naroda. Nas iskrenih komunista u Republici Srpskoj ostalo je ispod nivoa statističke greške, ali nas se i dalje boje kao "žive vatre" - šta pokazuju i ovakvim skaradnim pjesmama. I povicima: "Bog ti pomog'o!" ustaškoj unuci. Jada od nečega šta sebe poima policajcima.

Mogao bih ovako unedogled nabrajati skaradnosti ove "normalnosti" koja bi se u razvijenim društvima tretirala kao skandal, no moramo negdje i nekako poentirati. Govoreći jezikom koji bagra odlično razumije odgovaram naslovnom rečenicom. Nabijem ja na ku*ac ovakvu Republiku Srpsku i to da znaju kad sljedeći puta ovaj komunista dođe u Banjaluku. Inače praktikujem sjesti na tarasu lokala u centru grada, tako da me svako može vidjeti, prići mi i kazati šta misli. Hiljade su mi prišle i pružile ruku, često se i fotografisale, a nikad nisam doživio neugodnost. Osim od policije. 

Za razliku od njihovog ministra, koji se godinama krije iza zidina i obezbjeđenja, a samo pominjanje imena Dragan Lukač prijavljuje tužilaštvu kao "ugrožavanje sigurnosti", ovaj komunista svakog dostojanstveno gleda u oči. Moja idelja vodilja glasi: "Pozitivci se ne kriju!" i zato prvom prilikom dolazim u Banjaluku da pokažem kako još uvijek ima nas komunista. Moguće da im sa crvenom partijskom zastavom dođem ispred baze u Zalužanima i egzaktno provjerim koliko vrijedi to što su pjesmom obećali Velikom Vođi. I kažem da ih nabijem na...

Piše: Borislav Radovanović
Izvor: radovanovicborislav.blogspot.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter